Lover milliarder til palestinerne

Men USA og EU frykter Hamas vil få tak i pengene.

ENORME ØDELEGGELSER: En palestinsk kvinne og hennes datter sitter utenfor sitt raserte hus. Seks uker etter at kampene tok slutt ligger store deler av Gaza i ruiner. Foto: Mahmud Hams/Scanpix
ENORME ØDELEGGELSER: En palestinsk kvinne og hennes datter sitter utenfor sitt raserte hus. Seks uker etter at kampene tok slutt ligger store deler av Gaza i ruiner. Foto: Mahmud Hams/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USA lover 6,3 milliarder kroner i pengestøtte til palestinerne og øremerker rundt en tredel til Gazastripen. EU bidrar trolig med 3,9 milliarder kroner.

Støtten vil formelt bli kunngjort under giverlandskonferansen i Sharm el-Sheik i Egypt i dag, der Norge er medarrangør og utenriksminister Jonas Gahr Støre er på plass.

USA vil under konferansen love 2,1 milliarder kroner i humanitærhjelp til Gazastripen, og vil kanalisere pengene via FN og hjelpeorganisasjoner for å omgå Hamas som styrer i området, opplyser en talsmann for utenriksdepartementet i Washington.

Rundt 1,4 milliarder kroner vil gå til å dekke budsjettunderskuddet til de palestinske selvstyremyndighetene, mens 2,8 milliarder kroner øremerkes tiltak for å sikre økonomisk vekst på Vestbredden, opplyser talsmannen Robert Wood.

Stort behov

EU ventes å legge 3,9 milliarder kroner på bordet under konferanse i Egypt, og rundt halvparten av dette blir trolig øremerket nødhjelp og gjenoppbygging på Gazastripen.

Golfstatene har også lovet solide bidrag til palestinerne, og Saudi-Arabia leder an med et løfte om 7 milliarder kroner for inneværende år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer