Lover tidenes OL

Beijing-OL i 2008 skal bli Kinas historiske utstillingsvindu overfor verden. En av hovedarkitektene er Gerhard Heiberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Heiberg som 20. april blir 66 år, er over seg av begeistring for kinesernes planlegging så langt. Som leder av «marketing commission» og en av 10 medlemmer i «executive comitee» i IOC er han en av president Jacques Rogges mest fortrolige.

-  Jeg tror jeg kan si at OL-ringene aldri har stått sterkere enn de gjør i dag, sier Heiberg til Dagbladet. Kineserne på sin side skryter av Heibergs innsats for å få kinesisk næringsliv til å sponse OL på hjemmebane.

-  Han er høyt respektert, a nice man, sier assisterende direktør for media- og kommunikasjon, Zhang Haifeng til Dagbladet.

OVER 10 MILLIARDER: -  10 av de største bedriftene har gått inn i et nasjonalt sponsorprogram. Noen av dem betaler mer enn bedriftene i IOCs Top-program. Vi har fått inn langt større beløp enn hva jeg hadde drømt om, sier Heiberg.

-  Hvor stort blir egentlig budsjettet?

-  Jeg har lovet å ikke si noe beløp, men la meg si det slik: I både Barcelona, Atlanta, Sydney og Aten var budsjettet på rundt 10 milliarder dollar. I Beijing blir beløpet høyere, men så blir også inntektene tilsvarende høye. Regnestykket er også avhengig av hva du tar med av infrastruktur. Hele Beijing by blir forandret på grunn av OL. Hele boligområder blir jevnet med jorda, mens folk flyttes til nye boliger, slik IOC har krevd.

Zhang Haifeng sier at meningsmålingene viser at over 96 prosent av Kinas befolkning slutter opp om OL.

KINAS SJARMOFFENSIV: 8.8.2008 er den historiske OL-datoen. Fra det øyeblikk fakkelstafetten ankommer Beijings nasjonale stadium med plass til 85 000 tilskuere og OL-ilden tennes, starter Kinas sjarmoffensiv overfor resten av verden.

 GEDIGEN BYGGEPLASS:  Store deler av Beijing preges av byggekraner. En hel bydel er ryddet for folk, boliger og hus og ligger klar for å bli OL-park. Her bygges den nye svømmehallen, hovedarenaen og innendørshallen. Foto: Aleksander Nordahl
GEDIGEN BYGGEPLASS: Store deler av Beijing preges av byggekraner. En hel bydel er ryddet for folk, boliger og hus og ligger klar for å bli OL-park. Her bygges den nye svømmehallen, hovedarenaen og innendørshallen. Foto: Aleksander Nordahl Vis mer

-  OL blir Kinas mest prestisjefylte prosjekt i moderne tid. Landet vil utnytte mulighetene til å åpne seg mot omverdenen og skape større forståelse for kinesisk kultur og politikk. Alt skal shines opp til den datoen, sier Heiberg.

-  Frykter dere korrupsjon?

-  Innen IOC er vi iallfall svært oppmerksomme på problemet som vi vet eksisterer. Vi har krevd at alt skal være åpent og gjennomsiktig. Den som vinner en kontrakt, må f.eks. offentliggjøre grunnlaget, slik at konkurrentene kan se hvorfor de tapte. Dette gjelder også alle utenlandske selskaper, som f.eks. Volkswagen som vant bilkontrakten.

Heiberg kan fortelle at vi likevel ikke får se «folkevogna» som OL-bil, men Audi som garantert vil utnytte ringene i sin markedsføring.

300 KM MED NY T-BANE: Finansiering av OL-anleggene besørges av både regjering, lokale myndigheter og private selskaper, bl.a. har flere Hongkong-baserte kinesiske forretningsmenn åpnet lommeboka. Mange av dem ønsker å få oppkalt et OL-anlegg etter seg, men det får de ikke lov til før etter at lekene er avsluttet.

Planen er at anleggene skal tilbakeføres staten etter 30 års bruk. Direktører Zhang Haifeng kan berolige alle ikke-kinesere med at trafikken ikke vil bli noe problem.

-  Vi bygger et nytt sentralt trafikksenter, en kommandosentral hvor vi kan overvåke hele byens trafikk. Vi bygger en ny terminal for Beijings internasjonale flypass og over 300 km med ny T-bane i tillegg til nye ringveier.LANGT FORAN TIDSSKJEMA: «People\'s Games» eller «folkets leker» vil bli et slagord for lekene, men Zhang presiserer at dette også betyr «kulturelle» leker. Dernest vil miljø og teknologi gå igjen som tema for lekene.

En stor del av Beijing blir en helt ny grønn OL-park med trær og blomster. Også store deler av byen for øvrig vil bli beplantet. Derfor bruker også kineserne betegnelsen «Green Games».

-  For første gang i historien må vi bremse byggingen av anleggene. Kineserne ligger langt foran tidsskjemaet og vi frykter at vi vil miste noe av den teknologiske utviklingen hvis anleggene blir gjort ferdig nå. Innen utgangen av 2007 vil nok det meste stå klart, sier Gerhard Heiberg.EN FESTLIG PROSESS: Han pendler stadig oftere mellom sin base i Oslo og Lausanne og Beijing.

-  Det har vært en festlig prosess. Kineserne har ingen bakgrunn for å være sponsor i idrett. Vi har derfor måttet lære dem opp. Til og begynne med var det ingen kontroll. Hele markedet flommet over av alle mulige slags kopier av OL-effekter. Etter hvert forsto de at dette var lite lønnsomt. Samtidig ble det raskt laget et lovforbud mot slik kopiering og nå foregår alt i ordnede former. Vi har internasjonale sponsorer, et program for nasjonale sponsorer og lisenser for effekter som frimerker og mynter.

