Lovet hevn. Nå er bin Ladens sønn død

Ryktene om «jihad-kronprinsen» Hamza bin Ladens død har svermet i ukevis. Nå bekreftes de av USA.

YNDLINGSSØNN: Fram til nylig visste ingen hvordan Hamza bin Laden (28) ser ut, men nå har CIA offentliggjort nesten 500 000 filer som ble funnet på Osama bin Ladens PC i 2011. Her er noe av det som ble funnet. Video via CNN Vis mer

Hamza bin Laden, kalt yndlingssønnen til Osama bin Laden, har skapt frykt i Vesten for sin maktposisjon i al-Qaida og sitt løfte om hellig krig.

Etter å for alvor ha dukket opp på terrorjegernes radar i 2015, og fått stadig mer offentlig oppmerksomhet. Kom det i slutten av juli ubekreftede meldinger fra flere hold om at han er død.

USAs forsvarsminister Mark Esper kom med bekreftelsen i et intervju med Fox News onsdag kveld.

- Jeg har ingen detaljer angående dette. Og om jeg hadde det, er jeg usikker på hvor mye jeg kunne sagt, sier Esper.

Drept i operasjon

Meldingene fra slutten av juli gikk ut på at bin Laden var blitt drept i løpet av de siste to åra i en USA-ledet operasjon. President Donald Trump nektet å kommentere meldingene.

Den tidligere al-Qaida lederen Osama bin Laden ble drept av amerikanske elitesoldater i Pakistan i mai 2011.

DREPT: Amerikanske forsvarsmyndigheter sier nå at Osama bin Ladens sønn, Hamza bin Laden, er død. Foto: CIA / NTB Scanpix
DREPT: Amerikanske forsvarsmyndigheter sier nå at Osama bin Ladens sønn, Hamza bin Laden, er død. Foto: CIA / NTB Scanpix Vis mer

I årevis har det vært ukjent hvor Hamza, som er i slutten av 20-åra, oppholder seg. Det har blitt spekulert på at han kan befinne seg i Pakistan, Afghanistan eller til og med i husarrest i Iran.

Som tolvåring i 2001 ble Hamza avbildet mens han jobbet sammen med soldater fra opprørsgruppa Taliban, og siden har han dukket opp ved ujevne mellomrom i forbindelse med propagandavideoer og andre hatbudskap mot Vesten.

Lovet dusør

I august 2015 slapp Hamza bin Laden sitt første lydopptak, der han ba trosfeller i Kabul, Bagdad og Gaza om å føre jihad - hellig krig - mot byer som Washington, London, Paris og Tel Aviv.

RISIKO:Å jakte på verdens mest ettersøkte terrorist var et livsfarlig oppdrag. Soldaten Robert O'Neil som drepte Osama Bin Laden i 2011, sier i et intervju med Fox News at han trodde oppdraget skulle bli hans siste. Video: FoxNews/KameraOne Vis mer

Siden har han markert seg offentlig flere ganger, og har blitt kalt «jihad-kronprinsen» for videreføringen av hans fars terrorgruppe.

USA trappet i mars i år opp kampen mot den unge mistenkte terroristen. Amerikanske justismyndigheter har utlovet en dusør på én million dollar, drøyt åtte millioner kroner, i dusør for informasjon som kan føre til sønnen.

- al-Qaida stagnerer ikke. De er i ferd med å bygge seg opp, og det fortsetter å true USA og våre allierte. De siste åra har oppmerksomheten forståelig nok vært rettet mot IS. al-Qaida har vært stille, men dette er et strategisk trekk, ikke en overgivelse, sa antiterrorsjef Nathan Sales i mars.

Hemmelige dokumenter

CIA offentliggjorde i 2017 siden 470 000 filer som ble funnet på Osama bin Ladens PC i 2011, etter at al-Qaida-lederen ble likvidert av amerikanske spesialsoldater på skjulestedet i Pakistan. Blant filene var en video fra Hamzas bryllup.

I tidligere offentliggjorte dokumenter fra skjulestedet Abbottabad går det fram at Osama hadde utpekt Hamza til sin etterfølger, etter at den eldre broren Saad ble drept i et amerikansk droneangrep i 2009.

24 barn

Osama hadde minst 24 barn med en rekke kvinner, og Hamza fikk han med Khairiah Sabar, en av de tre konene som bodde sammen med ham på skjulestedet i den pakistanske byen Abbottabad. Hamza var ikke til stede da Navy SEALs stormet komplekset og drepte bl.a. en av brødrene hans.

Hamza begynte tidlig med jihadisme, og har de siste åra offentliggjort flere taler på sosiale medier der han bl.a. oppfordrer til angrep på jøder, amerikanere, personer fra Vesten generelt og russere.

På grunn av hans stigende status i al-Qaida har USA klassifisert ham som en spesielt farlig global terrorist, og han er dermed rammet av en rekke restriksjoner hva gjelder bevegelsesfrihet og økonomisk handlingsrom.

På en video sendt ut av al-Qaidas medieavdeling i 2016, sa Hamza bin Laden at amerikanerne er ansvarlig for sine lederes beslutninger, og at al-Qaida vil fortsette sin hellige krig mot USA