Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Loves hjelp

Både helseministeren og helse- og sosialombudet i Oslo lover å purre opp saken til sexmisbrukte «Lise». Hun har etterlyst hjelp i 17 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Les også: Sex-misbrukt i 14 år - Departementet har tidligere fulgt opp saken overfor Helsetilsynet. Vi vil nå be om status og fortgang, lover helseminister Dagfinn Høybråten.

  I går skrev Dagbladet om «Lise» (37), som ble seksuelt misbrukt av tre menn, deriblant en onkel, fra hun var 6 år til hun fylte 20. I 17 år har hun kjempet for å få riktig psykiatrisk behandling. Psykologspesialist Trine Anstorp uttalte i går at «Lise» åpenbart er feildiagnostisert og feilbehandlet. Hun mener det offentlige hjelpeapparatet har utsatt henne for ytterligere traumer ved å ikke ta henne på alvor.

  Betaler alt selv


  Før jul klaget «Lise» saken inn for fylkeslegen og helse- og sosialombudet. Foreløpig har ingenting skjedd.

  «Lise» betaler nå psykologtimer av egen lomme og har plass på en åpen psykiatrisk avdeling hvor kontrollen er for dårlig til å hindre at hun skader seg selv.

  Kontorsjef Elisabeth Viken hos helse- og sosialombudet i Oslo beklager den lange ventetida.

  - Det er uholdbart å bruke flere måneder på klagebehandlingen når pasienten er så syk som «Lise». Vi sendte et brev til den ansvarlige psykiatriske poliklinikken og ba om en avklaring av diagnosen i januar. Til tross for gjentatte purringer fra vår side har vi ennå ikke fått svar, sier Viken.

  Fanget i byråkrati


  Helse- og sosialombudet har forelagt Trine Anstorps psykologerklæring for Holmlia distriktspsykiatriske senter (DPS), som har ansvaret for «Lise». Viken sier at «Lise»s rett til framtidig helsehjelp står og faller på senteret.

  - Hvis ikke ansvarlig lege ved anerkjenner den nye diagnosen, vil hun heller ikke få dekket behandlingen av det offentlige. Slik er hennes fortvilte situasjon, sier Viken.

KASTEBALL: «Lise»s liv er ødelagt etter 14 år med sexmisbruk i oppveksten. Hun har vært en kasteball i byråkratiet, men nå lover helseministeren fortgang.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media