Den 19. desember i fjor lovet daværende Venstre-leder Trine Skei Grande og Krf-leder Kjell Ingolf Ropstad at de hadde presset fram et såkalt juleamnesti for de aller mest lengeværende papirløse asylsøkerne.
- Kall det gjerne et juleamnesti, sa daværende Venstre-leder Trine Skei Grande.
Siden da har ikke noe skjedd. Annet enn at livene til Lula Tekle og de andre over 3000 såkalte lengeværende papirløse har blitt mye, mye vanskeligere.

Håper amnesti kan gjøre at Lulu får bli i Norge
- Alt blir verre
Dagbladet møter Lula Tekle (56) på Grønland i Oslo i dag. Hun er sammen med sin hjelper og eritreiske venninne, Fowzia Saadelin Mohammed (58).
- Jeg har ventet og håpet. Men livet er veldig vanskelig og pandemien gjør alt enda verre, sier hun.
Lula Tekle kom til Norge i 2000, og jobbet og betalte skatt helt fram til 2011. Da ble det ikke lenger mulig å jobbe for papirløse asylsøkere, som har gjort livet ekstremt vanskelig for Tekle og hennes papirløse kolleger.
- Vi bare går her og venter og håper. Det er veldig vanskelig, sier Tekle, som er Norges kanskje mest kjente papirløse kvinne, fordi hun jobbet som rengjører hos Gunnar Stålsett.
Dagbladet har i flere dager forsøkt å få et svar på hva som skjer med de lengeværende asylsøkerne, som ble lovet amnesti for nær ett år siden.
«Saken har vært på høring og departementet går gjennom høringsuttalelsene nå. Dessverre er arbeidet blitt forsinket som følge av covid-19», skrev Andreas Skjøld-Lorange, senior kommunikasjonsrådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet tidligere denne uka.
- 50 får opphold
KrF-leder Ropstad skriver så onsdag ettermiddag at «har forståelse for at det er krevende for de det gjelder å måtte vente på dette».
- Krisen vi nå er inne i har dessverre gitt forsinkelser på flere saker. Derfor har KrF i regjering vært utålmodige på oppfølgingen, og det jobbes nå for å komme med engangsløsningen så raskt som mulig, ifølge Ropstad.
Ifølge KrF-lederen er det nå satt av penger for å «følge opp dette i 2021».
- De siste opplysningene jeg har fått viser at det er omkring 50 personer som vil få opphold. Dette er 50 personer som har sittet for mange år på mottak i uvisshet og jeg er glad for at vi har funnet en løsning for dem, sier han.
- At det var 50 personer, ble allerede sagt i fjor da regjeringen gikk ut og fortalte om engangsamnestiet, sier Trude Hellesø, i Mennesker i Limbo.
Tidligere Venstre-leder Trine Skei Grande ønsket ikke å svare, og viser til Venstres justispolitiske talsperson, Solveig Schytz, som klokka 15 i går ettermiddag foreløpig ikke hadde kommet med noe svar.
- Uverdig behandling
Trude Hellesø i Mennesker i Limbo, organisasjonen for lengeværende papirløse asylsøkere, er ikke imponert over regjeringens arbeid.
- Myndighetenes nonsjalanse i behandlingen av denne gruppa medmennesker er opprørende. Vår innstendig oppfordring er: Få den varslede «engangsløsningen for lengeværende asylsøkere» på plass og utvid rammene for dette amnestiet, skriver Hellesø i et åpent brev til justisminister, UDI-direktør og FHI-direktør.

- De sterkeste blant oss
Avtalen for lengeværende asylsøkere:
19. desember i fjor sa Regjeringen at de vil inngå et engangsamnesti for de lengstværende papirløse asylsøkerne. Siden det har lite skjedd.
Her er kravene for å kunne bli en del av engangsløsning:
- Du må ha bodd i Norge per 1. januar 2019 og oppholdt deg i landet sammenhengende i 16 år.
- Alder og oppholdstid må til sammen utgjøre minst 65 år. Det innebærer at personer som for eksempel kom til Norge som 49-åring og siden har bodd her, omfattes av løsningen.
- Du kan heller ikke være straffedømt for å omfattes av forslaget. Vilkårene må være oppfylt innen 1. oktober 2021.