Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Per Sandberg og Iran:

Lover kraftig oppgjør i dag

Sandberg og Letnes skal ta bladet fra munnen - men vet ikke helt når eller hvor det blir.

- ER VEL INTERESSERT I SEXLIVET MITT OGSÅ: Harald Tom Nesvik tar over som fiskeriminister etter Per Sandberg. I forkant av overrekkelsen fikk Sandberg blant annet spørsmål fra en VG-journalist om hva han skulle gjøre nå. Slik svarte han. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere fiskeriminister Per Sandberg (Frp) opplyser til VG at han og kjæresten Bahareh Letnes holder pressekonferanse rundt klokka 18 tirsdag.

I en SMS til Nettavisen åpner Sandberg for at det kan komme til å skje i Arendal: -Vi er i Oslo, ja. Mye jobb i dag, skriver han, og opplyser at Arendal, der Arendalsuka pågår, blir vurdert.

I en tekstmelding til NTB skrev Letnes tirsdag formiddag at de ikke hadde bestemt når og hvor pressekonferansen skal finne sted. «Vi har mye jobb i dag», skrev hun.

Gikk av

Per Sandberg (58) reiste til Iran på det han selv har kalt en «privat og spontan ferietur». Ferieturen har vist seg å få konsekvenser for hans stilling som fiskeriminister.

I går ble det klart at Per Sandberg går av som fiskeriminister og som Fremskrittspartiets nestleder.

I forbindelse med Sandbergs avgang som minister gikk hans kjæreste Bahareh Letnes (28) hardt ut i en SMS til Dagbladet:

AVGÅTT STATSRÅD: Per Sandberg (Frp) reiste til Iran på ferie med sin kjæreste Bahareh Letnes, noe han kalte en «privat og spontan ferietur», men nå har reisen bidratt til at han gikk av som fiskeriminister og nestleder i Frp. Vis mer Vis mer

- Jeg har opplevd dette som en ren heksejakt. Dette er trist, jeg er veldig lei meg for at en av Norges beste politikere må gå av i dag på grunn av en heksejakt, skriver 28-åringen.

Varsler oppgjør

I går varslet Sandberg at han og Letnes skal holde pressekonferanse i dag. Han varslet at han skal «svare på alt». Samtidig sa han også at han og Letnes «har mye vi skal konfrontere dere med», og siktet til pressen. Han sa også at «verken du eller andre er ferdig med Per Sandberg».

- Det er mange spekulasjoner og påstander der ute, men jeg har aldri, aldri blitt kalt inn på teppet til Erna Solberg. Vi har hatt fantastiske samtaler, som kalles medarbeidersamtaler, sa Sandberg.

Da han møtte den nye fiskeriministeren, Harald Tom Nesvik, til nøkkeloverrekkelse i Fiskeridepartementet, fikk han flere spørsmål.

- Er det medias skyld eller din egen skyld at du måtte gå? ville en journalist vite.

- Kjempeartig, det skal jeg svare på i morgen.

- Du sitter heller ikke på Stortinget. Hva vil du bruke tid på nå? spør en VG-journalist.

- Ja, det er vel VG interessert i. De er vel interessert i sexlivet mitt også, ler Sandberg.

Eksen meldte inn Sandberg

Adresseavisen meldte i helga at Per Sandbergs fraseparerte kone, Line Miriam Sandberg, allerede i mai meldte ifra til Statsministerens kontor (SMK) om mulige sikkerhetsbrudd vedrørende fiskeriministeren.

Erna Solberg sa imidlertid i går at Statsministerens kontor (SMK) ble gjort kjent med påstander rundt Per Sandberg 8. juni i år. Hun ville ikke si hvem informasjonen kom fra eller hvordan SMK vurderte den.

I SØKELYSET: Per Sandberg er her sammen med sin norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes i Mandal sentrum fredag.
Foto: Espen Sand / NTB Scanpix
I SØKELYSET: Per Sandberg er her sammen med sin norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes i Mandal sentrum fredag. Foto: Espen Sand / NTB Scanpix Vis mer

Line Miriam Sandberg er også statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.

Ifølge Adresseavisen skal Per Sandberg ha svart med å sende inn en egen bekymringsmelding til SMK.

Sandberg og ekskona har stevnet hverandre for retten etter at de ble separert. De tok ut separasjon i april i år.

Etterforskes av PST

I Mandal i forrige uke nektet Per Sandberg å svare på pressens spørsmål om Letnes og om han har fått advarsler fra myndighetene vedrørende kjæresten og hennes bakgrunn fra Iran.

UTSATT: Bildene Bahareh Letnes har lagt ut på Instagram viser henne på ferie i Iran med fiskeriminister og Frp-nestleder Per Sandberg. Foto: Skjermdump / Instagram
UTSATT: Bildene Bahareh Letnes har lagt ut på Instagram viser henne på ferie i Iran med fiskeriminister og Frp-nestleder Per Sandberg. Foto: Skjermdump / Instagram Vis mer

- Det kommenterer jeg selvfølgelig ikke. Mine brifer med PST gjengir jeg ikke. Når noen spekulerer på mitt valg av kjæreste og dette blir et tema, da er vi inne i en annen diskusjon, svarte Sandberg.

