NYTT FJES: - Ingunn Solheim (31) skal lede høstens valgmagasin på NRK. Her fra studio på Marienlyst. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
NYTT FJES: - Ingunn Solheim (31) skal lede høstens valgmagasin på NRK. Her fra studio på Marienlyst. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Lover ung valgkamp

Ingunn Solheim er NRKs nye valgfjes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld leder 31-åringen fra Førde første sending av statskanalens valgmagasin.  

- Jeg ser på det som vår oppgave å være litt unge, erklærer Solheim.  

- Men vi er sikkert litt nerdete begge to, sier hun om valgekspert Anders Ravik Jupskås (28), som også blir fast inventar i programmet.  

Valgmagasinet skal levere reportasjer og debatter om høstens lokalvalg, og skal særlig appellere til yngre seere. Første sending tar for seg hvordan den unge generasjonen politikere er merket av terrorangrepet 22. juli.

- Flere har lansert begrepet Utøya-generasjonen. Vi er nysgjerrig på det som blir omtalt som et generasjonsskille. Fører de en ny type politisk debatt, angriper de integreringsspørsmål på en annen måte? spør Solheim.

- Derfor synes jeg det var vesentlig å slippe de unge til i valgkampdekningen.

Ydmyk Solheim har jobbet som journalist fra hun var 19 år, og har blant annet vært i radiokanalen Kanal24 og TV 2 Nyhetskanalen før hun begynte i NRK.

- Jeg har fulgt med på NRKs valgkamper i alle år, og er veldig ydmyk for kunnskapen og erfaringen og stødigheten her på huset, sier hun.

Solheim tror det er ekstra krevende å lede et valgprogram i årets helt spesielle politiske klima. Sammen med redaksjonen har hun brukt mye tid på å finne en profil som føles riktig.

Ingen silkehansker - Den stemningen vi var i for bare én uke siden, er annerledes nå. Kjernen i vårt oppdrag er å lage en valgkamp som er så normal som mulig. Jeg opplever at det også er det politikerne vil, sier programlederen.

Hun lover å ikke ta i politikerne med silkehansker.

- Jeg kommer til å ha 22. juli i hodet hele tiden, som et bakteppe for årets valgkamp. Men når vi diskuterer eiendomsskatt, eldreomsorg og skole, er det vår oppgave som journalister å stille like kritiske spørsmål som alltid. Fra mitt perspektiv tjener det bare debatten hvis det blir mer fokus på saklig, faktabasert argumentasjon.

• Les også: Slik blir TV-valgkampen