MOT OLJE: KrF-leder Knut Arild Hareide sier det er utenkelig at Venstre og KrF vil sitte i en regjering som starter oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
MOT OLJE: KrF-leder Knut Arild Hareide sier det er utenkelig at Venstre og KrF vil sitte i en regjering som starter oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

Lover oljefritt Lofoten

-Vil ikke sitte i en regjering som starter oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen, sier Knut Arild Hareide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det bryter med Venstres og KrFs ideologi og vår tenkning. Jeg valgte å ikke bruke ordet garantist eller garanti. Det uttrykket begynner å bli veldig tynnslitt, og jeg mener det vi må vise, er at vi har en historie: Vi gikk av på en miljøsak. Og vi valgte å stenge deler av Barentshavet ut i fra miljøhensyn da vi var i regjering, selv om Ap åpnet dette på 90-tallet. Vi sier at miljøhensyn må gå foran oljeindustriens iver, sier Hareide.

- Du vil ikke bruke ordet garanti. Men kan KrF sitte i en regjering som starter oljeboring i Lofoten?
- Jeg ser ikke for meg at venstre og KrF kan sitte i en regjering der det skjer. Det er en viktig sak for oss. Selv om Venstre og KrF har stor selvtillit for tida, så er det ikke de to største partiene, totalt sett. og det som er bra for oss i den saken, er at vi har en bred allianse. Eivind Reiten går og ut og sier at det ikke er tid for å gjøre dette. så jeg opplever at vi har en bred folkelig allianse i ryggen, og vi står sterkt her.
Nå skal vi være forsiktige med å tolke applausen på et landsmøte, men det var vel der jeg fikk den største Justin Bieber-følelsen, da jeg var så tydelig rundt Lofoten og Vesterålen, sier Hareide.

Ap med rød løper - Aps landsmøte rullet ut rød løper for oljeindustrien i våre mest sårbare områder. Det er den siste oljespagaten som regjeringen har vist. På den ene siden finer vi Olje-Ola som vil gi fullt frislipp og vil bore i Lofoten og helt til Nordpolen. På den andre siden finer vi SV.
Sårbare områder  Oljeboring i sårbare områder utenfor Lofoten, Vesteråøen og Senja er særlig krevende. Havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen er gyteområde for verdens siste store bestand av torsk, og dette området er fødestue for fire prosent av all verdens fisk. KrF vil  pirotere fisk, turisme og natur framfor olje i Lofoten, Vesterlen og Senja, slo Hareide fast i landsmøtetalen.
Men her må altså KrF og Venstre slåss mot Høyre og Frp, som begge vil ha oljevirksomhet i Lofoten.
 
Mot sortering Hovedbudskapet fra KrF-lederen var at landet trenger ny regjering for å gjenreise familiepolitikken, gi frivilligheten plass i helse og omsorg, og stoppe det Hareide kalte reisen mot sorteringssamfunnet. Dersom KrF skal inn i regjering, blir forbud mot ultralyd i 12. uke et viktig KrF-krav.
l- Den typen spørsmål, som gjelder miljø, som gjelder menneskeverdet, er utrolig viktig for oss. Det handler om hvilket samfunn vi ønsker å ha. Og det handler om mer enn barn med Down syndrom. Det handler om å begynne på den galeien. Hvor skal vi da stoppe? Skal vi stoppe med ryggmargsbrokk? Vi vet at det kommer blodprøver i løpet av relativt kort tid, som lenge før uke 12 kan fastslå om barnet har ryggmargsbrokk. Ønsker vi virkelig å gi foreldre den type forferdelige valg å velge mellom?

Hva er fellesskap? Det jeg ønsker med denne talen, er å utfordre Ap på hva fellesskap egentlig er. Hva er egentlig det store fellesskapet? Jeg synes vi deler mye av det med Ap, på mange ting. Men på dette området her, sier de at på dette området går det individuelle valget foran fellesskapet. Og det er en kostnad som KrF ikke er villig til å ta, sier Hareide. Han lovet at KrF i regjering vil slåss for at familier med barn som har nedsatt funksjonsevne, skal få en fast koordinator i kommunen. KrF vil  også bruke regjeringsmakten til å bekjempe den kyniske surrogatiindustrien, sa Hareide.

Egen eldreminister Han lovet en sterkere innsats for eldre dersom KrF kommer i regjering.
Han anklaget de rødgrønne for å ha sviktet verdighetsgarantien.
-KrF går til valg på at eldre skal få den hjelpen de trenger, når de trenger det. Vi mener det er nødvendig å løfte fram eldreomrosrgen, derfor vil vi ha en egen eldreminister, sa Hareide.
.