Corona-pass:

- Lovforslaget bryter med Grunnloven

En rekke advokater ber om at forslaget om bruk av coronapass innenlands skrotes. Regjeringens lovforslag bryter med Grunnloven, Den europeiske menneskerettskonvensjon og EØS-avtalen, mener jusprofessor.

PROFESSOR: Lovforslaget om coronasertifikatet fikk over 10 000 høringssvar. En av avsenderne er jusprofessor Hans Petter Graver. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PROFESSOR: Lovforslaget om coronasertifikatet fikk over 10 000 høringssvar. En av avsenderne er jusprofessor Hans Petter Graver. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en kronikk i Advokatbladet ber ni profilerte advokater de folkevalgte om å skrote forslaget om innenlands bruk av coronasertifikat i skuffen.

En av dem er advokat Sjak R. Haaheim. Han mener man må skille mellom bruken av vaksinepass utenlands og innenlands.

- Det å reise utenlands med vaksinepass, er ikke så veldig problematisk. Det har vi gjort i alle år. Problemet er innenlands. Innføring av innenlands vaksinepass er, litt grovt sagt, å pisse i buksa for å holde varmen midtvinters i Norge, sier advokat Sjak R. Haaheim til Dagbladet.

Et innenlands vaksinepass er ikke smittevernfaglig begrunnet, mener han.

- Det er et politisk veivalg. Når flere og flere blir vaksinert, er det ikke behov for et pass som viser hvem som er, og ikke er, vaksinert. Det åpner for en skummel utvikling. I neste omgang kan det være et hjertepass for å få kjøre karusell. Eller et pass for å vise at du er kreftfri. Teknologien setter ingen grenser - det må mennesker gjøre, sier han.

- Bryter med Grunnloven

Det kom inn over 10 000 høringssvar til lovforslaget om et coronasertifikat i Norge. En av avsenderne er Hans Petter Graver, som er professor ved Det Juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.