Coronakrisa

Lover ny ordning for krisebedrifter

Regjeringen kommer med en «kontantstøtte» for å dekke løpende utgifter i bedrifter som sliter, bekrefter næringsminister Iselin Nybø overfor Dagbladet

BEKREFTER STØTTE TIL BEDRIFTER: Næringsminister Iselin Nybø (V) forteller Dagbladet at regjeringen kommer med en kompensasjonsordning lik den de har i Danmark. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
BEKREFTER STØTTE TIL BEDRIFTER: Næringsminister Iselin Nybø (V) forteller Dagbladet at regjeringen kommer med en kompensasjonsordning lik den de har i Danmark. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Som konsekvens av krisa gikk arbeidsgiverorganisasjonen Virke ut i Dagbladet tidligere i dag og krevde en kontantstøtte for norske bedrifter i coronakrise.

Frp, Sp og Ap er alle positive til forslaget som medfører at staten betaler en del faste kostnader som husleie for bedrifter som sliter i coronakrisa.

Næringsminister Iselin Nybø (V) bekrefter nå overfor Dagbladet at regjeringens tredje krisepakke vil inneholde en form for kontantstøtte.

- Vi jobber nå med en kompensasjonsordning. Vi snakker med NHO og Virke om innretningen på en kompensasjonsordning. Den må treffe de bedriftene den skal, den må være dimensjonert riktig og vi må sikre at pengene kommer raskt, sier Nybø til Dagbladet.

Den tøffeste kampen noensinne

I krisepakke nummer to fant regjeringen fram 100 milliarder i lånegarantier til norsk næringsliv.

I tillegg har myndighetene gitt utsettelser på en rekke betalinger fra bedriftene til staten. Men dette er ikke nok for å redde de mange små- og mellomstore bedriftene, ifølge Virke.

- Norsk næringsliv står i sin tøffeste kamp noensinne. Men denne kampen kjemper vi sammen. Sammen med næringslivet og sammen med Stortinget. Vi er en ansvarlig regjering og må sørge for for at tiltakene treffer, men vi jobber på spreng med å kvalitetssikre dette, sier Nybø.

ERNA SOLBERG: Lat som dere er på hytta, men bli hjemme. Video: Regjeringen / Bilde: NTB Scanpix Vis mer

- Hjelp er på vei

Hun sier regjeringen håper at denne ordningen blir en del av krisepakka som regjeringen legger fram på fredag.

- Selv om regjeringen har lagt frem flere krisepakker, vet jeg at mange fortsatt kjenner på uro og frykt for hvordan fremtiden blir. Som kanskje er redd for at de faller mellom to stoler, og ikke er blitt fanget opp av krisepakkene som allerede er lansert. Dere som nå frykter at gründerselskapet, enkeltmannsforetaket eller familiebedriften ikke skal klare å betale neste måneds regninger, skal vite at mer hjelp er på vei, forsikrer Nybø.

Ifølge Virke er 490 000 arbeidsplasser i deres organisasjonsbedrifter i spill.

- Regjeringen og Stortinget jobber nå på spreng for at folk skal ha en jobb å gå til også etter denne krisen, sier næringsministeren.

Ber utleierne senke leia

Frp-topp Hans Andreas Limi mener også utleierne må være med på spleiselaget i disse krisetider.

- Vi ser for oss en hel eller delvis kompensasjon av faste utgifter, avhengig av hvor kritisk fallet i inntjening har vært for en bedrift. Tid er også helt kritisk her, fordi mange bedrifter står på kanten av stupet nå. Det må også være et spleiselag - utleier må stille opp med reduksjoner i husleie, sier Limi.

Også SV er positive til en slik støtte:

- Ja, absolutt. Jeg mener dette haster å få på plass, særlig for bedriftene som har yrkesforbud, men også for dem med store tapte inntekter, sier Kari Elisabeth Kaski (SV) til Dagbladet.

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer