Rapport om rusbrukere

Lover «store planer»: - Høyt prioritert

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) lover forbedringer etter knusende rapport om rusbrukere og menneskerettigheter. Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) er taus om rapporten.

VIL SIKRE MENNESKERETTIGHETENE: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) lover å sikre å sikre at aktørene på rusfeltet har en tilnærming og praksis som er i tråd med menneskerettighetene.
VIL SIKRE MENNESKERETTIGHETENE: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) lover å sikre å sikre at aktørene på rusfeltet har en tilnærming og praksis som er i tråd med menneskerettighetene. Vis mer
Publisert

- Rusfeltet er høyt prioritert av regjeringen, sier Kjerkol i et skriftlig svar til Dagbladet.

Hun har blitt bedt om å kommentere den nye rapporten fra Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM). Hovedfunnet er at menneskerettighetene til personer med rusavhengighet ikke tilstrekkelig ivaretas.

- Det er positivt at det rettes søkelys på våre menneskerettslige forpliktelser på rusfeltet. Flere av funnene i NIM-rapporten er dessverre kjente problemstillinger, sier Kjerkol.

Hun lover at NIM-rapporten vil være en del av det samlede kunnskapsgrunnlaget i regjeringens planlagte forebyggings- og behandlingsreform på rusfeltet.

Les mer om rapporten i denne saken:

Dagbladet tok tirsdag kveld kontakt med Justis- og beredskapsdepartementet og ba om en kommentar fra justisminister Emilie Enger Mehl. Dagen etter purret vi på en tilbakemelding.

Foreløpig har ikke Dagbladet hørt noe fra departementet eller justisministeren.

- Store planer

Forebyggings- og behandlingsreformen til Støre-regjeringen skal etter planen legges fram i form av en stortingsmelding neste år.

- Vi skal møte mennesker med rusproblemer og avhengighet med god hjelp og oppfølging. Vi har store planer for hvordan behandlingstilbudet skal utvikle seg fremover, både i kommunen og i spesialisthelsetjenesten, sier helseministeren, uten å utdype konkret hva disse planene innebærer.

Kjerkol understreker imidlertid at hun mener de allerede gjør mye på feltet.

- Men hovedgrepene for utviklingen av ruspolitikken vil legges fram gjennom stortingsmeldingen om forebyggings- og behandlingsreformen.

- NIM kommer med en rekke anbefalinger på flere punkter, hvordan vil departementet følge opp disse?

- Som påpekt i NIMs gjennomgang er rusfeltet tverrsektorielt. Det består av mange aktører som har et lovmessig ansvar for tilbud til mennesker med problematisk bruk av rusmidler. Det er viktig å sikre at disse og aktørene har en tilnærming og praksis som er i tråd med menneskerettighetene.

Flere endringer på rusfeltet

I februar 2021 la Solberg-regjeringen fram en foreslått rusreform, som blant annet innebar å avkriminalisere bruk og besittelse av narkotika til eget bruk.

Den ble nedstemt på Stortinget i juni samme år. Likevel var det enighet på Stortinget om å gå fra straff til hjelp for rusavhengige. Dette har Kjerkol tidligere lansert som ett av målene i Støre-regjeringens reform.

I mellomtiden har Høyesterett fulgt opp signalene fra Stortinget i flere dommer som gjaldt rusavhengige denne våren. Dommene medførte at rusavhengige nå kan få påtaleunnlatelse, altså slippe straff, om de tas med brukerdoser opp til gitte grenser.

Det er imidlertid ikke det samme som en avkriminalisering, da en slik reaksjonsform fortsatt konstaterer straffeansvaret.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer