Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lover skjerpet innsats mot tvangsekteskap, trusler og vold

-  En av de største utfordringene er at kvinner og jenter utsettes for vold i nære relasjoner. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bedre rettsvern og mer forebygging. Det er regjeringens nye krutt i kampen mot tvangsekteskap og kjønnslemlesting.

På kvinnedagen legger regjeringen fram sin mye omtalte handlingsplan. Fra før er det kjent at regjeringen vil utrede plikten til å avverge tvangsekteskap. Med andre ord kan det bli straffbart å ikke melde fra dersom man kjenner til at en ung jente eller gutt står i fare for å bli tvangsgiftet.

Handlingsplanen er den siste av en rekke handlingsplaner som regjeringen har lagt fram de siste årene. Men kampen må fortsette, sier statsminister Erna Solberg (H).

- En av de største utfordringene, i Norge og globalt, er at kvinner og jenter utsettes for vold i nære relasjoner. Tvangsekteskap og kjønnslemlestelse er alvorlige former for en slik kjønnsbasert vold, sier hun.

En annen utfordring er negativ sosial kontroll. Solberg peker på at mange unge i Norge lever under et tungt sosialt press om å oppføre seg på bestemte måter, med bruk av både oppsyn, trusler og tvang.

Ekstrem kontroll

Ifølge handlingsplanen finnes det ikke forskning om omfanget av slik kontroll, men siden 2013 har rådgivere ved utvalgte ungdomsskoler rapporter om 787 slike saker, hvorav 298 har handlet om «ekstrem kontroll».

Myndighetene foreslår nå en egen mentorordning for denne gruppen i samarbeid med frivillige organisasjoner.

I handlingsplanen går regjeringen også inn for å vurdere innstramminger i ekteskapsloven for å bekjempe barneekteskap.

Styrket rettsvern

I tillegg vil regjeringen styrke rettsvernet ytterligere gjennom å utrede muligheten for å kriminalisere utenomrettslige og religiøst inngått tvangsekteskap. Slike ekteskap rammes ikke av dagens straffebestemmelser om tvangsekteskap, som er forbudt.

For å forhindre tvangsekteskap som inngås i utlandet, innførte regjeringen i januar i år en ny bestemmelse i utlendingsloven om at begge parter må ha fylt 24 år for å få familiegjenforening.

Regjeringen ønsker også å utvide bestemmelsen om mishandling til å omfatte storfamilie. I dag kan personer med midlertidig oppholdstillatelse gjennom familieinnvandring bare få bli i Norge dersom de har blitt mishandlet av sin partner.

Kjønnslemlestelse

Norge har gjennom en rekke konvensjoner og i tråd med FNs utviklingsmål forpliktet seg til å bekjempe kjønnslemlestelse. Ifølge handlingsplanen er det vanskelig å si noe om omfanget av praksisen i Norge, men enkelte studier antyder at holdningene endrer seg når man har bodd her noen år.

- Kunnskap er det som best kan stoppe kjønnslemlestelse og barne- og tvangsekteskap, slår Solberg fast.

- Offentlige myndigheter har et særlig ansvar. Og vi skal bli bedre, lover hun.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media