Lover penger

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) setter ikke av én krone til de store utgiftene til oppløsningen i budsjettet. Han forsikrer likevel om at staten ikke har tenkt å løpe fra regningen. - Vi skal stille opp, sier han til Dagbladet.

LOVER PENGER: Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum har lover løsrivelser for tvangssammenslåtte kommuner. Men i statsbudsjettet hans er det ikke satt av noen penger til formålet. Han lover likevel penger. Foto: Ole Berg Rusten / NTB
LOVER PENGER: Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum har lover løsrivelser for tvangssammenslåtte kommuner. Men i statsbudsjettet hans er det ikke satt av noen penger til formålet. Han lover likevel penger. Foto: Ole Berg Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I valgkampen reiste Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum landet rundt og lovet løsrivelse for de kommunene som ønsket det.

- Det er akkurat som ved ekteskap ellers. Hvis de ønsker det, så må man respektere folkeviljen hos én av partene, sa den nåværende finansministeren gjentatte ganger.

For kort tid siden ga Vedum grønt lys til at kommunene kan starte prosessen med å oppløse tvangssammenslåtte storkommuner, og lovet samtidig at de ikke skulle straffes økonomisk.

Til Dagbladet gikk kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp) langt i å love økonomisk støtte til løsrivelsesarbeidet.

- Ja, det kan være aktuelt. Det finnes jo ikke regler om det. Det kan jo absolutt være gode argumenter for at staten skal kompensere helt eller delvis, sa Gram.

Men i forslaget til nytt statsbudsjett er det ikke spor av midler til prosessene. Kommunaldepartementet bekreftet til Dagbladet at det ikke er satt av én krone til formålet.

«Det er ikke satt av penger til deling i tilleggsnummeret til statsbudsjettet, dette må vi komme tilbake til.», skriver departementet i en e-post til Dagbladet.

Men Vedum sier dette har en helt naturlig forklaring.

- Vi vet ikke ennå hvor mye det vil koste, og løsrivelsene vil heller ikke finne sted neste år. I hvert enkelt tilfelle vil kostnadene variere, sier han til Dagbladet.

Han lover likevel dette:

- Vi kommer til å stille opp med penger, både mer eller mindre umiddelbart gjennom skjønnsmidlene hos Fylkesmannen, og på sikt fra staten.

- Betaler staten hele regninga, alle kostnader knyttet til løsrivelse?

- Vi må diskturere hva som er «alt», men vi skal sikre at ingen kommuner kommer dårlig ut av en løsrivelse, heller ikke de kommunene som blir «forlatt».

Vedum legger til at Hurdalplattformen også endrer inntektssystemet for kommuner.

- Vi skal endre inntektssystemet, slik at kommuner som ble definert som «frivillig små» ikke lenger straffes for det, sier finansministeren.

Før helgen kunne dessuten Dagbladet fortelle at fristen for å søke om oppløsning av kommunene blir allerede 1. mars. Den knappe fristen kan legge press på kommunene i det som allerede er betente saker.

På Sunnmøre er ikke Vebjørn Krogsæter, varaordfører i Haram kommune, i tvil om det vil bli dyrt å oppfylle drømmen om selvstendig fra Ålesund kommune

Han har tidligere sagt til Dagbladet at de forventer at staten bidrar til kostnadene ved oppløsning.

- Her blir det kostnader. Vi skal blant annet rekruttere nye ansatte og opprette en fellesnemnd for den gamle og nye kommunen, sier den tidligere ordføreren.

Han understreker at løsrivelse vil koste penger.

- Hvis det ikke finnes midler til denne prosessen blir det en veldig vanskelig debatt. Det blir vanskelig å forstå hvem som skal ta kostnadene. Er det den nåværende eller den nye?, spør den Krogsæter seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer