Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krisemøte i Frp:

Lover liste med krav til Erna

Frp-leder og finansminister Siv Jensen truet med å gå ut av regjering, så gikk hun i krisemøte med sine egne.

KRISEMØTE: Frp-leder og finansminister Siv Jensen truet med å gå ut av regjering, så gikk hun i krisemøte med sine egne. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

- Begeret er fullt, sa Jensen til Dagbladet og truet med å ta Frp ut av regjeringen hun selv er en del av.

Store deler av Frp er i harnisk etter nyheten om at en 29 år gammel kvinne som er siktet for deltakelse i terrororganisasjonen IS, hentes hjem til Norge sammen med sine barn.

Det til tross for at Frp-leder Siv Jensen tidligere har sagt at norske myndigheter ikke skal løfte en finger for å hjelpe 29-åringen.

Klokka 15.00 gikk Jensen i et krisemøte med Frp-gruppa på Stortinget. Rett før fortalte hun Dagbladet at hun ville be sine egne om støtte til å sette hardt mot hardt overfor Erna Solberg.

Klokka 17.20 slapp pressen inn i møterommet.

- Frp har i dag hatt gruppemøte, en dyp og grundig diskusjon basert på det som har utløst denne debatten, sier Siv Jensen.

Liste med krav

- Vi vil definere noen veldig tydelig krav overfor statsminister Erna Solberg og Høyre. Så er det opp til henne om hun vil ta det på alvor eller ikke. Vårt beger er fullt, sier Jensen.

Frp-lederen forteller at de nå skal utarbeide denne lista i ro og mak, og vil deretter overlevere den til statsministeren bak lukkede dører.

Hun sier at Frp ikke vil sitte i regjering for enhver pris.

- Vi vil gjerne fortsette å styre landet, men da med tydelige fotavtrykk der Frp er å kjenne igjen.

Ifølge Jensen vil Frp kreve svar fra statsministeren innen deres strategisamling i slutten av januar.

KRISEMØTE: Siv Jensen uttaler seg til pressen etter krisemøtet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRISEMØTE: Siv Jensen uttaler seg til pressen etter krisemøtet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Utvannet, grå og kjedelig

Jensen forteller at Frp hele veien har vært skeptisk til at den 29 år gamle kvinnen skal hentes hjem til Norge.

- Vi har hele tiden sagt oss villige til å hjelpe barn hjem til Norge, men grensen vår har hele tiden gått ved å ta hjem disse terroristene. Derfor stilte vi oss ikke bak beslutningen som regjeringen har tatt i saken, sier Jensen.

Videre forteller Jensen at det er enstemmig tilslutning i deres stortingsgruppe for at de håndterer dette videre. Hjemhentingen av 29-åringen kommer ifølge Jensen på toppen av en langvarig periode hvor Frp opplever at det lenge har vært fravær av gjennomslag i deres viktige saker.

- Vi har lenge vært av den oppfatning av at Høyre i for stor grad har lent seg til KrF og Venstre og har bøyd av for mye. Det fører også til at politikken i sum bli utvannet, grå og kjedelig, sier Frp-lederen videre.

Hun forteller at hun lenge har gitt uttrykk på vegne av partiet og seg selv at de ikke ønsker dette lenger.

- Nå er tiden overmoden for at vi kjenner igjen hvert av de fire regjeringspartiene med tydeligere gjennomslag i politikken som utøves fra regjeringens side, mener Jensen.

- BEGERET ER FULLT: På vei inn til det dramatiske gruppemøtet til Frp på Stortinget, kommer ikke Siv Jensen med nye uttalelser, men refererer til Dagbladets sak hvor hun truer med å trekke Frp ut av regjering. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Hentes hjem

Det var tirsdag at den norske regjeringa ved utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) bekreftet at regjeringen bistår den IS-siktede norske kvinnen og hennes to barn hjem.

Et av barna er en syk femåring.

Hun har i lengre tid tilbrakt tid i den etter hvert beryktede flyktningleiren i Al-Hol, nord i Syria, med sine to barn. I oktober 2019 ble hun siktet for deltakelse i en terrororganisasjon ved IS, etter tidligere å ha vært mistenkt.

Høytstående Frp-profiler gikk da ut og ytret seg svært kritisk til avgjørelsen.

Listhaug om mora: «Kynisk»

Blant dem var Frp's innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim og Frp-nestleder Sylvi Listhaug.

Helgheim gikk raskt ut og sa at Frp hadde tatt dissens i saken.

- Vi er villig til å hente det barnet for at barnet skal få helsehjelp og vi ønsker ikke at mor skal bli med. Derfor tar Frp dissens i regjering. Vi ønsker ikke at noen som har sluttet seg til terror skal til Norge. Mor framstår som uansvarlig og satt sine egne behov foran barna, sa Helgheim til Dagbladet.

Listhaug mente den IS-siktede kvinnen på en «kynisk» måte har brukt sitt barn i saken.

- Frp har vært villig til å hente det syke barnet til Norge. Men vår betingelse har vært at det skal skje uten at moren følger med.·Barnet det gjelder kunne fått hjelp tidligere. Dessverre har mor kynisk brukt sitt barn for å få seg selv til Norge, sa hun.

Landsstyret bestemmer

Dagens krisemøte i Frp er blitt avholdt etter at en rekke av Frps fylkesledere har ytret seg svært kritisk til regjeringens avgjørelse.

Og fylkeslederne sitter i partiets landsstyre, som skal bestemme hvorvidt partiet skal eller ikke skal fortsette å være en del av Norges regjering.

- Jeg har forlangt et ekstraordinært landsmøte! Veien videre må helt klart diskuteres, dette er ikke greit av våre såkalte samarbeidspartnere, sa fylkesleder Liv Gustavsen i Viken Frp, til Dagbladet tidligere tirsdag.

Det er foreløpig litt uklart om det blir noe av nå.

STORTINGET: Statsminister Erna Solberg sier at det ikke er aktuelt å ta i mot mødrene som har dratt til Syria. Video: Per Ervland. Reporter: Jørgen Gilbrant Vis mer

Kallmyr: Vil pågripes

I dag bekreftet justisminister Jøran Kallmyr (Frp) at PST vil pågripe kvinnen så snart hun ankommer Norge.

Til VG sa justisministeren:

- Det er viktig at folk får vite at vi tar kontroll over moren idet hun ankommer Norge. Men det er påtalemyndighetens beslutning.

Regjeringen har i utgangspunktet bare ønsket å hente hjem barna til foreldre som har søkt seg til IS - ikke de voksne.

Når regjeringen nå gjør det likevel, begrunnes det med humanitære hensyn, da gutten skal være alvorlig syk, og moren ikke ville gi ham fra seg.