Lover nå å vise fram kundelister:
- Svekker vår tillit til ham

Jøran Kallmyr vil om kort tid offentliggjøre enkelte klientforhold fra advokatjobben - men ikke alle. - Dette er selvfølgelig ikke godt nok, sier SV.

KUNDELISTER: Jøran Kallmyr er Frps nye justisminister. Han kommer ikke til å offentliggjøre alle kunderforhold fra jobben som advokat. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KUNDELISTER: Jøran Kallmyr er Frps nye justisminister. Han kommer ikke til å offentliggjøre alle kunderforhold fra jobben som advokat. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kallmyr vender tilbake til departementet der han i to år, fram til 2016, var statssekretær. Siden den gang har han vært partner i advokatfirmaet Ræder, der han ledet avdelingen for eiendomsutvikling, forvaltningsrett og samfunnskontakt.

Kallmyr bekrefter nå at han ikke vil offentliggjøre alle kundelistene fra tida i Ræder.

- Som advokat er man bundet av loven om taushetsplikt for sine klienter. Men jeg kommer til å legge fram noen navn på tidligere kunder, sier justisministeren til Dagbladet.

Kunden bestemmer

Kundene Kallmyr om kort til kommer til å presentere for offentligheten, har selv sagt ja til det. Justisministeren understreker samtidig at det er hans ansvar å selv vurdere sin habilitet.

- Hvorfor kan du ikke legge fram alle kundene du hadde?

- Fordi det er kunden som bestemmer, jeg har en plikt etter loven å holde min taushetsplikt overfor dem. Som justisminister har jeg likevel en plikt til å sørge for at jeg aldri er inhabil i beslutninger som fattes i mitt departement eller i regjeringen. Det er noe jeg selvsagt kommer til å følge for.

- Du har altså selv tatt en vurdering av hvilke kundeforhold som tåler dagens lys?

- Vi har ikke spurt alle de tidligere kundene mine, nei. For det meste drev jeg med plan- og bygningsrett i kommunene - langt unna arbeidet som en justisminister normalt sett står i. Da skal de kundene slippe belastningen med å måtte ta stilling til om de skal få kundeforholdet offentliggjort.

- Det er også bra at vi kan rekruttere politikere fra næringslivet. Det er viktig med mangfold i politikken, legger han til.

- I Solberg-regjeringen begynner det jo å bli lite mangfold sånn sett - du er den tredje justisministeren som ikke vil gi fulle kundelister?

- Mine tidligere klienter har en ekstraordinær beskyttelse i lovverket. Selv om ikke alt gjøres klart utad så har vi hatt en grundig prosess i departementet, sier han.

Tok en ed

«Jøran og hans team guider klienter i politiske og byråkratiske beslutningsprosesser, og hjelper til når sakene deres stopper opp eller blir forkastet av representanter for myndighetene», sto det på Ræders hjemmesider før Kallmyr forlot selskapet, ifølge VG.

Kallmyr understreker at han likevel ikke tror hans tidligere jobb vil utgjøre noen problemer på veien videre.

- Kundeforholdene som er i dag relevante vil bli offentliggjort, dersom kunden har samtykket til dette, noe de har gjort. Så er det noen kunder som på grunn av sak og virksomhet muligens kan bli aktuelle på et senere tidspunkt.

Kallmyr viser blant annet til at han har tatt en ed om å beskytte kunders identitet.

- Og den eden tar jeg på alvor, legger han til.

- Svekker vår tillit til ham

SVs Petter Eide er ikke tilfreds med at Kallmyr vil offentliggjøre noen kundelister.

Eide krever full åpenhet fra justisministeren.

- Dette er selvfølgelig ikke godt nok av Kallmyr. Vi kan ikke ha statsråder med hemmelige kundelister - det skaper en stor forvirring om hvorvidt statsråden er uavhengig eller ei. I sum svekker det også vår tillit til ham og hans evne til å fatte avgjørelser uavhengig av hvem han har tatt oppdrag fra tidligere.

- Har vi ikke et tillitsbasert system i Norge, da?

- Jo, men hemmelighold kan vi ikke akseptere. Det er full åpenhet rundt bindene til stortingsrepresentanter, for eksempel. SV ønsker det samme for de som skal sitte i regjering, sier Eide og legger til:

- Vi mener at dersom en politiker ikke vil legge fram fulle kundelister, så får vedkommende heller la være å bli statsråd. Å bli statsråd er et privilegium, ikke en rett.

Tillit

I et intern-intervju på Ræders nettsider, sier Kallmyr at «all juss er resultat av politiske vedtak».

- Jussen er egentlig en mer avansert måte å analysere hva politikerne har bestemt seg for. Derfor er det viktig å forstå det byråkratiske systemet, forstå saksgangen og beslutningsprosessene, fortalte Kallmyr sin gamle arbeidsgiver.

- Det kan virke som om du jobbet i gråsona mellom politikk, jus og påvirkning?

- Som advokat har jeg hatt en spisskompetanse på plan- og bygningsrett og forvaltningsrett. Innenfor disse områdene er det en klar fordel å ha forståelse for av forvaltningssystemet, det politiske systemet og beslutningsprosessene generelt.

- Jeg kan forsikre om at jeg ikke holder tilbake noe som er problematisk i forhold til jobben som justisminister, legger han til.

- Du ber om tillit?

- Ja, det er slik lovverket er utformet. Alle offentlige tjenestemenn og politikere har en plikt etter loven til å vurdere sin egen habilitet.

LANG PROSESS: Geir Ramnefjell, politisk redkatør i Dagbladet, om Wara-saken. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer Vis mer

Wara og Samantha Fox

Også blant flere av Kallmyrs forgjengere i justisdepartementet har kundelister vært et tema. Heller ikke Sylvi Listhaug (Frp) eller Tor Mikkel Wara (Frp) ville offentliggjøre fulle kundelister fra sin tid i First House.

Allerede under nøkkeloverrekkelsen fikk Kallmyr spørsmål om eventuelle bindinger eller habilitetskonflikter som følge av årene i det private næringsliv.

Tor Mikkel Wara var et av Kallmyrs store forbilder som ung. På veggen hjemme på Fræna hadde Frp-eren fire plakater: Liverpool-stjerne John Barnes, Sabrina, Samantha Fox - og Tor Mikkel Wara.

At han nå erstatter sistnevnte i jobben som justisminister, synes Kallmyr er leit.

- Det er en veldig trist sak. Det har vært en tristhet jeg har følt på de første dagene i jobben også, sier han.

Justisministeren sier videre at kampen mot gjengkriminalitet, sammen med en streng og rettferdig innvandringspolitikk og gjennomføring av politireformen, blir hans viktigste saker.

- Oslo er en trygg by, men den bør bli tryggere. Jeg blir veldig bekymret når jeg hører at barn og unge utsettes for barneran. Slikt kan vi bare ikke akseptere, sier firebarnsfaren.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer