Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lover soldager

Du slipper å forberede en vinterdvask kropp på en lang bikinisesong. Sommeren blir neppe voldsomt varm, men noen stranddager blir det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter den kaldeste maimåneden i manns minne, synes nok noen hver av oss at vi fortjener en tropehet sommer. Det kan komme, men trolig bare i deilige glimt.

-  Prognosen angir ikke noe særlig å rope hurra for. I år forventer vi en normal sommer. De siste åra har vi hatt somrer som har vært varmere enn normalt, så vi er kanskje blitt litt bortskjemte, sier klimaforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt.

Han mener sesongvarslet, som bygger på gjennomsnittet av 40 ulike prognoser, likevel ikke gir grunn til å deppe.

Lover deilige dager

-  Det er alltid slik at noen dager vil være kaldere enn normalen og noen varmere. Jeg blir meget forbauset om vi ikke opplever en del deilige stranddager også i sommer, sier Benestad.

Sesongvarslet er foreløpig ikke egnet til å si noe sikkert om antall forventede soldager eller nedbør.

-  Det er nok noen år fram i tid at dere kan ringe oss for å få vite noe om sol, regn og temperaturer gjennom sommeren. Hva som skjer under havoverflaten, og hva som skjer høyt oppe i atmosfæren, kan gi viktig informasjon. Jeg håper det settes inn større ressurser til slik forskning, sier Benestad.

O, sola mio

Søreuropeere har vært langt mer heldige med været i mai. På store deler av kontinentet har temperaturene vært mer enn komfortable de siste ukene. Italia, Spania og Portugal har vært heldige, med over 25 grader pluss.

 LYS I MØRKET:  Grått og ikke bare muntert i Telemark i går, men til uka er det Telemark og Agder-fylkene som      stikker av med godværet. Kristin Skaug (24) og Ruth Silje Oma (21) fra Skien gleder seg til det. Foto: Torbjørn Berg
LYS I MØRKET: Grått og ikke bare muntert i Telemark i går, men til uka er det Telemark og Agder-fylkene som stikker av med godværet. Kristin Skaug (24) og Ruth Silje Oma (21) fra Skien gleder seg til det. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

Vi kan krysse fingrene og håpe, men nok en ekspert bekrefter hvor vanskelig det er å spå sommerværet her i Norge.

-  De instrumentene vi bruker, kan man ikke helt stole på når det gjelder et tre måneders varsel. Da kan jeg like godt spå i kaffegrut, sier Bengt Michelsen ved Cirrus Weather Center.

-  Statistisk sett er det ikke bevist, men vi har jo sett tendenser til at når man har hatt en kjølig og regnfull vår, kan sommeren bli varm og fin.

Langtidsvarslet

Langtidsvarslet, som gjelder fram til neste mandag, gir agderværinger og telemarkinger størst grunn til å smile.

-  Fra i morgen kommer bedringen, og Agder og Telemark vil få landets beste vær utover i neste uke med en god del sol, sier statsmeteo rolog Pål Evensen.

Etter regn i dag vil en høytrykksrygg kunne gjøre seg gjeldende på Vestlandet fra i morgen ettermiddag. Sør for Stad og Dovre kan man forvente en del sol. På Østlandet vil det trolig pøse ned i dag, men fra i morgen blir det lettere vær.

Meteorologene venter spredt bygevær og perioder med sol på Østlandet utover i neste uke. Trøndelag og Møre og Romsdal får vind fra nord. Det betyr grått, trist og mange regnbyger til uka. Folk i nord bør også finne fram paraplyene til uka.

-  Gjennomgående vil temperaturene ligge noe under normalt for juni, men vi kan likevel oppleve brukbare dagtemperaturer, sier Evensen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!