Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lover streng reaksjon på artilleriangrep

Sør-Korea gjør seg klar for motangrep.

KRISEMØTE: Her ankommer Sør-Koreas president Lee Myung-bak Den militære sjefsnemnd sammen med forsvarsminister Kim Tae-young. Foto: AP Photo/Yonhap/Scanpix
KRISEMØTE: Her ankommer Sør-Koreas president Lee Myung-bak Den militære sjefsnemnd sammen med forsvarsminister Kim Tae-young. Foto: AP Photo/Yonhap/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Lee Myung-bak sier det er utilgivelig at Nord-Korea angriper sivile sørkoreanere ukritisk, og lover at det vil komme en streng reaksjon på dagens granatangrep mot øya Yeonpyeong.

Presidenten har beordret det sørkoreanske forsvaret til å angripe en rakettbase i Nord-Korea, i tillegg til kystartilleriposisjonene, dersom nabolandet viser tegn til ytterligere aggresjon, opplyser presidentens talskvinne Kim Hee-jung til nyhetsbyrået Yonhap.

I samtale med general Han Min-koo, formann i Den militære sjefsnemnd, beordret han landets øverste militære ledelse om å mangedoble hevnen mot Nord-Korea for artilleriangrepet mot den sørkoreanske øya.

Varslet «nådeløse» angrep Nord-Korea har selv varslet flere «nådeløse» angrep på Sør-Korea.

- Hvis Sør-Korea kommer så mye som 0,001 millimeter inn på vårt territorium, vil vi svare med nådeløse motangrep, heter det i en melding fra det statlige nyhetsbyrået i Nord-Korea, ifølge AP.

Korea-ekspert Geir Helgesen sa til Dagbladet tidligere i dag at situasjonen mellom de to landene er den mest alvorlige siden Koreakrigen ble avsluttet i 1953.

- Bryter med våpenhvilen - Dette er inhumane angrep som bryter våpenhvilen fra 1953, heter det i en melding fra sørkoreanske myndigheter.

USA har 25 000 soldater i Sør-Korea, som er en av USAs viktigste allierte i regionen. Amerikanerne ber Nord-Korea om å stoppe angrepen.

- Nord-Korea må stoppe sine uansvarlige handlinger. Vi er 100 prosent dedikert til forsvaret av Sør-Korea og opprettholdelsen av fred i regionen, sier Det hvite hus' pressesekretær Robert Gibbs.

• Dagbladet følger situasjonen i Nord- og Sør-Korea fortløpende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!