Heiberg forteller at de nasjonale bedriftene ser OL som en mulighet til å bli internasjonale. En av dem var pc-produsenten Legend som var et stort selskap i Kina, men som ingen andre hadde hørt om.-  De benyttet anledningen til å skifte navn til Lenovo i og med at det var flere som kalte seg Legend. Da de ble en av de 11 Top-sponsorene hadde ingen hørt om dem, men nylig kjøpte de pc-divisjonen til IBM og da ble de kjent. Det har vært interessant å diskutere hele denne prosessen med selskapet. Da de skjønte hva dette kunne bety for dem, ville de bevilge enda mer penger. Vi er i det hele tatt blitt mottatt med åpne armer overalt, sier Heiberg.

-  Er ikke kineserne vanskelige å forhandle med?

-  Nei, ikke hvis man først oppnår deres tillit. Det kan være litt tidkrevende, men er helt nødvendig for at man skal kunne stole på hverandre.

ARKITEKTONISKE MESTERVERK: Heiberg kan love fantastiske tv-bilder til godt over fire milliarder seere. Anleggene er arkitektoniske mesterverk, skapt ut fra internasjonal konkurranse.

-  Kan noe OL egentlig bli større i omfang enn det vi vil oppleve i Beijing?

-  Jacques Rogge er veldig opptatt av at lekene ikke skal ende i gigantomani. Derfor har vi prøvd å begrense størrelsen på anleggene, også med tanke på etterbruk. Dessuten skal alle ha anledning til å søke.

-  Som Tromsø?

-  Ja, for eksempel. Jeg tror vinterleker i Tromsø ville blitt unike, noe helt spesielt med den kompakte, flotte beliggenheten og lyset, men regjeringen sa nei og da er det avgjort. Nå er toget gått for 2014, men de kan gjerne komme tilbake i 2018.

RØPER IKKE FAVORITTEN: På bordet foran Heiberg ligger seks-sju tjukke mapper med papirer om de fem finalebyene Paris, London, New York, Madrid og Moskva som kjemper om å få sommer-OL i 2012. 6. juli skal Rogge kunngjøre hvem som får OL.

-  Det har aldri vært så stor interesse for et OL noen gang. Jacques Chirac kjemper for Paris, Tony Blair for London, George Bush for New York, Vladimir Putin for Moskva og kong Juan Carlos for Madrid.

-  Hvem er din favoritt?

Heiberg ler.

-  Det vil jeg vente med å røpe. Det jeg kan si, er at disse har levert gode argumenter for å få OL. Og bak alle disse fem storbyene står hele nasjonen.

KINA VIL BLI BESTE NASJON: Mer bekymret er Gerhard Heiberg med tanke på neste års OL i Torino. Der måtte man nylig skifte ut toppledelsen.

-  Jeg sitter også i en kommisjon som overvåker planene for Torino. Der sliter man med motsetninger mellom de lokale myndigheter og regjeringen Berlusconi i Roma. Sistnevnte ønsker ikke å bidra før de blir tryglet om det fordi de er så uenige politisk. Italienerne slutter ikke så helhjertet opp om OL i samme grad som grekerne gjorde. Der trodde vi også det skulle bli kaos, men det ble en kjempesuksess selv om anleggene ikke sto ferdige før noen timer før åpningsseremonien. Utøverne var strålende fornøyd både med anlegg og boforhold.

Kina har et sportslig mål for sitt eget OL: Å slå USA og bli beste nasjon. De ble tredje best i Aten og overrasket alle med gullvinnere på 110 meter hekk herrer og double i tennis for kvinner.

-  De skal delta i alle greiner og satser bevisst på talenter som skal ta medaljer om tre år.

Gerhard Heiberg er foreløpig ikke bekymret for at en konflikt med Taiwan eller brudd på menneskerettigheter skal ødelegge OL.

-  Jeg har besøkt Kina regelmessig de siste 40 åra og sett hvilken fantastisk utvikling dette landet har gjennomgått, men fortsatt gjenstår det mye når det gjelder åpenhet. For å holde landet samlet og unngå revolusjon er det også svært viktig at folk på landsbygda får ta del i den velstandsutviklingen byene opplever. Vi så nettopp at Folkekongressen vedtok gratis skole til alle på landsbygda.

ÅPENHET OG SERVICE: Allerede nå sender CCTV ukentlige programmer om OL hvor seerne får kunnskap om OLs historie. IOC presser på for at åpenhet og service skal prege OL i 2008.

-  Vi gleder oss til å se hvilken oppslutning Fakkelstafetten får etter den suksessen den fikk i Aten da den gikk gjennom mange land. Også kineserne ønsker at dette skal bli en global stafett som skal gå gjennom f.eks.

Tibet og Taiwan. En annen mulighet er at den går via den såkalte Silkeveien gjennom Irak, Iran og Afghanistan.

-  I siste instans er det styret i IOC som avgjør dette, og der har jeg gleden av å sitte. Denne jobben blir bare morsommere og morsommere, sier Gerhard Heiberg.

NASJONALSTADION: Hovedarenaen med plass til 100 000.
FOLKETS LEKER: Byggearbeidene i OL-parken ligger foran skjema. Direktør Zhang Haifeng (til høyre) i Beijings OL-komité har praktisk talt en milliard kinesere i ryggen når han jobber med å organisere det han tror blir tidenes sommer-OL i Kina i 2008. Over 96 prosent av befokningen støtter OL.