Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raja frykter at partneren stikker

Lover KrF tre statsråder hvis de ikke dumper Erna

Du gir ikke opp partneren din selv om det er litt trøbbel i forholdet, sier Abid Raja. Han lover KrF tre statsråder hvis partiet avgir troskapsløfte til Erna Solberg.

VIL HOLDE SAMMEN: Stemningen var god mellom KrFs Kjell Ingolf Ropstad og Venstres Abid Raja under forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett tidligere i år. De vil helst fortsatt holde sammen, men forholdet kan ryke når landsmøtet i KrF går til votering 2. november. Foto: Vidar Ruud /NTB Scanpix
VIL HOLDE SAMMEN: Stemningen var god mellom KrFs Kjell Ingolf Ropstad og Venstres Abid Raja under forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett tidligere i år. De vil helst fortsatt holde sammen, men forholdet kan ryke når landsmøtet i KrF går til votering 2. november. Foto: Vidar Ruud /NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hareide sier han vil styrke sentrum og at dette er årsaken til at han vil bytte side. Men hvis han vil styrke sentrum, er det mye smartere å joine dagens regjering, sier Raja til Dagbladet.

Nå prøver han å redde forholdet til KrF ved å love bort tre stoler rundt kongens bord.

TRE STATSRÅDER: Abid Raja mener det gir seg selv at KrF får minst tre statsråder dersom partiet trer inn i dagens regjering.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TRE STATSRÅDER: Abid Raja mener det gir seg selv at KrF får minst tre statsråder dersom partiet trer inn i dagens regjering. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Dersom KrF blir med i regjering, så vil partiet få tre statsråder - minst! Og dette er statsråder som kommer i tillegg til de tre som Venstre har fra før. Da dobler du antallet sentrum-statsråder fra tre til seks, sier han.

- I tillegg blir KrF del av en flertallsregjering, fortsetter Raja.

- Har du avklart dette løftet med statsministeren?

- Nei, og det er jo Erna som bestemmer dette etter forhandlinger med de øvrige partiene. Men det er logisk og gir seg selv at KrF vil få minst tre statsråder. Og vi kan trygt legge til grunn at dette ikke vil gå på bekostning av Venstres statsråder, sier han.

Vil berge forholdet

Venstre-profilen som er partiets finanspolitiske talsmann og medlem av presidentskapet, sier han ikke ble overrasket da han hørte Hareide anbefale sitt parti å innlede samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

- Jeg lukta lunta, men jeg skjønner ikke hvorfor det skjer nå. Det er ingenting som har skjedd som aktualiserer et skifte av partner. Normalt er det utroskap, vold i hjemmet eller at man har spilt bort penga sine som gjør at et forhold bryter sammen. Men Norge går jo bedre og bedre, sier Raja.

- Samtidig vil vi ikke gi slipp på vår sentrumskamerat og partner uten videre. Gjennom et langt ekteskap har jeg lært at man skal holde ut også når det er dårlige tider. Akkurat nå er det dårlige tider, men jeg gir ikke opp Knut Arild ennå, fortsetter han.

Ingen løfter fra Støre

Dersom KrF skal ut av opposisjonsrollen og over i regjering, er et samarbeid med Ap og Sp det eneste reelle alternativet til Solberg-regjeringen.

Men i motsetning til Raja har ikke Ap-leder Jonas Gahr Støre noen løfter å komme med, når det gjelder antallet statsråder:

- Dette er ikke et spørsmål om knapper og glansbilder. Jeg har respekt for KrFs interne prosess, og den bør de få gjennomføre i fred fra bud og overbud fra utsida, sier han til Dagbladet.

Omsvermet Hareide

Under trontaledebatten i Stortinget onsdag var det knyttet størst interesse til Hareides innlegg. Som ventet uteble alle kritiske replikker fra resten av Stortinget, som alle ønsker å holde seg inne med ham.

Faktisk var det bare Abid Raja fra de borgerlige partiene som valgte å stille Hareide spørsmål i det hele tatt. De øvrige kom fra Ap, SV og Sp.

- De siste fem åra har gitt KrFs store gjennomslag. Vi har faktisk sammen betydd noe for folk der ute, KrF og Venstre - oss sentrumskameratene, sa Raja, som oppfordret Hareide til å snakke høyere om alt partiet har oppnådd i det borgerlige samarbeidet.

Raddis-Hareide

Knut Arild Hareide erkjente i sitt svar til Raja at KrF og Venstre har fått store politiske gjennomslag de siste fem åra.

- Men det betyr ikke at vi fra vår posisjon i Stortinget klarer å styre retningen på alle områder, og det er denne debatten som nå skal gå i KrF, sa Hareide.

I hovedinnlegget sitt brukte han ordet radikal seks ganger, om kristendemokratisk ideologi og om KrFs politikk for klima, økonomisk utjevning, global fattigdomsbekjempelse og mennesker på flukt.

- Det sosiale engasjementet har gått som en gul tråd gjennom KrFs historie, sa han.

Bedre nå

Raja håper KrFs ekstraordinære landsmøte 2. november vil lytte til Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad - og ikke Hareide. De to nestlederne vil nemlig først innlede forhandlinger med dagens regjering før andre alternativer prøves ut.

- Jeg forstår hva KrF føler med hensyn til Frp. Vi i Venstre føler mye av det samme. Men Frp i regjering er betydelig bedre nå enn hva partiet var i opposisjon. I tillegg er Sylvi Listhaug, Per Sandberg og Per-Willy Amundsen - de mest provoserende Frp-statsrådene for KrF - alle ute av regjering, sier Raja.

Kinderegg

Venstre-representanten sier borgerlig regjeringsdeltakelse er et kinderegg for KrF.

- De kan bygge videre på gjennomslagene som de allerede har fått de siste fem åra, sørge for at regjeringen får et tydeligere sentrumspreg og sikre at Erna Solberg fortsetter som statsminister. Hun er den mest populære statsministerkandidaten blant KrFs egne velgere, sier han.

At Venstre selv skulle bytte side og bli med de to andre sentrumsregjeringene KrF og Sp i en regjering med Ap, avviser han som uaktuelt.

- Det kan ved første øyekast se fristende ut. Men Venstre har ivret for mange av reformene som Senterpartiet nå vil gjøre om. Avstanden er stor mellom oss og Senterpartiet, som jeg ikke lenger definerer som et sentrumsparti overhodet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!