Taliban-leder:

Lover henrettelser og amputeringer

Taliban-lederen som nå har ansvar for fengslene, sier at Afghanistan vil gjeninnføre straffen de utførte forrige gang de styrte landet.

HENRETTELSE: Taliban-leder Mullah Nooruddin Turabi, sier at de vil gjeninnføre straff som henrettelse og amputasjon av hender. Foto: Felipe Dana /AP /NTB
HENRETTELSE: Taliban-leder Mullah Nooruddin Turabi, sier at de vil gjeninnføre straff som henrettelse og amputasjon av hender. Foto: Felipe Dana /AP /NTB Vis mer
Publisert

Taliban vil igjen utføre henrettelser og amputasjoner av hender - men kanskje ikke offentlig.

Det sier en av grunnleggerne av Taliban, Mullah Nooruddin Turabi, som sist Taliban regjerte, var kjent for å håndheve Talibans strenge tolkning av islamsk lov.

Etter at Taliban inntok Kabul 15. august og tok kontroll over landet, har både afghanere og resten av verden fulgt spent med på om Taliban denne gangen vil gjeninnføre sitt strenge styre, slik som på slutten av 1990-tallet. Det skriver Independent.

- Vil følge islam

Uttalelsene til Turabi, som tidligere var justisminister og leder for det religiøse politiet i landet, peker på hvordan gruppens ledere fortsatt forblir forankret i et dypt konservativt, hardlinjet verdensbilde.

I et intervju med nyhetsbyrået AP advarer han verden mot å forstyrre Afganistans nye ledere, og avfeier motstanden mot de offentlige henrettelsene Taliban tidligere har utført foran store folkemengder.

- Ingen skal fortelle oss hva lovene våre skal være. Vi vil følge islam og vi vil lage våre lover ut ifra koranen, sier Turabi til nyhetsbyrået.

Forrige gang Taliban regjerte fordømte andre land den offentlige avstraffelsen Taliban utførte på idrettsstadionet i Kabul og i den store Eid-Gah-moskeen, som ofte hadde hundrevis av tilskuere, alle afghanske menn.

- Veldig nødvendig

Henrettelser av dømte mordere foregikk vanligvis med et skudd mot hodet, utført av offerets familie, som også fikk mulighet til å godta «blodpenger» og la den skyldige leve.

Straffen for tyveri var amputasjon av ei hånd, og for dem som ble dømt for å stjele på motorvei, ble både hånd og fot amputert.

Taliban-lederen sier nå til AP at de skal gjeninnføre de samme straffene.

- Å kutte av hendene er nødvendig for sikkerheten, sier han og begrunner det med at det har en avskrekkende effekt.

Taliban har allerede gjeninnført straff de brukte tidligere, om offentlig ydmykelse av menn som er anklaget for mindre tyveri.

Ved minst to anledninger denne uka har menn i Afghanistan blitt bakbundet og plassert på lasteplanet på en lastebil og deretter fraktet rundt - dette for å påføre ydmykelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer