Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lover offentlig gransking av News of the World

Nye påstander om telefonhacking.

MEDIESKANDALE: Den britiske statsministeren David Cameron lover offentlig gransking av News of the World, etter nye opplysninger i den såkalte avlyttingsskandalen. Foto: REUTERS/Olivia Harris
MEDIESKANDALE: Den britiske statsministeren David Cameron lover offentlig gransking av News of the World, etter nye opplysninger i den såkalte avlyttingsskandalen. Foto: REUTERS/Olivia Harris Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avsløringene av at den britiske erketabloiden News of The World skal ha hacket seg inn på telefonen til ei savnet 13 år gammel jente har skapt voldsomme reaksjoner i Storbritannia.

Nå begynner annonsørene å flykte fra skandaleavisa.

Ifølge Sky News skal blant andre Ford, Mitsubishi og Hallifax ha frosset sine annonseavtaler med News of The World.

Krisemøte Tidligere i dag var det krisemøte i det britiske underhuset etter de siste hackingavsløringene. Statsminister David Cameron lover nå en offentlig gransking av skandalen, skriver BBC.

- Det som har skjedd er helt avskyelig, og jeg tror alle i denne salen, ja alle i dette landet, føler avsky over det de har hørt og sett på TV-skjermene, sa han i en debatt i underhuset i dag.

Granskingen vil imidlertid ikke iverksettes før etter at politiet er ferdige med sin etterforskning.

Slettet meldinger Det var den britiske avisa The Guardian som avslørte at detektiver fra Scotland Yard skal ha funnet beviser på at journalister fra News of the World hacket seg inn på telefonsvareren til den savnede jenta Milly Dowler - og slettet meldinger fra telefonsvareren hennes.

Meldingene skal ha blitt slettet de første dagene etter at jenta forsvant i 2002, angivelig for at det skulle bli plass til nye meldinger.

KAN HA BLITT AVLYTTET: Graham Foulkes mistet sønnen sin i terrorangrepene i London i 2005. Også hans telefon kan ha blitt avlyttet. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth
KAN HA BLITT AVLYTTET: Graham Foulkes mistet sønnen sin i terrorangrepene i London i 2005. Også hans telefon kan ha blitt avlyttet. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth Vis mer

Når jentas familie og venner prøvde å ringe tilbake og merket at det plutselig var plass til flere meldinger på telefonsvareren hennes, trodde de ifølge en kilde at det var Milly selv som hadde slettet meldingene - og at hun derfor kunne være i live. Politiet mener også de kan ha fjernet bevis.

Den 13 år gamle jenta ble funnet drept et halvt år seinere.

Kan ha avlyttet pårørende I går ble det kjent at politiet også har vært i kontakt med de pårørende i en annen drapssak fra 2002 i forbindelse med telefonhackingen.

I tillegg skriver BBC i dag at også familiene til ofrene i terrorangrepene i London i juli i 2005 kan ha blitt avlyttet.

Graham Foulkes, som mistet sønnen sin i terrorangrepet i London, sa i dag at hans telefonnummer og hjemmeadresse ble funnet i filene til privatetterforskeren som jobbet for News of the World. Han vet ennå ikke om hans telefon er blitt avlyttet.

- Vi hadde åpenbart noen veldig intime og personlige samtaler i den perioden, så tanken på at disse menneskene skal ha hørt på dette i en så vanskelig tid, er helt utrolig, sier han til CNN.

Fem personer arrestert Tabloidavisa har tidligere innrømmet å ha avlyttet telefonene til en rekke kjendiser.

Dette har blant annet ført til at minst fem personer er blitt arrestert, deriblant News of the World-journalist Clive Goodman og privatdetektiv Glenn Mulcaire.

SJOKKERT: Rupert Murdoch eier News International, som eier News of the World. Han sier de samarbeider med politiet. Foto: REUTERS/Fred Prouser
SJOKKERT: Rupert Murdoch eier News International, som eier News of the World. Han sier de samarbeider med politiet. Foto: REUTERS/Fred Prouser Vis mer

Dette er imidlertid første gang den britiske avisa blir beskyldt for å forstyrre en politietterforskning.

- Samarbeider Den australske mediemogulen Rupert Murdoch, som eier News International og News of the World, brøt i dag stillheten rundt det som regnes å være en av de største presseskandalene i Storbritannias historie.

I en uttalelse sier han at han er sjokkert over de nye beskyldningene.

- Vårt selskap må være proaktive og samarbeide med politiet fullt ut. Det er akkurat det vi har gjort og vil fortsette å gjøre under ledelse av Rebekah Brooks, sier han.

Bedt om å trekke seg Rebekah Brooks er nåværende sjef i News International, redaktør i News of The World da telefonhackingen angivelig skal ha skjedd.

I går ble hun mer eller mindre bedt om å trekke seg fra sin stilling av lederen av det britiske arbeiderpartiet, Ed Miliband.

Ifølge den britiske avisa The Independent skal Rebekah Brooks personlig ha godkjent arbeidet til privatetterforskeren, som seinere ble brukt av News of the World til å spore opp familien til savnede Milly Dowler.

BEDT OM Å TREKKE SEG: Rebekah Brooks var redaktør i News of the World da den angivelige avlyttingen skal ha funnet sted, men hevder hun ikke kjente til det. Foto: AP Photo/Jon Super
BEDT OM Å TREKKE SEG: Rebekah Brooks var redaktør i News of the World da den angivelige avlyttingen skal ha funnet sted, men hevder hun ikke kjente til det. Foto: AP Photo/Jon Super Vis mer
FORSVANT: Milly Dowler ble meldt savnet i 2002, og seinere funnet drept. I dagene etter at hun forsvant skal journalister fra News of the World ha hacket seg inn på telefonen hennes. Foto: AP Photo/Surrey Police
FORSVANT: Milly Dowler ble meldt savnet i 2002, og seinere funnet drept. I dagene etter at hun forsvant skal journalister fra News of the World ha hacket seg inn på telefonen hennes. Foto: AP Photo/Surrey Police Vis mer