Lover økt innsats mot kvinnevold

Justisminister Hanne Harlem (Ap) lover å sette ned et kvinnevoldsutvalg i løpet av noen måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg blir rasende over at menn slår kvinner, sier Harlem. Hun kjenner selv flere som har vært utsatt for vold.

- Det er altfor mange som lever i et voldshelvete hjemme, sier statsråden. Hun skjønner frustrasjonen til direktør Ingunn Yssen i Likestillingssenteret, som mener regjeringen gjør altfor lite.

- Yssen har helt rett, men vi prøver å gjøre mer, sier Harlem.

I løpet av de siste seks årene er 40 kvinner drept av sin samlivspartner. Seinest mandag ble den 27 år gamle småbarnsmoren Kuchuk Huriye Koyuncu fra Kristiansand stukket ned og drept. Om lag 100000 kvinner i Norge blir utsatt for vold. Harlem vil nå sette i verk flere tiltak:

  • Kvinnevoldsutvalg med fagfolk fra politiet, domstoler, sosialkontorene og voldsforskere skal nedsettes i løpet av noen måneder.

  • Kvinnevoldsforum.
Et møtepunkt for alle instanser som jobber med vold mot kvinner, blant annet Alternativ til vold, Likestillingssenteret og Krisesentersekretariatet.

  • Ny identitetslov.
I dag er det ikke anledning til å skifte personnummer. Mer enn 1000 kvinner lever i dekning for sine ekspartnere. I løpet av få uker sender Harlem ut på høring forslag til en ny lov som tillater skifte av personnummer.

  • Skjerpet politiinnsats.

- Det er opplagt at politiet kan gjøre mer. Jeg vil at alle politikamre skal gjøre det samme som Bergen og Stovner har gjort. Der har én på kammeret ansvaret for å ha oversikt over alle kvinnevoldssakene. Holdningen er at de skal etterforske volden selv om kvinnen i ettertid trekker anmeldelsen, sier Harlem.

  • Fokus på innvandrere.

- Vi kan ikke underslå at ikke-vestlige gjerningsmenn er overrepresentert i statistikken. Vi har vært for lite opptatt av kulturelle forskjeller, og må styrke holdningsarbeidet, sier Hanne Harlem.