Ocean Space Center

Lover ny gjennomgang

Fiskeri- og havbruksminister Bjørnar Skjæran (Ap) sier han har informasjon om Ocean Space Center i Trondheim og vil gå «nye runder» med tallmaterialet.

NYE RUNDER: Fiskeri - og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) og regjeringen har fått massiv kritikk for å utsette bygging av Ocean Space Center i Trondheim. Nå lover å gå nye runder med OSC-tallene. Foto: Torstein Bøe / NTB
NYE RUNDER: Fiskeri - og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) og regjeringen har fått massiv kritikk for å utsette bygging av Ocean Space Center i Trondheim. Nå lover å gå nye runder med OSC-tallene. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens regjeringen får ros for å kutte to bygg til 4-5 milliarder i regjeringskvartalet, høster de storm for utsettelsen av senteret for havvindforskning i Trondheim, Ocean Space Senter. Regjeringen går i revidert nasjonalbudsjett inn for at byggingen utsettes til seinest 2025.

MÅ SNU: Fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik, gikk ut mot egen regjering. Foto: Ole Martin Wold / NTB
MÅ SNU: Fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik, gikk ut mot egen regjering. Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer

Ordførere fra Trøndelag, med fylkesordfører Tore O. Sandvik og Trondheim-ordfører Rita Ottervik i spissen, skrev brev umiddelbart. Sandvik, som også sitter i Aps sentralstyre, gikk hardt ut i går og kalte beslutningen en arbeidsulykke. Også LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Almlid forventer at regjeringen snur.

- Må snu

- De må bare snu. Så enkelt er det, sier Sandvik til VG på NHOs årskonferanse torsdag. Han sa det er fullstendig meningsløst at regjeringen den ene dagen legger fram en gigantisk havvind-satsing, mens de den andre dagen utsetter senteret som skal bidra med havvind-teknologi.

MÅ SNU: Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, krever at regjeringen sikrer bygging a Ocean Space Center i Trondheim ifølge planen. Hun hadde møte med fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MÅ SNU: Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, krever at regjeringen sikrer bygging a Ocean Space Center i Trondheim ifølge planen. Hun hadde møte med fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Det er fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran som er konstitusjonelt ansvarlig for prestisjeprosjektet.

- Var det en arbeidsulykke å utsette byggingen, og vil regjeringen nå rette opp feilen?

- Dette er et prosjekt som er viktig for regjeringen, for norsk havbruksnæring og for Trondheim. Det skal selvsagt gjennomføres. Nå har vi avgitt revidert nasjonalbudsjett, og det skal behandles i Stortinget. Så får vi se om våre folk der finner rom til mer penger til OSC. Jeg har ikke noe prestisje knyttet til det, sier Skjæran til Dagbladet.

- Unngå renteøkning

Han sier utsettelsen skyldes at regjeringen har gått gjennom alle byggeprosjekter for å finne mulighet for kostnadskutt.

- Vi må kutte i oljepengebruk og gå gjennom alle kostnader, herunder byggeprosjekter, som kan bidra til å drive opp renta, sier statsråden.

Han avviser at han, som er ansvarlig statsråd for prestisjeprosjektet, har sovet i timen under budsjettforhandlingene.

- Har ikke sovet

- Nei, de som kjenner meg vet at jeg ikke sover i timen. Vi har mottatt informasjon fra Statsbygg om at kostnadsrammen må økes med 549 millioner kroner ut over prisstigning. Vi har fra før en sterk prisvekst, og situasjonen i norsk økonomi er rekordhet. Det er i alles interesse at fellesskapets penger brukes på en god måte. Men OSC skal realiseres, det står klart i revidert nasjonalbudsjett.

- Så har vi tall på hva det koster å «pause» prosjektet. I tillegg har vi fått informasjon fra «våre folk» i Trondheim. Vi går nå nye runder.

- Våre folk, er det for eksempel Tore O. Sandvik?

- Jeg har hatt møter med Tore O. og med Trondheim-ordfører Rita Ottervik. Vi går nå gjennom informasjonen vi har.

- Så det kan komme penger til byggestart i høst?

- Nå får vi avvente Stortinget behandling av revidert nasjonalbudsjett, sier Skjæran.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer