Lover mindre strømregning

Kunder med lavt strømforbruk skal belønnes med lavere strømregning, og fastdelen av nettleien skal bli 600 kroner lavere for alle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette lover Arbeiderpartiet de 550000 kundene i Hafslund-selskapet Viken Energinett, om partiet får tilbake makten i Oslo.

- Da vil vi bruke Oslo kommunes eiermakt i energiselskapet Hafslund til å sørge for et toprissystem. I første omgang gjelder dette nettleien, som det er enklest å gjøre noe med. Men vi ønsker også å få til en toprisordning når det gjelder kraftforbruket, sier Oslo Ap's byrådslederkandidat, Rune Gerhardsen, til Dagbladet.

Rettferdig

Slik begrunner partisekretær Jan Bøhler og Rune Gerhardsen sitt valgkampløfte:

Systemet vil stimulere folk til å redusere strømforbruket.

Det er rettferdig at de som bruker lite strøm slipper billigere unna enn de som har råd til et høyt luksusforbruk.

- Du kan ikke dra ut kontakten til fryseren, men du kan greie deg uten varmekabeloppvarming i oppkjørselen. Men vi vil ikke øke nettleien eller strømregninga for dem som har høyt forbruk, vi vil heller kutte den ned for dem som sparer og er moderate forbrukere, sier Rune Gerhardsen.

Også storforbrukerne vil få litt lavere nettleie med Ap's opplegg, fordi de vil sette ned fastbeløpet i nettleien fra 1000 kroner til 400 kroner året, altså til samme nivå som den lå tidligere.

Sparer 1350 kroner

Den største delen av nettleieregninga fra Viken Energinett er likevel energileddet som du betaler ut fra hvor stort forbruk du har.

I dag ligger denne avgiften på rundt 20 øre pr. kilowatt-time. Ap vil redusere denne prisen med 25 prosent for den gruppa forbrukere som ligger på eller under gjennomsnittsforbruket.

For en familie med et forbruk på 15000 kilowatt-timer i året, innebærer dette en besparelse på nettleieregninga på 1350 kroner.

Familien med det dobbelte i forbruk vil ikke få noen besparelse annet enn på fastbeløpet, det vil si med 600 kroner mindre enn nå.