Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lover palestinerne uavhengig stat

Dersom det blir en endelig fredsløsning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israels statsminister Ehud Olmert sier palestinerne vil få en uavhengig stat på Vestbredden og Gazastripen, dersom de innleder samtaler om varig fred med Israel, skriver AP.

Olmert håper på en varig fred, og sier at palestinerne nå står foran et historisk veiskille, der de kan velge å følge volden eller freden.

Dersom palestinerne velger en fredelig løsning, vil Israel sette opp færre veisperringer og frigi fryste midler til palestinske myndigheter.

- Vi vil overlate store territorier og avvikle bosetninger som vi har etablert, sier han.

- Vi er villige til å gjøre dette i bytte mot fred.

Han sier Israel også vil frigi palestinske fanger, dersom den israelske soldaten Gilad Shalit frigis fra palestinsk fangenskap. Det var kidnappingen av Shilat som satte i gang den måned-lange krigen Israel førte mot palestinerne i sommer. Tidligere har palestinerne sagt seg villige til å frigi Shalit i bytte mot palestinske fanger, noe Israel offentlig har avslått.

Men de seneste dagene har det vært tegn til fremgang mellom de to partene. Våpenhvilen som ble iverksatt søndag har gitt håp til flere avtaler mellom Olmert og palestinernes president Mahmoud Abbas.

- Vi kan ikke forandre det som har skjedd og det er ikke mulig å bringe tilbake ofrene på begge sider. Alt vi kan gjøre er å stoppe flere tragedier, sa Olmert.

HVILE: Israelske soldater hviler seg like utenfor grensen til Gazastripa, etter at den Israelske hæren trakk seg ut på søndag. Foto: SCANPIX
HVILE: Israelske soldater hviler seg like utenfor grensen til Gazastripa, etter at den Israelske hæren trakk seg ut på søndag. Foto: SCANPIX Vis mer

Palestinernes hovedforhandler, Saeb Erekat sier palestinerne er innstilt på å forhandle for en endelig fredsløsning.

- Jeg tror Olmert vet han har en partner i president Abbas, sier Erekat.

Som et første skritt mener Erekat begge sider må fortsette den skjøre våpenhvilen og også la den gjelde Vestbredden.

- Det vil være nøkkelen for politiske samtaler, sa han.

VIL MER: Israels statsminister Ehud Olmert (t.v.) og palestinernes president Mahmoud Abbas vil begge ha fred, og partene vil innlede samtaler. Her fra et møte mellom de to i sommer.
Hele Norges coronakart