Lover minst 3000 i skattelette

Høyre avslører litt av sine skattegaver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Høyre-leder Erna Solberg letter litt på sløret hvordan partiet hennes vil fordele de 20 milliarder kronene Høyre har lovet i skattelette de neste fire årene.

- Vi tar sikte på å øke bunnfradraget til minst 70 000 kroner, noe som betyr skattelette til de aller fleste, sier Solberg til Dagbladet.no.

Kostnaden er på i overkant av seks milliarder kroner.

Økte fradrag til alle

Ved å øke bunnfradraget vil de aller fleste lønnstakere få en lik skattereduksjon, ikke bare de rikeste slik sosialistene har påstått gjennom hele valgkampen.Dagbladet.no har sammen med Skattebetalerforeningen regnet ut hva Høyres forslag betyr for velgernes lommebøker. 

Tar man utgangspunkt i dagens satser betyr forslaget 3528 kroner i mindre skatt for alle som tjener over 226 000 kroner brutto.

Men Høyre vil justere prosentsatsen for beregning av minstrefradrag, slik at skatteletten også favner de som tjener mindre enn 226 000 kroner.

- Vi vil justere prosentsatsen, men hvor mye kan jeg rett og slett ikke si fordi det må ytterligere utregninger til, sier Solberg til Dagbladet.no.

Litt høyere skjæringspunkt

Hun bekrefter likevel at skjæringspunktet ikke vil bli så forskjellig fra i dag, kanskje litt høyere.

I dag er skjæringspunktet for maks utbytte av bunnfradraget 185 161 kroner i brutto lønn.

Skattebetalerforeningens beregninger viser at de fleste vil få minst 3000 kroner i skattelette, kanskje så mye som 3500 kroner.

- Jeg kan ikke binde meg opp i et tall, men det er ikke så galt det anslaget, sier Solberg til Dagbladet.no.

Høyre har også som mål at færre med normale lønninger skal betale toppskatt i årene som kommer og formueskatten skal vekk.

Ap økte selv fradraget

- Arbeiderpartiet har både foreslått og stemt for økt minstefradrag de senere årene. Vi stemte for å øke minstefradraget til 57 000 kroner i år, sier Hill-Marta Solberg.

Partiet ønsker et mer rettferdig skattesystem hvor de som har høye inntekter og store formuer betaler en større andel av inntekten sin i skatt enn de som har lave og normale inntekter.

- Derfor ønsker vi å gjeninnføre skatt på aksjeutbytte, sier Hill-Marta Solberg.