ANERKJENNER: Robert Eriksson mener regjeringen må finne en løsning som anerkjenner den innsats dykkerne har gjort for oljenasjonen Norge. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
ANERKJENNER: Robert Eriksson mener regjeringen må finne en løsning som anerkjenner den innsats dykkerne har gjort for oljenasjonen Norge. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

Lover rask dykkerløsning

- Jeg har det travelt, sier arbeidsminister Robert Eriksson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeidsminister Robert Eriksson har penger i ermet og innkaller dykkerne for å diskutere kompensasjon.

- Jeg går til møtet med et åpent sinn og håper vi kan komme fram til en enighet med nordsjødykkerne i løpet av kort tid, i inneværende år, helst så fort som mulig.

Det er min intensjon at dette ikke skal dra ut. Jeg har det travelt og vil ha dykkersaken løst raskt og effektivt, sier Robert Eriksson til Dagbladet.

Verdig punktum Frp-statsråden mener det må skapes en løsning som anerkjenner den innsats dykkerne har gjort for oljenasjonen Norge.

- Det er viktig for meg å komme i god dialog med dykkerne. Derfor har jeg innkalt dem til et møte i Arbeidsdepartementet onsdag i neste uke.
Som ansvarlig statsråd får jeg nå mulighet til å avslutte en sak Fremskrittspartiet har kjempet for i mange år.

For meg, Frp og regjeringen er det viktig at vi nå forsøker å sette et verdig punktum, sier Eriksson.

Røper ikke sum Arbeidsministeren opplyser at regjeringen står ved at alle dykkerne som ble godkjent av den offentlig oppnevnte Pionerdykkernemnda får utbetalt de 67.000 kronene de ble tilkjent i EMD-kjennelsen i desember.

- Vi er også innstilt på å utbetale en kompensasjon utover de 8000 euroene fra Strasbourg-dommen. Hvor mye, er alt for tidlig å si.

Onsdagens møtet er starten på en prosess for å få landet saken på en god og riktig måte i fellesskap med dykkernes representanter.

Jeg vil først og fremst lytte til hva de har å si. Så tar vi det derfra, sier Eriksson.

Dykker-takk - Vi er takknemlige for at regjeringen vil møte oss til forliksforhandlinger. Dette er utrolig stort for oss, sier Henning Haug, leder for Offshoredykkerunionen (ODU).

Telefonen har kimet i ett hos ODU-lederen det siste døgnet.

- Kolleger fra hele landet har uttrykt enorm glede. Dette er en stor dag for dykkerne, familiene våre og etterlatte, sier Henning Haug.

Høyre snudde Arve Kambe, Høyres leder av Stortingets arbeids- og sosialkomite, uttalte til Dagbladet i går at Høyre er villige til å finne en varig løsning som innebærer en pengesum til alle nordsjødykkerne innenfor en forsvarlig ramme.

- At vi nå snur, er i respekt for Fremskrittspartiet som regjeringspartner, sier Kambe.

Plettfritt rulleblad Henning Haug uttrykker tilfredshet over Høyres politiske snuoperasjon.

- Fremskrittspartiet har vært konsistente hele veien og framstår med et helt plettfritt rulleblad i dykkersaken.

Vi er så glade for at Frp står ved vår side like hardt i regjeringsposisjon som de gjorde i opposisjon, og at de nå har fått med seg Høyre, slik at sluttstrek kan settes, sier Haug.

Politisk vilje ODU-lederen tør ikke forskuttere.

- Det har vært mange tilbakeslag de siste 15 årene. Vi har ikke oppnådd noe forlik ennå, men utgangspunktet er at det nå er politisk vilje og regjeringsflertall for å finne en løsning alle kan være bekjent av, sier Henning Haug.

Han forteller at interessen for situasjonen til de skadde pionerdykkerne er stor.

- Vi kan ikke gå på gata uten at ukjente mennesker stopper oss og lurer på om staten har ryddet opp i saken vår. Folket har vært med oss hele veien. Alle støtteerklæringene har betydd mye, sier Haug.