Drapene i Kongsberg

­Lover politiet «alt de behøver»

Landets ferske justisminister får en alvorlig hendelse i fanget umiddelbart. Emilie Enger Mehl (Sp) lover politiet alle ressursene de behøver for å gjøre jobben, men ikke generell bevæpning. - Det er grusomme hendelser, sier hun.

NY JUSTISMINISTER: Emilie Enger Mehl fra Senterpartiet er regjeringens yngste statsråd. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
NY JUSTISMINISTER: Emilie Enger Mehl fra Senterpartiet er regjeringens yngste statsråd. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

28-åringen Emilie Enger Mehl (Sp) ble i dag Norges nye justisminister, kort tid etter massedrapene i Kongsberg.

- Det er klart at det er en overtakelse som skjer med et ekstra stort alvor. Vi har veldig flinke folk på saken og det håndteres på en god måte. Jeg ser fram til å fortsette arbeidet, sier Enger Mehl.

- Det er helt grusomme hendelser, legger hun til.

OVERTAR: Emilie Enger Mehl er blitt orientert om situsjonen i Kongsberg det siste døgnet. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
OVERTAR: Emilie Enger Mehl er blitt orientert om situsjonen i Kongsberg det siste døgnet. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Vil ikke svare om bevæpning

Emilie Enger Mehl sier på spørsmål fra Dagbladet at det er for tidlig å vurdere massedrapet på Kongsberg opp mot generell bevæpning av politiet.

SIKTA: Det var Espen Andersen Bråthen som onsdag kveld ble pågrepet for fem drap i Kongsberg. 37-åringen framstilles fredag 15. oktober for varetektsfengsling. Vis mer

Hun ville heller ikke svare på spørsmål om ikke generell bevæpning vil styrke politiets mulighet til å stanse pågående hendelser tidlig.Alle fem drap i Kongsberg skjedde etter at siktede var i kontakt med politiet.

Enger Mehl har blitt holdt orientert av avtroppende regjering om drapene på Kongsberg.

- Nå pågår det etterforskning og det skal få politiet få gjøre. Det blir viktig for meg å gi politiet alle ressursene de trenger, sier hun videre.

Av hele mitt hjerte

Avtroppende justisminister Monica Mæland (H) ønsket umiddelbart sin etterfølger lykke til «av hele mitt hjerte» med håndteringen av situasjonen i Kongsberg.

- Det er for tidlig å kommentere hendelsene konkret, sier Enger Mehl om drapene og gjerningsmannens motiv.

- Nå pågår det etterforskning og det skal politiet få lov til å gjøre. Det er viktig for meg at politiet og andre myndigheter har alle ressurser de trenger, sier Sp-toppen.

Hendelsen «framstår som terror» ifølge politiet, og har umiddelbart havnet på den ferske justisministerens bord.

VITNE: Kurt Einar Voldseth fant pil og bue på vei hjem, minutter senere ser han drapsmannen angripe. Video: Maja Walberg Klev. Reporter: Victoria Løvik. Vis mer

37-åring siktet

Det var Espen Andersen Bråthen som onsdag kveld ble pågrepet for fem drap i Kongsberg. 37-åringen vil framstilles for varetektsfengsling fredag. Han har erkjent å ha utført drapene.

Bråthens mor er dansk, og han har dansk statsborgerskap. Utover det skal han ikke ha noen tilknytning til Danmark.

Siktede i saken er kjent for PST fra tidligere, men de ønsker ikke å utdype i hvilken grad de har vært i kontakt med mannen som nå er siktet for å ha tatt livet av fem personer.

Politiet opplyste torsdag at 37-åringen har konvertert til islam. Seinest i 2020 fikk de bekymringsmelding om mannen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer