Sverige og Finland vil inn i Nato:

Lover militær støtte ved angrep

Norge, Danmark og Island vil bidra med «alle nødvendige midler» hvis Sverige eller Finland skulle bli angrepet før de formelt får innvilget medlemskap i Nato.

STØTTES: Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen etter at Sverige og Finland bekreftet søknad om Nato-medlemskap 16. mai 2022. Video: Regjeringen.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Historisk nøytrale Finland og Sverige vil søke medlemskap i Nato, men skulle landene bli angrepet før medlemskapene innvilges, vil Danmark, Island og Norge bidra med «alle nødvendige midler».

Det lovte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under en pressekonferanse mandag ettermiddag.

- Vi har informert Sverige og Finland om at Norge, Danmark og Island er enige om å uttrykke felles støtte til Sverige og Finland som nå kommer. Vi er klare som nordiske natomedlemmer å bistå med alle nødvendige midler hvis de skulle angripes før de formelt blir Nato-medlemmer, sa Støre.

FEILER: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen gir en oppdatering om krigen i Ukraina 16.05.2022 Vis mer

- Vil styrke Norden

Støre og regjeringen innkalte til pressekonferanse bare noen minutter etter at Sverige formelt besluttet å søke om Nato-medlemskap.

Finland fattet samme beslutning i helga.

Støre åpnet pressekonferansen med å kalle dagen historisk, og han sa at han ønsket Nato-søknadene fra Norges to naboland velkommen.

- Det er en beslutning som vil styrke Nato, det vil styrke Sverige og Finlands sikkerhet, og dermed vil det styrke Norden og sikkerheten i nord, sa statsministeren.

SVERIGE: Statsministeren møter pressen 15. mai - sier ja til NATO-meldemskap. Vis mer

- Tydelig signal

Før regjeringens pressekonferanse, hadde Støre og utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) samtaler med ambassadørene fra Sverige og Finland.

- Jeg har forsikret de to ambassadørene om at Norge støtter denne søknaden, sa han.

Om Norges sikkerhetsgaranti, sa Støre følgende:

- Denne forsikringen er et tydelig signal fra oss. Finland og Sveriges sikkerhet er viktig for Norge, og derfor gir vi uttrykk for dette på denne måten.

STERKE: NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, om Ukraina under pressekonferanse etter NATO-møte 15. mai. Vis mer

Vil ratifisere raskt

En søknad om Nato-medlemskap må enstemmig vedtas av alle medlemmene av Nato. Deretter må vedtaket om medlemskap ratifiseres av parlamentene til hvert enkelt Nato-land.

I Norge håper Støre at Stortinget raskt kan ratifisere avtalen som vil gjøre Sverige og Finland til Nato-medlemmer.

- Jeg har vært i dialog med Stortinget de siste dagene, seinest med stortingspresidenten for noen få timer siden. Vi har håp om at Norge kan ratifisere Sverige og Finland som Nato-medlemmer svært raskt, sa statsministeren.

Han ville ikke forskuttere hvordan ulike partier og representanter vil stemme over forslaget, men regner med et «bredt og overveldende flertall».

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer