Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lover penger til Parwin og andre Serena-etterlatte

Den norske stat betydelig eier i hotellet i Kabul. - Vi skal hjelpe de etterlatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KABUL (Dagbladet.no): - Vi skal gi familiene en pengesum, men det er ennå ikke bestemt hvor mye, sier hotell Serenas direktør Christopher Newbery.

Sist fredag skrev Dagbladet.no om 22 år gamle Parwin som ble enke da mannen Aziz ble drept i angrepet på Serena. Hun sitter alene igjen med sønnene Noor (2) og Aziz Rahman (5).

Parwin er svært bekymret for hvordan hun skal kunne jobbe og ta seg av guttene som hun og mannen hadde lagt så mange planer for.

En rekke av Dagbladet.nos lesere har tatt kontakt med ønske om å hjelpe Parwin og barna. 

Garanterer støtte
Hotelldirektør Newbery sier at terrorangrepet er en så uvanlig hendelse at det tar tid å bestemme hvordan de skal følge opp med økonomisk støtte til dem som er rammet.

 Serena kommer bare til å gi støtte til familiene til dem som var direkte ansatt på hotellet.

- Vi må overlate til sikkerhetsselskapet å følge opp familiene til de vaktene som ble skadd og drept ved hovedinngangen. Men vi skal følge med på hva som skjer, og jeg er sikker på at de vil få støtte, sier Newbery.

Det var tre Serena-ansatte som ble drept: to afghanere og en filippiner. En av hotellets egne sikkerhetsvakter ble skadd. En av de afghanske vaktene som tilhører det private sikkerhetsselskapet som vokter hovedinngangen, ble drept.

 ALENE MED SØNNENE:  Parwin og mannen ble overlykkelige da han fikk jobben på Hotell Serena. Nå sitter hun alene igjen med ansvaret for sønnene Noor (t.v.)og Aziz Rahman. Foto: Anders Sømme Hammer.
ALENE MED SØNNENE: Parwin og mannen ble overlykkelige da han fikk jobben på Hotell Serena. Nå sitter hun alene igjen med ansvaret for sønnene Noor (t.v.)og Aziz Rahman. Foto: Anders Sømme Hammer. Vis mer

Fire andre vakter ble skadd. Den ene skal fortsatt ligge på sykehus med alvorlige brannskader i ansiktet. Dagbladet-journalist Carsten Thomassen var blant de øvrige som ble drept.

Norsk deleier avventer

Norge er sterkt inne på eiersiden i Hotell Serena. Statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland, NORFUND, har investert 34 millioner kroner i hotellet. NORFUNDs kommunikasjonsdirektør Kjartan Stigen sitter i styret til hotellet. Han sier det først og fremst er hotelledelsens ansvar å følge opp de etterlatte.

- Vi vil i første omgang se hva hotellet gjør, og så vil vi vurdere om NORFUND skal gjøre noe i tillegg. Men noe vil bli gjort for å hjelpe dem, sier Stigen.

Dagbladet.no snakket i dag med den unge enken Parwin. Hun sier hun har fått beskjed fra hotellet om at hun skal få hjelp. Hun setter pris på støtten, men er usikker på om det kommer til å være nok.

Usikre dødstall
I går omtalte vi ryktene om at mange flere enn sju mennesker ble drept i Serena-angrepet. Det skal ha blitt skutt mot menneskene som var i gaten utenfor hotellet. 

Hotelldirektør Christopher Newbery vet ikke hva som skjedde der.

- Jeg har sett rapporter om at det var skyting utenfor, men for å være ærlig så har vi hatt fokus på det som skjedde inne på hotellet. Tallet for drepte og skadde som vi har, gjelder dem som var inne på hotellet og ved hovedinngangen, sier Newbery.

image: Lover penger til Parwin og andre Serena-etterlatte

Det er vanskelig å få svar på hva som skjedde foran hotellet. Vitner skal ha sett flere bli skutt i gaten. Det var svært kaotisk og mennesker skal ha blitt lempet inn i forbipasserende biler og kjørt avsted.

Onsdag fortalte kriminalsjefen i Kabul at det på grunn av en terrortrussel, var utplassert ekstra politi og etterretningsfolk rundt Hotell Serena da angrepet skjedde.(http://www.dagbladet.no/nyheter/2008/01/30/525424.html). Direktør Newbery kan ikke bekrefte dette fordi han ikke har oversikt over hva som skjer utenfor hotellet. Han forteller imidlertid at hotellet etter en trussel - i det han tror var november i fjor - innførte ekstra sikkerhetstiltak.

Nytt selvmordsangrep

I går tidlig kunne det høres et kraftig smell i Kabul da en selvmordsbomber kjørte mot en buss med soldater. En sivilperson skal ha blitt drept i tillegg til selvmordsbomberen. Flere ble såret i angrepet. Taliban tok på seg ansvaret.

Etter angrepet på Serena er det kommet en rekke advarsler om at selvmordsbombere beveger seg rundt i Kabul. Dagens selvmordsangrep er imidlertid det første i den afghanske hovedstaden etter Serena-angrepet 14. januar.

RUNDT HOTELLET: Det er alltid mange mennesker i gatene rundt Hotell Serena. Det er usikkert hvor mange som ble drept under angrepet som kostet Dagbladet-journalist Carsten Thomassen livet.
VIL SØRGE FOR HJELP: Hotelldirektør Christopher Newbery sier han vil sørge for at alle familiene til dem som jobbet på Serena, får hjelp.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media