Lovet vaksinestøtte. Nå: Usikkert

«Tid for å gi unntak fra patentbeskyttelse av covid-vaksiner», slo statsminister Jonas Gahr Støre fast i mai. Men når temaet løftes på nytt under ministermøtet i WTO om kort tid, er det likevel uvisst hvordan regjeringen stiller seg.

SNUDD? I mai uttalte nåværende statsminister Jonas Gahr Støre at det var tid for å gi patentunntakelse for coronavaksiner, slik at fattige land kan få økt tilgang. Kort tid før et avgjørende møte om saken i WTO, er det imidlertid usikkert om Norge vil si ja til dette. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SNUDD? I mai uttalte nåværende statsminister Jonas Gahr Støre at det var tid for å gi patentunntakelse for coronavaksiner, slik at fattige land kan få økt tilgang. Kort tid før et avgjørende møte om saken i WTO, er det imidlertid usikkert om Norge vil si ja til dette. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Å få opp vaksineproduksjon- og distribusjon er noe av det viktigste vi kan gjøre for å håndtere pandemien globalt.

Det sier fagdirektør i FHI, Frode Forland, til Dagbladet.

For et år tilbake foreslo India og Sør-Afrika, på vegne av verdens fattige land, en oppheving av patentene på coronavaksine i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Å fjerne patentene vil gjøre at de allerede utprøvde og godkjente vaksinene kan produseres av langt flere, men forslaget ble blokkert av USA, EU og Storbritannia. Samt Norge.

Siden den gang har USAs president Joe Biden gått ut og sagt at han vil støtte forslaget.

Både statsminister Jonas Gahr Støre og helseminister Ingvild Kjerkol har før valget gått langt i å si at Norge må gjøre det samme. Nå er imidlertid tonen en annen.

I slutten av november er det duket for ministerkonferanse i WTO, hvor det er ventet at det vil kunne komme en konklusjon på forslaget. Men på spørsmål fra Dagbladet vil ikke Helse- og omsorgsdepartementet komme med et klart svar på Norges standpunkt.

- Flaut å være norsk

Ifølge Forland lider verden fortsatt av en ekstrem ulikhet i vaksinedekning.

Mens stadig flere nordmenn skal få sin tredje dose, har under ti prosent av befolkningen fått første dose i 33 land i verden. 25 av disse er i Afrika, forklarer han.

Norge leder TRIPS-rådet i WTO, som er forumet for patenter og «intellektuell eiendom». Norge har dermed hatt en nøkkelrolle internasjonalt når det gjelder å gi fattige og middelsinntektsland tilgang til patenter og ingredienser til å produsere vaksiner, men vi er altså blant dem som sa nei til forslaget da spørsmålet var oppe til behandling i WTO i oktober i fjor.

- EMORM ULIKHET: Fagdirektør i FHI, Frode Forland, sier verden fortsatt lider av en enorm ulikhet i vaksinedekning og mener Norge har vist lite vilje til handling i denne saken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- EMORM ULIKHET: Fagdirektør i FHI, Frode Forland, sier verden fortsatt lider av en enorm ulikhet i vaksinedekning og mener Norge har vist lite vilje til handling i denne saken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Det vakte oppsikt.

SV, som to ganger har fremmet forslag på Stortinget om at Norge skal snu i saken, var rasende på Norges holdning, mens MDGs Lan Marie Berg uttalte at dette gjorde det «flaut å være norsk».

I mai: Støttet forslaget

Etter at Biden snudde, har også andre snudd i saken. Blant disse er nåværende statsminister Jonas Gahr Støre.

Facebook skrev han i mai et lengre innlegg med tittelen «Tid for å gi unntak fra patentbeskyttelse av Covid-vaksiner».

Der skrev han blant annet at verden trenger flere covid-vaksiner for å nå alle og for å beskytte oss mot nye virusvarianter.

NYE TILTAK: Assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad deltok under pressekonferansen om den økende smittesituasjonen i landet, fredag 12. november 2021. Vis mer

- Det vil kreve utvikling av flere og nye vaksiner. Vi må gjøre det som virker. Norge bør arbeide for nye løsninger i WTO, der regelverket for utvikling og beskyttelse av legemidler avgjøres. Verden trenger en enighet som sikrer økt produksjon av både flere og nye vaksiner mot covid.

