Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Øst-Ghouta

Lovet våpenhvile og humanitær korridor, men gårsdagen beskrives som den blodigste i Øst-Ghouta

Bombing av området forhindrer forsyninger i å komme fram. Hjelpearbeidere mistenker klorangrep mot befolkningen.

UT OVER SIVILE: Barn ser på at at hjelpekonvoier ankommer Øst-Ghouta. Foto: Scanpix /REUTERS/ Bassam Khabieh
UT OVER SIVILE: Barn ser på at at hjelpekonvoier ankommer Øst-Ghouta. Foto: Scanpix /REUTERS/ Bassam Khabieh Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag 27. februar startet den avtalte våpenhvilen i Øst-Ghouta etter beskjed fra Russland.

Gjennom 30 dager, fra klokka 9 til 14 hver dag, ble det bestemt at det skulle være våpenhvile i den opprørskontrollerte regionen Øst-Ghouta i Syria for frakte sårede sivile ut av området, og for å levere forsyninger inn til sivilbefolkningen.

I dag melder Al Jazeera at Øst-Ghouta mandag opplevde den blodigste dagen hittil etter den den avtalte våpenhvilen trådte i kraft. De hvite hjelmene og Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) sier at det også er blitt utført klorangrep som har kvalt 30 mennesker.

En humanitær hjelpekonvoi har heller ikke lyktes i å levere forsyninger til beboerne som er fanget i Øst-Ghouta grunnet bombing i området fra regjeringens krigsfly.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er minst 70 mennesker blitt drept siden mandag kveld.

Fikk ikke viktige medisiner og mat

Ifølge Al Jazeera sier også hjelpearbeidere at det syriske militæret har beslaglagt forsyninger som blir forsøkt fraktet til de sivile.

Ifølge Mahmoud Adam, talsperson for de Hvite hjelmene, var hjelpekonvoien fylt opp med etterlengtede medisinske forsyninger og mat. Konvoien ble tvunget til å snu i det syriske styrker fortsatte kampene i forstaden til Damaskus.

Resultatet var at ni konvoier ikke fikk lastet av mat og hjelpeutstyr.

Ifølge tjenestemenn fra internasjonale bistandsorganisasjoner er 70 prosent av forsyningene blitt forhindret i å komme fram.

Lidelsen blant befolkningen er enorme. President Bashar al-Assad vil gjenoppta kontrollen i enklaven, som ligger i nærheten av den regimekontrollerte hovedstaden Damaskus.

Kom seg inn for første gang

Mandag denne uka meldte FN at en nødhjelpskolonne hadde kommet seg inn i de opprørskontrollerte Øst-Ghouta for første gang siden det syriske regimets storoffensiv startet.

SYRIA-DOKUMENTAR: Netflix utgir dokumentar om gruppa The White Helmets, en gruppe helt vanlige menn som som søker etter overlevende etter bombeangrep i Syria. Video: Netflix Vis mer

Kolonnen bestod av 46 lastebillaster med medisiner, medisinsk utstyr og mat til 27 500 mennesker i nød.

- Lastebilene er på vei til kontrollposten i Wafadeen, nordøst for Douma, sa talsperson Linda Tom i FNs nødhjelpskontor OCHA mandag formiddag.

Få timer senere bekrefter FN at kolonnen har kommet seg inn i enklaven.

FN og dets partnere har fått grønt lys til å levere hjelp til 70 000 mennesker i nød i det beleirede området fram til torsdag, ifølge OCHA.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!