Corona-vaksine

Lover vaksine over nyttår

Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström har gode nyheter til nordmenn.

VAKSINE-NYHET: Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström ber nordmenn være klare til å rulle ut vaksine over nyttår. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
VAKSINE-NYHET: Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström ber nordmenn være klare til å rulle ut vaksine over nyttår. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 60 600 +306
innlagt 129 -2
døde 544
påvist smittet 98 200 000+658.2K
døde 2 110 000 +15.9K
Se mer

Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström lover 2,5 millioner vaksinedoser og ber nordmenn være klare til å rulle ut vaksinen rett over nyttår, ifølge NRK.

- For Norges del snakker vi om leveranse på flere hundre tusen doser i januar. Og I hvert fall mellom to og to og en halv millioner doser i løpet av første kvartal, sier han til kanalen.

Det er Sverige som sørger for Norges tilgang til coronavaksiner gjennom avtalene mellom legemiddelprodusentene og EU-kommisjonen.

Det har også tidligere vært kjent at det kan hende at vaksineringen kan starte i januar dersom utviklingen av covid-19-vaksinene går etter planen.

KLART: Overlege ved Statens legemiddelverk, Sigurd Hortemo, tror vaksineringen kan begynne fort når en vaksine først godkjennes. Vis mer

Siden vaksinene som nå er lengst framme i utprøvingen, må gis i to doser, vil det si at opp mot 1.250.000 nordmenn kan vente seg å bli vaksinert innen utgangen av mars neste år.

Kan få vaksine neste uke

Tidligere onsdag ble det kjent at Storbritannia har godkjent coronavaksinen til selskapene Pfizer og Biontech. Dermed er det klart at 800.000 doser av vaksinen kan tas i bruk til uka i landet, ifølge den britiske helseministeren Matt Hancock.

I en spørretime i det britiske parlamentet, ble statsminister Boris Johnson spurt om hvem som får vaksiner først.

Da sa han at de første som får vaksine, vil være de eldre beboerne på sykehjem og deres pleiere. Deretter vil de over 80 og de som jobber i førstelinja i helsevesenet bli prioritert, ifølge Sky News.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Flere logistiske problemer

Johnsen opplyste at vaksinen vil bli distribuert av sentralt plasserte sykehus og at 50 allerede er klare til å sette i gang til uka. Etter hvert vil legekontorer, apoteker, konferansesenter og sportsarenaer blir steder der vaksinen kan bli gitt.

Han understreker likevel at britene ikke må få for høye forhåpninger til hvor fort dette kommer til å gå.

Johnsen peker på flere logistiske problemer med å distribuere vaksinene, blant annet at vaksinen må lagres i 70 minusgrader, og at man må ta to doser av vaksinen, med tre uker avstand.

Han er likevel optimistisk på landets vegne.

- Vi har ikke bare håp om at vi kan returnere til normale tilstander denne våren – vi har sikker og viss kunnskap om at vi vil lykkes, og gjenvinne våre liv, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer