Corona

Lover lettelser i coronatiltakene

Statsminister Jonas Gahr Støre garanterer at det kommer endringer i coronatiltakene om ei uke.

Foto: Heiko Junge / NTB
Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har sagt at de nasjonale coronatiltakene skal revurderes 14. januar. Nå bekrefter Støre overfor TV 2 at det blir endringer i coronatiltakene. Samtidig lover han lettelser overfor Aftenposten.

Til TV 2 sier Støre at tiltakene har virket, og at de nå nøye vurderer det de har lært av det.

- Vi skal oppsummere og trekke nye og mer presise beslutninger.

Lettelser «på noen områder»

- Jeg håper vi kan fatte vedtak som gir justering og noen lettelser, sier Støre til Aftenposten.

På spørsmål om han lover lettelser, svarer Støre:

- Ja, på noen områder. Så må vi se på helheten. For det å bekjempe smitte handler om nærhet, nærkontakter og avstand. Men vi må tilpasse det på en måte som gir minst belastning på barn og unge og minst belastning på muligheten til å gå på jobb. Og hverdagslivet til folk.

- Hva blir strategien deres fremover?, spør TV 2.

- Strategien vår er å kunne kontrollere smitten. Vi har smitterekorder hver dag, selv om de ikke er så høye som vi fryktet.

Han påpeker også at smittetallene ikke gjenspeiles i innleggelser.

CORONA: Statsminister Jonas Gahr Støre og tidligere statsminister Erna Solberg deltok i politisk kvarter mandag 3. januar for å diskutere landets smittesituasjon, og de nåværende tiltakene. Video: NRK Vis mer

- Tre muligheter nå

Onsdag lovet også helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol endringer i coronatiltakene. Men hun kunne ikke love store lettelser.

- Det kommer endringer. Men store lettelser med dagens smittenivå, tror jeg ikke jeg kan love. Vi gjør en helhetlig vurdering. I dag har vi nasjonal smitterekord, sa Kjerkol til Aftenposten.

Torsdag kom nok en smitterekord, med 8385 nye smittede registrert på ett døgn. Det var andre dag på rad med rekordhøyt antall smittetilfeller. Onsdag ble det registrert 7921 tilfeller.

I et intervju med Dagbladet fortalte helseministeren at hun tror de som håper på lettelser av alle tiltak vil bli skuffet. Samtidig åpnet hun for at det kan komme kunnskap som gjør at regjeringen vil justere dagens tiltak neste uke.

- Det er tre muligheter nå. Det er å nedjustere, beholde dagens tiltak eller stramme enda mer inn, sa Kjerkol til Dagbladet onsdag.

- Jeg tror ingen skal gå og håpe på at det blir lettelser av alle tiltak. Vi håper å slippe det siste alternativet, men vi følger jo dette fra dag til dag, fortsatte hun.

Vurderer ulike regler

Det har vært spesielt mye støy rundt skjenkestoppen. Serveringsbransjen har slått alarm, og ifølge NHO Reiseliv frykter nesten halvparten av alle utelivsbedriftene konkurs.

Torsdag stemte Stortinget ned forslagene fra Frp og MDG om å oppheve forbudet.

- Dersom den nasjonale skjenkestoppen - som både Helsedirektoratet og FHI mener er viktig - oppheves, må andre tiltak innføres for å beholde totaleffekten av tiltakspakken. I tillegg må vi være mer tilbakeholdne med å lette på andre tiltak, sa Kjerkol fra talerstolen.

Nå vurderer Helsedirektoratet om det er mulig å lage egne skjenkeregler for restauranter, melder NRK.

- Det har vist seg vanskelig å skille spisesteder fra skjenkesteder i reglementet. Men dette er også noe vi ser på og som regjeringen vil ta stilling til når man skal se helhetlig på smitteverntiltakene, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til statskanalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer