Lovet gull - leter i grønne skoger

- Vi har ikke fått oversikt over hva som ligger i protestene fra miljøaktivistene som okkuperte det norske konsulatet i Quito, sier daglig leder av gullgruveselskapet Ecuanor, Øyvind Midtbø, til Dagbladet. Børsverdien på selskapet ble i går redusert med en fjerdedel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag kveld tok 15- 20 demonstranter seg inn i konsulatet i protest mot selskapets gull-leting i Azuay-provinsen sør i Ecuador. Lokalbefolkningen frykter at gruvedrift vil forurense elva Gala, som ifølge Harald Eraker i NorWatch er livsnerven for 25000 innbyggere i 16 landsbyer langs elva.

- Første gang vi hørte om protestene, det var vel så seint som 12. oktober, tok vi kontakt med en paraplyorganisasjon for mer enn femti miljøbevegelser. Svaret vi fikk da, var at ingen av dem hadde noen interesser i skoger eller andre steder i dette området. Så hva som er bakgrunnen for denne aksjonen, vet vi ikke helt ennå, sier Midtbø.

Uten gull

Ecuanor har lett etter gull i Ecuador siden 1986, men gullet har foreløpig glimret med sitt fravær. Ecuanors aksjekurs har imidlertid gått opp og ned som en jojo på Oslo Børs.

På slutten av 1980-tallet ble aksjer med pålydende 100 kroner notert til 230 kroner. I dag er aksjens pålydende én krone, og høyeste kurs i løpet av de siste tolv månedene har vært kr 13,20. I går var den nede i kr 1,50, et foreløpig bunnivå.

I løpet av de siste 12 månedene var selskapet på sitt høyeste verd over en halv milliard kroner. I går var verdien sunket til noe over 61 millioner kroner.

Underskudd

Og hittil har underskuddene vært det mest synlige ved selskapets drift, og mange som har investert i selskapet, har tapt store summer. I 1996 var underskuddet på til sammen 6,5 millioner kroner. I fjor lå underskuddet på 8 millioner kroner, mens resultatene etter første halvår i år viser et underskudd på 4,8 millioner kroner.

- Er dere fortsatt optimister?

- Vi er realister. Vi vet at dette er hardt og systematisk arbeid. Vi vet at områdene vi arbeider i, er geologisk interessante, og vi er inne i en fase hvor vi analyserer og prioriterer. Dette arbeidet vil gi grunnlaget for de prioriteringene som vil bestemme den videre virksomheten i 1999 og 2000, sier Øyvind Midtbø.