Lovet slanking - lar staten ese ut

Offentlig sektor vokser rasker enn privat - selv med Frp i regjering.

DROPPET SLANKEKUR: Frp-leder  Siv Jensen har som finansminister levert et budsjettforslag som ikke lever opp til Frp's programfestede prinsipp: «Veksten i offentlig sektor må holdes lavere enn veksten i privat sektor». Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DROPPET SLANKEKUR: Frp-leder Siv Jensen har som finansminister levert et budsjettforslag som ikke lever opp til Frp's programfestede prinsipp: «Veksten i offentlig sektor må holdes lavere enn veksten i privat sektor». Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp i regjering lever ikke opp til sitt programfestede prinsipp: «Veksten i offentlig sektor må holdes lavere enn veksten i privat sektor».

I finansminister Siv Jensens (Frp) budsjettforslag er det nemlig lagt opp til det motsatte.
 
Den relle utgiftsveksten i budsjettet er nemlig på 2,3 prosent, mens økonomien er anslått å vokse med rundt to prosent neste år.

Og i et brev til Stortingets finanskomité skriver Frp-lederen at det gir lite mening å sammenlikne veksten i statens utgifter med veksten i økonomien for det enkelte år:

«Finanspolitikken skal bidra til å stabilisere den økonomiske utviklingen. Dersom en holdt igjen i finanspolitikken i år med lav vekst i fastlandsøkonomien, og ga gass i år med høy vekst, ville finanspolitikken bidratt til å destabilisere den økonomiske utviklingen», skriver finansministeren i sitt svar til Stortinget på et spørsmål om veksten i offentlig sektor.

- Oppsiktsvekkende! Dette har vært vår kritikk mot FrPs tilnærming til oljepengebruk i mange år, sier Ap's «skyggefinansminister» Marianne Marthinsen til Dagbladet.

- Oljedopede budsjetter
Ønsket om å tøyle staten ligger i Frp's sjel. «Det stadig voksende, offentlige byråkratiet er en trussel mot enkeltmenneskets mulighet for utfoldelse», heter det i partiets prinsipprogram.

Frp har dessuten i årevis vært opptatt av å skille mellom offentlige investeringer og forbruk. Da partiet foreslo en ny handlingsregel i stortinget i forfjor, var det for eksempel et mål at statens forbruk ikke skulle vokse raskere enn bruttonasjonalproduktet (BNP). Men i budsjettforslaget er også veksten i forbruket (2,2 prosent) høyere enn veksten i økonomien (2 prosent).

- Nå mener jo vi at dette skillet til dels er kunstig: Om man investerer i skoler, vil ikke det ha noe å si før man fyller dem med lærere, som vil øke forbruket. Når det er sagt: I løpet av våre åtte i regjering var det altså bare ett år der veksten i det offentlige forbruket var høyere enn veksten i fastlands-BNP, og da gjorde vi det med god grunn: Det var i finanskrise-budsjettet for 2009, sier Marthinsen, med henvisning til Høyres finanspolitiske talsmann, Svein Flåtten, som nylig uttalte til Dagens Næringsliv:

- Hovedproblemet i norsk økonomi er arven fra de rødgrønne: Ap økte i åtte år oljepengebruken, men ikke primært på investeringer, derimot på en økt offentlig sektor. Ingen større initiativer ble tatt for mer effektiv ressursbruk. Norge ble oljedopet av de rødgrønne. Nå må vi på avvenning.   

- Han må lese budsjettene. Det er Høyre/Frp-regjeringen som står for «oljedopet», for å bruke Flåttens  uttrykk, sier Marthinsen.

Å holde veksten i offentlig sektor lavere enn veksten i økonomien for øvrig, er en borgerlig dyd også for Høyre. I sitt program har de imidlertid presisert at dette er en målsetting «over tid».

Målt som andel av verdiskapingen i fastlandsøkonomien anslås likefullt de offentlige utgiftene å øke fra 58,6 prosent i år til 59,3 prosent  Høyre/Frp-regjeringens budsjettforslag for neste år.

- Skattebetalernes penger skal brukes forsiktig Statssekretær Paal Bjørnestad (Frp) svarer for finansministeren. Han viser til at regjeringen har varslet en avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform og en rekke andre tiltak for å effektivisere offentlig sektor. Uførereformen får også en del av skylda for veksten i offentlig sektor.

Finansdepartementet anslår nemlig at uføreytelsene vil øke med 12 milliarder kroner, som tilsvarer 0,5 prosent av fastlands-BNP, som følge av at uføretrygd fra og med 2015 skal skattlegges som lønn. Dette fører både til økte offentlige utgifter og inntekter, i form av skatt.

- Det gir ikke nødvendigvis så god mening å sammenlikne utviklingen i offentlige utgifter og BNP Fastlands-Norge for et enkelt år. I 2009 falt for eksempel BNP Fastlands-Norge med 1,6 prosent, mens det i 2012 var en vekst på 3,4 prosent. Det gir liten mening å redusere offentlig sektor i ett år for deretter å øke igjen året etter. Poenget er at en må se på utviklingen i offentlig sektor over tid og passe på at pengene brukes effektivt. Det vil være årlige svingninger i økonomien, og statsbudsjettet må tilpasses det i hvert enkelt år. Budsjettforslaget for 2015 er det, sier Bjørnestad

På spørsmål om ikke Siv Jensen argumenterer mot sitt eget partiprogram i brevet til Stortingets finanskomité, er svaret:

- Fremskrittspartiets program ligger fast, og budsjettforslaget inneholder en tydelig vridning mot vekstfremmende tiltak. 

- Hva vil dere gjøre for å slanke offentlig sektor i de kommende årene?

- Regjeringen har i budsjettforslaget varslet en avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform og en rekke andre tiltak for å effektivisere offentlig sektor. Vi vil blant annet redusere skattebyråkratiet med 500 årsverk og effektiviserer samferdselsadministrasjonen. Skattebetalernes penger skal brukes forsiktig og vi må hele tiden lete etter muligheter til å forenkle og fjerne byråkrati. Du nevner økningen i utgiftsandelen til 59,3 pst. i 2015. Her må du huske på at utgiftsandelen løftes av uførereformen, som øker både inntekter og utgifter for det offentlige uten at budsjettet svekkes.

AVVISER OLJEDOPING: Ap's finanspolitiske talskvinne, Marianne Marthinsen, syns det er oppsiktsvekkedne at regjeringen anklager den rødgrønne regjeringen for oljedoping - når Høyre/Frp-regjeringens eget budsjettforslag legger opp til rekordhøy oljepengebruk og størst vekst i offentlig sektor. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
AVVISER OLJEDOPING: Ap's finanspolitiske talskvinne, Marianne Marthinsen, syns det er oppsiktsvekkedne at regjeringen anklager den rødgrønne regjeringen for oljedoping - når Høyre/Frp-regjeringens eget budsjettforslag legger opp til rekordhøy oljepengebruk og størst vekst i offentlig sektor. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer