- Lover hevn

GAZA (Dagbladet): - Israelerne drepte sivile i Jenin, og nå må de betale prisen. Når Israel angriper oss i våre hjem - hvorfor kan ikke vi kjempe i deres hjem, spør den kjente Hamas-lederen Abd al-Aziz Rantisi (55).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet møtte den profilerte Hamas-lederen i bygningen som er hans bopel i disse dager. Rantisi står på israelernes liste over ettersøkte «terrorister», og bytter følgelig jevnlig leilighet. Seksbarnsfaren regnes for å være en av lederne i den politiske delen av Hamas, og i Gaza blir han sett på som organisasjonens fungerende leder.

Det var en kampklar 55-åring Dagbladet møtte. Mellom en rekke telefonsamtaler forteller Rantisi at israelerne må vente gjengjeldelsesangrep etter invasjonene i Jenin, Ramallah, Betlehem og Nablus den siste måneden.

- Sharon og myndighetene viser det virkelige fjeset til israelerne, til sionistene. Med massakrer på uskyldige mennesker. Med å hindre Røde Kors i å bistå de sårede, som gjorde at mange uskyldige blødde i hjel. Dette er det virkelige fjeset til sionistene. De viser den virkelige terroren, sier Rantisi.

Israelere er soldater

Hamas har påtatt seg ansvaret for en rekke av selvmordsaksjonene i Israel. Seinest tirsdag tok de ansvaret for selvmordsaksjonen like sør for Tel Aviv. Minst 15 israelere mistet livet. Over 50 ble skadd.

- Vi er imot angrep på sivile mål og forsøker å kjempe mot soldater. Men Israel angriper våre sivile hele tida, sier Rantisi.

- Men under tirsdagens selvmordsaksjon ble mange uskyldige mennesker som spilte biljard drept?

- Nå er de kanskje rørleggere, lærere. Men alle israelere er soldater. Enten er de i den vanlige hæren, eller så er de reservesoldater. Israelerne har drept 350 av våre barn med kaldt blod, noen mens de var på vei til skolen. Hvor mange har vi drept? spør Rantisi.

Mens Dagbladet besøker Rantisi, blir han intervjuet på telefon med iransk tv. Her forteller han at palestinerne har lyktes i motstandskampen mot israelerne. Nå er også israelerne redde for å gå ut. Antallet mennesker som går til psykolog har også økt, forteller Rantisi.

- Forretningsmenn drar ut av Israel, mange hoteller er stengt, og økonomien går nedover. Etter hvert vil de emigrere tilbake til sine hjemland, forklarer han tv-kanalen.

Sharon mislyktes

Rantisi er rasende over Israels aksjoner på Vestbredden. Gang på gang nevner han at sivile mennesker er drept. Om hus som er rasert. Om israelerne som ikke ønsker fred.

- Jeg tror Sharon nå forstår at han har mislyktes med sine angrep på Vestbredden, sier Rantisi med hentydning til selvmordsaksjonen tirsdag. Sharon og israelerne skulle stoppe selvmordsaksjoner og andre angrep på israelerne med sin invasjon på Vestbredden. Like fullt kom det en ny selvmordsaksjon, eller en martyraksjon, som Rantisi kaller det.

- Martyraksjoner kommer som gjengjeldelse. Hvis de ikke slutter å angripe oss, kommer det flere, sier Rantisi.

USA har satt Hamas på sin liste over terrorgrupper i verden. Rantisi er absolutt ikke enig i å bli plassert i «verstingkategorien».

- USA støtter alltid israelerne økonomisk, med våpen og veto, mens vi støtter alltid folket vårt på egen hånd. Tro meg, USA er en fiende. Ikke bare mot vårt folk, men også mot islam, sier Rantisi.

Advarer Arafat

Onsdag ga Yassir Arafat og de palestinske myndighetene (PA) ordre om å arrestere 16 Hamas-medlemmer i Gaza. Dette har ikke gått upåaktet hen hos Rantisi.

- Jeg beklager arrestasjonene. Israel har en strategi om å invadere Gaza, og når PA arresterer sine egne før invasjonen, betyr det at de hjelper israelerne. Alle palestinerne må stå opp og kjempe mot aggressoren, sier Rantisi.

Sjøl kan han risikere å bli arrestert av de palestinske myndighetene, men Rantisi overgir seg ikke frivillig.

- Alt er mulig, men vi vil ikke la dem gjøre det. PA har arrestert oss før, men det stopper ikke Hamas eller motstandsbevegelsen. Slike arrestasjoner vil i stedet svekke PA og gi oss styrke. Det palestinske folket er med i motstandskampen, og vil dermed støtte dem som gjennomfører motstandskamp, sier Rantisi.

Bestefar

Barnebarnet, Amir Kalakh (4), kommer og setter seg på sin bestefars fang mens Rantisi forteller.

- Jeg har fått besøk av familien i dag, smiler Rantisi.

I løpet av sitt liv har han i mange år vært isolert fra familien. 55-åringen har sittet sju år i israelske fengsel. Han har vært deportert til utlandet i ett år i tillegg til å ha sittet 27 måneder i palestinsk fengsel. For rundt ett år siden ble han igjen en fri mann.

- Både palestinske myndigheter og israelerne har signalisert at de vil arrestere Hamas-medlemmer. Er du ikke redd for å bli tatt igjen?

- Alle skulle passe på. Også Sharon. Jeg er her inntil videre, men hvis israelerne kommer, forlater jeg mitt hus. Da skal jeg ikke dra sammen med familien. Da skal jeg ut og kjempe for mitt land, sier Rantisi.

PÅ BESTEFARS FANG: Abd al-Aziz Rantisi står oppført på israelernes liste over ettersøkte «terrorister». Med barnebarnet Amir Kalakh (4) på fanget forteller Hamas-lederen om de mange barna som er drept av israelerne.