Lover milliarder til palestinerne

Men USA og EU frykter Hamas vil få tak i pengene.

ENORME ØDELEGGELSER: En palestinsk kvinne og hennes datter sitter utenfor sitt raserte hus. Seks uker etter at kampene tok slutt ligger store deler av Gaza i ruiner. Foto: Mahmud Hams/Scanpix
ENORME ØDELEGGELSER: En palestinsk kvinne og hennes datter sitter utenfor sitt raserte hus. Seks uker etter at kampene tok slutt ligger store deler av Gaza i ruiner. Foto: Mahmud Hams/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USA lover 6,3 milliarder kroner i pengestøtte til palestinerne og øremerker rundt en tredel til Gazastripen. EU bidrar trolig med 3,9 milliarder kroner.

Støtten vil formelt bli kunngjort under giverlandskonferansen i Sharm el-Sheik i Egypt i dag, der Norge er medarrangør og utenriksminister Jonas Gahr Støre er på plass.

USA vil under konferansen love 2,1 milliarder kroner i humanitærhjelp til Gazastripen, og vil kanalisere pengene via FN og hjelpeorganisasjoner for å omgå Hamas som styrer i området, opplyser en talsmann for utenriksdepartementet i Washington.

Rundt 1,4 milliarder kroner vil gå til å dekke budsjettunderskuddet til de palestinske selvstyremyndighetene, mens 2,8 milliarder kroner øremerkes tiltak for å sikre økonomisk vekst på Vestbredden, opplyser talsmannen Robert Wood.

Stort behov

EU ventes å legge 3,9 milliarder kroner på bordet under konferanse i Egypt, og rundt halvparten av dette blir trolig øremerket nødhjelp og gjenoppbygging på Gazastripen.

Golfstatene har også lovet solide bidrag til palestinerne, og Saudi-Arabia leder an med et løfte om 7 milliarder kroner for inneværende år.

Palestinernes fungerende statsminister Salam Fayyad kommer til å legge fram en 53 sider lang plan for gjenoppbygging av Gaza under konferansen i Egypt, der det blant annet går fram at det vil koste drøyt 3,5 milliarder kroner å utbedre skadene på bolighus og infrastruktur.

Ifølge Fayyads plan ble 4.036 boliger totalt rasert under de israelske angrepene mot Gaza, mens 11.514 boliger ble delvis ødelagt.

Til sammen håper Fayyad på løfter om nærmere 20 milliarder kroner til selvstyremyndighetene under møtet i Egypt.

Forhandler med Hamas

Hvem som skal lede an i gjenoppbyggingen er imidlertid et åpent spørsmål, ettersom de palestinske selvstyremyndighetene har liten makt på den Hamas-kontrollerte Gazastripen.

President Mahmoud Abbas Fatah forhandler i disse dager med Hamas og andre palestinske grupper om en samlingsregjering, noe som vil gjøre selvstyreadministrasjonen i stand til å koordinere arbeidet.

Regjeringen i Ramallah betaler i dag 840 millioner kroner i måneden til offentlige tjenestemenn på Gazastripen, mot at de holder seg hjemme fra arbeidet og ikke samarbeider med Hamas.

Hamas betaler egne folk for å fylle de samme jobbene, for å sikre at et minimum av offentlige tjenester blir opprettholdt i området.

Israels blokade

De palestinske selvstyremyndighetene i Ramallah understreker at gjenoppbyggingen ikke kan komme i gang før Israel opphever sin blokade av Gaza, slik at det kan fraktes inn bygningsmaterialer og andre varer.

President Abbas og selvstyremyndighetene håper å få hånd om mest mulig av midlene til gjenoppbygging og frykter særlig at milliarder fra araberverdenen skal kanaliseres via Hamas.

Rundt 75 land deltar under giverlandskonferanse i Egypt, der USAs utenriksminister Hillary Clinton vil ha samtaler med FNs generalsekretær Ban Ki-moon, sin russiske kollega Sergej Lavrov og EUs utenrikssjef Javier Solana på sidelinjen.

(NTB)


VIL HJELPE: FNs generalsekretær Ban Ki-moon (2 f.v.) og Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte i går den egyptiske utenriksministeren Ahmed Abul Gheit (2 f.h.) i Sharm el Sheikh, Egypt. I dag holdes giverlandskonferasnsen der det internasjonale samfunnet vil legge fram sine planer om å hjelpe Gaza med gjenoppbyggingen etter krigen mot Israel. Foto: Scanpix
VIL HJELPE: FNs generalsekretær Ban Ki-moon (2 f.v.) og Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte i går den egyptiske utenriksministeren Ahmed Abul Gheit (2 f.h.) i Sharm el Sheikh, Egypt. I dag holdes giverlandskonferasnsen der det internasjonale samfunnet vil legge fram sine planer om å hjelpe Gaza med gjenoppbyggingen etter krigen mot Israel. Foto: Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer