Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lover tiltak for skyggebarna, men vil ikke si hva de skal gjøre

Justisdepartementet lover ny handlingsplan.

LOVER TILTAK Men statssekretær i Justisdepartementet, Ove Vanebo (Frp) vil ikke si hva de blir. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
LOVER TILTAK Men statssekretær i Justisdepartementet, Ove Vanebo (Frp) vil ikke si hva de blir. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi jobber for tiden med en handlingsplan mot menneskehandel. Der vil det bli et eget kapittel for barn som ofre for menneskehandel. Der vil det komme en rekke tiltak, sier statssekretær i Justisdepartementet, Ove Vanebo (Frp) til Dagbladet.

Onsdag krevde Redd Barna nettopp tiltak fra justisdepartementet.

«Justisministeren kan ikke la dette skje uten å gjøre noe. Dette er snakk om alvorlig kriminalitet, og her må man vise at man tar disse barna på alvor», sa Thale Skybak fra Redd Barna til Dagbladet.

Les om Skyggebarna her!

Vil ikke være konkret Vanebo vil ikke si så mye om tiltakene.

- De mindreåriges situasjon vil bli berørt ganske grundig, men jeg kan ikke gå i detalj på hva tiltakene vil bli, sier Vanebo, som sier at de kommer til å jobbe med å få en bedre koordinering av innsatsen mellom barnevernet og politi.

- Det er helt naturlig at vi kommer lenger med identifisering av hvem som skal ha ansvar. Vi kommer også til å adressere hvordan vi jobber med menneskehandelsofre, sier Vanebo, som mener at problemet er svært komplekst.

- Det er alltid spesielt trist når mindreårige er ofre for menneskehandel. Jeg tror ikke dette er et problem som Norge klarer alene. Vi er avhengig av å få et bedre internasjonalt og europeisk samarbeid for å møte denne formen for kriminalitet, sier Vanebo.

Bekymret Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (FrP) er bekymret etter å ha lest Dagbladets saker om skyggebarna.

- Det er all grunn til bekymring når det gjelder oppfølging av en del enslige mindreårige som ikke er bofaste i Norge. Dagbladet peker på en rekke utfordringer som til dels bekreftes gjennom ny forskning. Det er behov for en større bevissthet om disse sakene i førstelinjen, både i politiet og i barnevernet, sier Horne til Dagbladet, som vil lover å følge opp saken.

- Jeg vil framover følge utviklingen og vurdere alle gode forslag for å ivareta enslige mindreårige som befinner seg i Norge, sier Horne.

Skyggebarna Mandag skrev Dagbladet om hvordan barn på drift er blitt behandlet i Norge. Dagbladet har fått tilgang til en rekke barnevernsvedtak fra Norges 12 fylkesnemnder, som hittil har vært unntatt offentlighet.

—————————————————————————

Les de rystende historiene her.

I barnevernsvedtakene Dagbladet har fått tilgang til fra Norges 12 fylkesnemnder går det fram hvordan barn i Norge skal ha blitt utsatt for grufulle overgrep i Norge:

• Papirene viser hvordan barn blir utnyttet til salg av sex og organisert kriminalitet på gata i Norge.

• De viser hvordan barn som er blitt utsatt for menneskehandel skal ha blitt holdt under slaveliknende forhold i Norge, og tvunget til å jobbe gratis som vaskehjelp i norske hjem.

• En ung, gravid jente som satt i Bogstadveien på Oslo Vest og tigget sammen med moren, fikk ikke hjelp av barnevernet - men ble tilbakeført til moren.

BEKYMRET: - Det er all grunn til bekymring når det gjelder oppfølging av en del enslige mindreårige som ikke er bofaste i Norge, sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne (FrP). Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
BEKYMRET: - Det er all grunn til bekymring når det gjelder oppfølging av en del enslige mindreårige som ikke er bofaste i Norge, sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne (FrP). Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!