Bakgrunnen til Sandbergs kjæreste og reisen til hennes hjemland har imidlertid gjort det vanskelig å skille mellom jobb og privatliv for den nå tidligere statsråden.

10. august meldte NRK at PST undersøker bakgrunnen til Bahareh Letnes og eventuelle bånd hun kan ha til det iranske regimet.

Ifølge tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen kan man ikke utelukke at Letnes kan ha blitt misbrukt av regimet i Teheran i et forsøk på å få et innpass i det norske myndighetsapparatet.

28-åringen har selv uttalt at det er bra at PST undersøker hennes bakgrunn. I «Dagsnytt 18» 3. august avviste hun all tilknytning til regimet i Iran:

- At jeg skulle ha et nettverk i regimet, lo jeg av til i går. Hvordan kan folk si noe sånt? Men siden i går har jeg vært sint, lei meg og redd. Jeg har fått drapstrusler.

Skulle tvangsgiftes

Bahareh Letnes het opprinnelig Heidari Nasserabad til etternavn. Hun ble født i 11. april 1990, og kom til Norge som asylsøker da hun var 16-år.

Da hun kom til Norge, forklarte hun at foreldrene truet henne med tvangsekteskap med en eldre mann.

- Jeg vil heller ta mitt eget liv enn å dra tilbake til Iran. Tre av mine søstre er blitt tvangsgiftet, og det ble også min mor i sin tid, sa Letnes til Adresseavisen i januar 2008.

Selv om både Letnes og Sandberg er fra Skogn i Trøndelag, er det uvisst om de har møttes i hjembygda. Sandberg forteller til TV 2 at de møttes for første gang for to år siden, da Sandberg holdt et foredrag i Nord-Trøndelag. Ett år seinere traff de hverandre tilfeldig på Karl Johans gate i Oslo.

I løpet av våren har de begge to deltatt på flere arrangementer på den iranske ambassaden i Oslo. Fiskeridepartementet har bekreftet til Dagbladet at Per Sandberg deltok både på persisk nyttår, neuroz, 24. mars, og på Irans nasjonaldagsfeiring, den såkalte revolusjonsdagen. Letnes var til stede ved begge anledningene, og la ut bilde av de to sammen på Instagram etter nyttårsfeiringen.

Fra rømling til Iran-venn

Blant dem som har stilt spørsmål ved hva som er sannheten om Bahareh Letnes og hennes forhold til Iran er journalist Mina Ghabel Lunde som selv er eksiliraner.

I en kommentar i Dagbladet spør hun blant annet hvordan «en shariarømling, som ikke slapp inn i Iran for bare ti år siden, nå får reise uforstyrret rundt i landet med en mann hun ikke er gift med». Hun stiller også spørsmål ved kontakten med Irans ambassade:

«Med forbehold om at Norges fiskeriminister har inngått et sjiamuslimsk ekteskap med den tidligere asylsøkeren, hvordan kan to mennesker som så tydelig og veldokumentert trosser iransk lov frekventere landets ambassade i Norge?», skriver Lunde.

Også Dagbladets politiske kommentator Martine Aurdal påpeker at Letnes' forhold til Iran ser ut til å være godt. Aurdal viser til at Letnes åpent støtter president Hassan Rouhani, hun har vært Miss Iran 2013 og også vært med på oppstarten av en venneforening mellom Norge og Iran.

Letnes, som er utdannet tannlegeassistent, har også enkeltmannsforetaket «B & H General Trading Company. Bahareh Letnes». Formålet med foretaket er oppgitt å blant annet være produksjon, utvikling, kjøp og salg, herunder eksport av fisk og sjømatprodukter.

Dette er heller ikke helt uproblematisk, ifølge Aurdal:

«Letnes oppgir at hun jobber med iransk-norske forbindelser og eier to firmaer. Det ene ble opprettet i januar i år, for å drive med import og eksport av fisk og gass mellom Norge og Iran. Altså nøyaktig det samme som Per Sandberg er spesielt opptatt av som ansvarlig statsråd.

Siden Letnes ikke har fått noen tillatelse til å drive slik virksomhet, er Sandberg neppe juridisk inhabil gjennom sitt forhold til henne. Det er likevel nok til at Sandberg kan vente seg kritiske spørsmål fra opposisjonen når Stortinget samles over sommeren.»

SAKEN: Per Sandberg (Frp) reiste til Iran på ferie med sin kjæreste Bahareh Letnes, noe han kalte en «privat og spontan ferietur». Turen har skapt kaos og nå sitter mange med ubesvarte spørsmål. Vi forklarer deg hva saken egentlig handler om. Video: Anna Näumann / Dagbladet / NRK Vis mer