Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kommunetvang

Lover skilsmissegaranti mot regjeringens tvangsekteskap

Venstresida gir ikke opp kampen mot tvang og lover skilsmisser til alle kommuner som vil ha det. 

VIL BRUKE TVANG: Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) vil slå sammen fylker og kommuner ved bruk av tvang. SV og Ap lover skilsmissegaranti.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VIL BRUKE TVANG: Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) vil slå sammen fylker og kommuner ved bruk av tvang. SV og Ap lover skilsmissegaranti.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er fortsatt uklart om regjeringen faktisk får flertall for å bruke tvang i kommunesammenslåing i dag.

Frps Ingebjørn Godskesen vurderer å gå mot partipisken, og da behøves bare én dissident til for å vrake kommunalminister Jan Tore Sanners (H) forslag om å bruke tvang for å slå sammen 11 norske kommuner.

Om få timer skal Stortinget stemme over et forslag fra Frp, Høyre og Venstre om å redusere antall kommuner i Norge fra 428 til 354. 1,68 millioner nordmenn bor dermed i en annen kommune når de setter seg ned ved middagsbordet i ettermiddag enn de gjorde da de spiste frokost i morgentimene.

I alt 350 000 mennesker blir berørt av tvangssammenslåingen.

Lover skilsmisse

På venstresida raser partiene mot tvangsbruken. Både SV, Ap og Senterpartiet mener kommuner som har sagt nei til sammenslåing skal få slippe.

Partiene lover derfor at alle kommuner og fylker som i dag blir presset inn i tvangsekteskap, skal få sin skilsmisse.

Dersom det blir regjeringsskifte, vel å merke.

- SV er mot tvangsekteskap, både mellom mennesker, kommuner og fylker. SV lover at dersom vi får viljen vår etter valget, vil kommuner og fylker som ønsker det, få skilsmisse, sier SVs Karin Andersen til Dagbladet.

Hun kaller Stortingets tvangsbruk «utrolig».

- Nå tvinger Stortinget kommuner og fylker som ikke ønsker det selv til å slå seg sammen. Det er en overkjøring av lokaldemokratiet, og respektløst overfor de folkene som har sagt sin mening. Først spør de om folkets mening, og så ignorerer de den. Det er helt utrolig, sier Andersen.

Nesten-garanti

Hun får Arbeiderpartiet med på skilsmissegarantien.

- Vi har vært veldig tydelige på at de kommuner og fylker som blitt slått sammen med tvang, skal få vedtaket reversert etter valget, dersom de selv ønsker det, bekrefter Helga Pedersen (Ap).

- Det er en garanti?

- Jeg bruker av prinsipp aldri ordet garanti, men det er Arbeiderpartiets politikk, ja.

Alt som skal til for å velte regjeringens kommunearbeid de siste tre åra er to stemmer. Dersom to representanter fra Frp, Høyre og Venstre går mot å slå sammen kommuner ved tvang, faller forslaget.

Også Senterpartiet lover å oppheve tvangsbruken, dersom Stortinget vedtar det.

Dissidenter

Frps Ingebjørg Godskesen, som er kritisk til å slå sammen Agder-fylkene, sier hun definitivt går mot forslaget om tvang i fylkessammenslåing og at hun vil vurdere det samme når det gjelder tvang mot kommuner. Godskesen forteller Dagbladet at hun vet flere i partiet vurderer det samme, men tviler på om hennes partifeller våger å gå mot partiledelsen.

Dagbladet vet partipisken i Frp fikk bein å gå på i går kveld, og at flere av partiets mulige dissidenter har fått klar beskjed om å stemme etter partilinja, ikke etter egen overbevisning.

- Det er både problematisk og svært arrogant av de borgerlige partiene å svinge partipisken for å få egne representanter til å stemme slik regjeringen vil, sier Helga Pedersen.

- Diskusjonene internt i de borgerlige partiene viser hvor syltynt grunnlag denne nye region- og kommunestrukturen har, legger hun til.

Hele Norges coronakart