Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utålmodige ordførere møtte Kallmyr:

Lover svar om hvorfor politiet skuffer

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) sier det er en viktig oppgave for ham å finne ut hvorfor mange opplever at polititilbudet er dårligere selv om det er blitt 1700 flere politifolk.

FORNØYD: Justisminister Jøran Kallmyr sier han er fornøyd med politireformen. Video: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer

Et kommuneopprør om politireformen har reist seg blant Aps lokalpolitikere i kjølvannet av Dagbladets artikler tidligere i sommer.

Ap-politikerne er bekymret over utviklingen hvor nesten halvparten av landets kommuner har nedgang i antall politiårsverk - mens storbyene suger til seg folk.

Denne uken møtte et knippe ordførere fra partiet justisminister Jøran Kallmyr (Frp).

I ryggen har de underskriftene til totalt 211 ordførere og ordførerkandidater fra partiet som krever en styrking av nærpolitiet i tråd med politireformens intensjon.

I oppropet skriver de at de opplever at forliket om politireformen, som deres eget parti støttet i Stortinget, er brutt.

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) tar bekymringen til ordførerne på alvor.

Viser til stortingsmelding

- Dette er en av tingene vi jobber med i den nye stortingsmeldingen, som vi skal fremme for Stortinget, hvor vi skal vi ta en oppsummering på hvor vi er i politireformen, hvorfor det er slik at mange opplever at det er mindre politi på gata på tross av at vi har fått nesten 1700 flere politistillinger i Norge, og hvordan vi kan styrke polititilbudene rundt omkring i distriktene. Det er en viktig oppgave for meg i den nye meldingen, sier Kallmyr til Dagbladet etter møtet tirsdag.

Justis- og beredskapsdepartementet opplyser til Dagbladet at meldingen er like om hjørnet, og at den kommer i slutten av september eller i begynnelsen av oktober.

- Er det ikke grunn til å være bekymret for et dårligere tilbud når arbeidsplasser er flyttet bort fra så mange kommuner?

- Det som har vært utfordringen med politireformen er ikke først og fremst hvor arbeidsplassene er registrert, utfordringen er at vi skal ha nok politidekning rundt om i hele Norge. Så er det sånn at noen distrikter og kommuner føler at de har fått et dårligere tilbud, mens andre kommuner har fått et definitivt bedre tilbud, men det er altså 1700 flere politifolk enn for bare fire år siden (faktisk.no sier det har blitt drøyt 1700 flere siden 2013, journ.anm). Det har effekten at vi har fått en bedre politidekning generelt i Norge, men vi må sørge for at dette blir ganske godt fordelt, sier Kallmyr.

Viser til reformfase

Han sier han ikke betviler at ordførernes opplevelser - men påpeker at politiet står i en reform, og hvor kvalitetshevingstiltak og andre reformgrep kommer på toppen av det vanlige politiarbeidet.

- Jeg betviler ikke at de (ordførerne, journ.anm) opplever at de har fått en dårligere kapasitet i en periode, men så er det også da viktig å understreke at politireformen og den kvalitetshevingen vi får tross alt er en investering for framtida, og vi har tross alt gitt politi-Norge rundt 1700 politifolk, hvorav rundt 1500 av dem jobber i distriktene, sier han.

Gol-ordfører Heidi Granli (Ap) er blant initiativtakerne til oppropet, og møtte Kallmyr sammen med blant annet Ål-ordfører Solveig Vestenfor (Ap), Hol-ordfører Petter Rukke, og Skien-ordfører Hedda Foss Five.

Hun er skuffet over at Kallmyr ikke lovte å øke pengepotten til politiet i neste års statsbudsjett, slik Aps lokalpolitikere krevde i oppropet.

Justis- og beredskapsdepartementet sier til Dagbladet at det er for tidlig å forskuttere hva som kommer i neste års statsbudsjett, og påpeker at bevilgningene til politiet ble økt i revidert nasjonalbudsjett tidligere i år.

KRITISK: Justisminister Jøran Kallmyr møtte ordførere etter et de har samla over 100 underskrifter fra landets Ap-ordførere, mot nærpolitireformen. F.v. Heidi Granli (Ap) fra Gol, Hedda Foss Five fra Skien (Ap), justisminister Jøran Kallmyr (Frp), Petter Rukke fra Hol (Ap) og Solveig Vestenfor fra Ål (Ap). Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
KRITISK: Justisminister Jøran Kallmyr møtte ordførere etter et de har samla over 100 underskrifter fra landets Ap-ordførere, mot nærpolitireformen. F.v. Heidi Granli (Ap) fra Gol, Hedda Foss Five fra Skien (Ap), justisminister Jøran Kallmyr (Frp), Petter Rukke fra Hol (Ap) og Solveig Vestenfor fra Ål (Ap). Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

- Hadde ventet tydeligere svar

Ap på Stortinget har i sitt alternative statsbudsjett for i år lagt inn mer penger til politiet, og mener politireformen er underfinansiert, noe som igjen har tvunget fram sentralisering og effektivisering på bekostning av politiets tilstedeværelse i mange kommuner.

- Jeg føler at han har hørt det vi har fortalt ham. Enkelte deler sa han at han ville sjekke ut, og vi vil selvsagt følge med på stortingsmeldingen som kommer, men det som bekymrer meg er at verken justisministeren eller oss som sitter ute i politidistriktene kan svare på hvor disse 1700 ekstra politifolka han trekker fram, har havnet, for vi ser dem jo ikke. Jeg hadde forventet et tydeligere svar på det, sier Granli.

Justisminister Kallmyr har sagt at flere ganger antydet at det er flere patruljer på veiene enn før. Det samme har statsminister Erna Solberg sagt.

– Det er også mer politi ute og kjører enn det har vært på mange år, understreket hun i en debatt i Stortinget, ifølge Politiforum.

Finnes ikke tall

Det finnes imidlertid ikke offentlige tall som viser verken antallet patruljer eller politidekning på kommunenivå.

Justisminister Jøran Kallmyr har imidlertid åpnet for at dette kan framskaffes:

- Det er naturlig at vi kanskje må ha enda bedre måleinstrumenter på hvor god politidekninga er. Jeg tror at, selv om politidistriktene sørger for patruljer der det trengs, er det nok viktig for den allmenne trygghetsfølelsen at man har tall som viser det, så det er noe vi vil etterspørre, sa Kallmyr i et intervju med Dagbladet tidligere i sommer.

Granli er glad for at Kallmyr tok et møte med Ap-ordførerne, men synes ikke svarene fra Kallmyr er gode nok.

- Vi her ute nå opplever faktisk at vi har fått færre ressurser enn før, ikke flere. Så kan man si at det er i en omstilingsfase, men det er ingen som har tid til å gå og vente på at politiet skal komme seg i orden. Det er nå folk lever livene sine. Jeg oppfatter at vi er mye mer utålmodige enn det han er, sier Granli.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!