Videre tok Støre til orde for at Norge bør åpne for at det gis unntak fra patentbeskyttelse av covid-vaksiner, slik at vaksiner kan produseres flere steder.

- Et slikt vedtak gir ikke i seg selv flere vaksiner i dag. Men vi trenger løsninger som bidrar til å øke kapasiteten for trygg masseproduksjon av kompliserte vaksiner i alle verdensdeler. Det krever samarbeid, ikke konflikt. USAs signal om å åpne for unntak fra patentbeskyttelse øker muligheten for et slikt samarbeid. Verden trenger vaksiner, vi må gjøre det som virker og Norge må bidra aktivt i WTO og WHO, skrev Støre på Facebook.

I dag: Usikkert

Dagbladet har stilt spørsmål til Statsministerens kontor for å høre om Støres utsagn fra mai står ved lag i dag, men blir henvendt videre til helseminister Ingvild Kjerkol.

Under et arrangement i regi av Leger uten grenser på Arendalsuka, har flere Dagbladet snakket med opplevd at Kjerkol hadde samme holdning som Støre, og at også hun gikk langt i å si at Norge ville støtte forslaget.

Heller ikke fra Helse- og omsorgsdepartementet får Dagbladet et klart svar om Norges posisjon, kort tid før WTO-møtet.

Statssekretær Eivind Vad Petersson skriver blant annet følgende i en e-post til Dagbladet:

- Så langt har nok hovedutfordringen vært for liten produksjonskapasitet for vaksiner, særlig i Afrika. Patenter ser ikke ut til å ha vært et avgjørende hinder for å øke produksjonen. Ulike eksportrestriksjoner har vært vel så viktig.

- Men vi må forsikre oss om at patenter ikke er til hinder for å løse globale helsekriser. Regjeringen har derfor satt i gang en gjennomgang av Norges posisjoner i WTO-forhandlingene. Vi ser på hvordan vi best kan bidra til et kompromiss i spørsmålet om unntak (waiver) fra TRIPS-avtalen, legger han til.

Håper Norge vil snu

Også Leger uten grenser har reagert sterkt på Norges standpunkt. De håper Norge nå vil snu.

- At patentrettigheter er en barriere, det vet vi. At det å fjerne dem redder liv, det vet vi også, sier lege i Leger uten grenser, Elin Hoffmann Dahl, til Dagbladet.

Hun jobber til daglig på infeksjonsavdelingen på Haukeland universitetssykehus og understreker at India og Sør-Afrika har søkt om patentunntakelsen fordi de vet at de står bakerst i vaksinekøen.

- Norge vil ikke merke noe til dette. Vi kjøper vaksiner fra de store legemiddelselskapene, som Pfizer etc. Men de fattige landene vil kunne kjøpe fra de selskapene som kan produsere i lav- og mellominntektsland, som står bakerst i køen sammen med dem.

WTO er konsensusstyrt, det vil si at det ikke vil skje noe før det blir en enighet.

- Lite vilje til handling

Selv om det er over ett år siden forslaget først ble fremmet, vil det fortsatt være viktig for vaksinetilgangen dersom det skulle komme på plass nå, understreker Hoffmann Dahl.

- Denne sykdommen kommer til å være med oss i lang tid framover. Når myndighetene i høyinntektsland som Norge, i tillegg nå anbefaler boosterdose for alle over 18 år, vil vaksineknapphet fortsette å være et stort problem så lenge ikke flere får produsere.

Hun får støtte fra Forland.

- Det kan bli snakk om en stor vaksineproduksjon i lang tid. At en tredje dose skal gis til vår del av verden allerede, viser jo det, sier Forland.

Også Forland påpeker at Norge egentlig ikke har vist mye vilje til handling i denne saken.

- Både WHO og FNs generalsekretærer har vært tydelige på at å øke tilgangen på vaksiner for hele verdens befolkning er nødvendig for å få bukt med pandemien globalt. Det er blitt en form for vaksinenasjonalisme, og Covax-programmet har heller ikke klart å levere som man hadde håpet. Mange lavinntektsland sitter fortsatt og venter på at de internasjonale avtalene skal bli mer enn ord og faktisk føre til handling, sier Forland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer