FORSØKT REDDET: Det er uvisst om etterretningsagenten som går under navnet Denis Allex fortsatt er i live etter den mislykkede aksjonen. Foto: AP
FORSØKT REDDET: Det er uvisst om etterretningsagenten som går under navnet Denis Allex fortsatt er i live etter den mislykkede aksjonen. Foto: APVis mer

Lover hevn etter feilslått fransk redningsaksjon

Og sier at de har en skadet fransk elitesoldat som gissel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fransk soldat ble drept og en annen er savnet etter raidet der gisselet trolig ble drept, sa forsvarsminister Jean-Yves Le Drian lørdag. 17 geriljasoldater ble drept.

Al-Shabaab selv benekter at Allex er død, og hevdet at han befinner seg på et helt annet sted. De sier at de også har tatt den angivelig drepte kommandosoldaten til fange, og de lover Frankrike hevn.

Feilslått aksjon Operasjonen natt til lørdag involverte 50 elitesoldater og minst fem helikoptre som ble sendt for å hente ut den franske etterretningsagenten som ble kidnappet for over tre år siden.

- Motstanden var sterkere enn vi ventet, og vi undervurderte klart hva slags tunge våpen terroristene rådet over, sa Le Drian.

Han sa at alt tyder på at den kidnappede agenten, som går under navnet Denis Allex, ble drept av fangevokterne som hører til al-Shabaab geriljaen, en somalisk gruppe med bånd til al-Qaida. Senere ble dette rettet til at han «antas å være drept».

Le Drian sa de hadde innledet operasjonen fordi det i tre og et halvt år ikke hadde vært mulig å få til forhandlinger med kidnapperne, og fordi Allex ble holdt fanget under umenneskelige forhold.

Allex er etterretningsagent og har vært holdt fanget i Somalia siden sommeren 2009.

- Stilt overfor terroristenes uforsonlighet, som nektet å forhandle i tre og et halvt år, og som holdt Denis Allex fanget under umenneskelige forhold, ble det planlagt og iverksatt en operasjon. Under angrepet brøt det ut kamper. 

Aksjonen krevde også livet til én soldat, mens en annen er savnet, ifølge departementet. Det ble først meldt at begge soldatene og 17 islamistiske opprørere mistet livet under den mislykkede aksjonen.

Ny fange? - Den sårede franske soldaten sitter nå fanget hos de hellige krigerne, og Allex er fortsatt i sikkerhet og langt fra stedet der kampene foregikk, melder al-Shabaab.

Gruppa opplyser også at kampene varte i 45 minutter. Den advarer nå Frankrike om at aksjonen kommer til å få «bitre konsekvenser».

- Til slutt vil det være franske borgere som uunngåelig vil smake de bitre konsekvensene av deres regjerings elendige holdning til gisler, heter det i en kunngjøring fra islamistene.

Helikoptre Operasjonen var rettet mot en av al-Shabaabs gjenværende baser i det krigsherjede landet på Afrikas Horn. Franske kommandosoldater ble sluppet ned på bakken fra flere helikoptre for å redde etterretningsagenten Allex.

Ifølge øyenvitner ble det brukt fire militære helikoptre under aksjonen i Bula Mareer, som ligger cirka 12 mil sør for hovedstaden Mogadishu.

- Vi vet ikke nøyaktig hva som skjedde fordi angrepet skjedde om natten, men i morges så vi flere lik, deriblant en hvit mann, sier Idris Youssouf, som bor i Bula Mareer.

- Tre sivile ble også drept i skuddveksling, føyer han til.

Andre kilder snakker om tre helikoptre og at to sivile ble drept.

- Tre helikoptre slapp ned franske kommandosoldater. Vi skjøt mot hverandre, sier et medlem i al-Shabaab som ikke vil navngis.

- Lot likene ligge Det var islamistiske opprørere som først meldte om den mislykkede aksjonen. En lokal islamistleder sier at de franske soldatene måtte dra fra stedet og etterlate seg flere drepte.

- Hellige krigere nedkjempet de såkalte kommandosoldatene fra den franske regjeringen som forsøkte å redde et gissel, og de forlot likene av flere av sine egne på stedet der angrepet skjedde, sier sjeik Mohamed Abdalleh til det franske nyhetsbyrået AFP.

Denis Allex og en kollega ble bortført av den islamistiske Shabaab-geriljaen i 2009. Kollegaen greide imidlertid å rømme etter en måned.
I juni 2010 dukket Allex opp på en video der han ba den franske regjeringen om å stanse støtten til Somalias regjering. Denne høsten ble det offentliggjort en ny video. Franskmannen fremsto da som skral og avmagret og han ba president François Hollande om å jobbe for at han kunne bli frigitt.

(NTB)