Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Løvinna var trolig drektig - da måtte gutta skape kosen sjøl

Snakk om «gay pride»!

KOS: De to mannlige løvene ser ut til å nyte hverandres selskap. Dette er helt vanlig blant løver, som også gleder seg over sex som ikke direkte handler om reproduksjon, sier zoolog. Foto: T: Nicole Cambre/Rex Shutterstock /  Rex / NTB Scanpix.
KOS: De to mannlige løvene ser ut til å nyte hverandres selskap. Dette er helt vanlig blant løver, som også gleder seg over sex som ikke direkte handler om reproduksjon, sier zoolog. Foto: T: Nicole Cambre/Rex Shutterstock / Rex / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Parallelt med homodebatten i norsk kirke, har et bilde av to løver som koser seg på savannen fått  oppmerksomhet i utenlandsk presse.

På engelsk kalles nemlig en løveflokk «pride» - noe som åpner for det åpenbare ordspillet «gay pride», etter den  årlige paraden for lesbiske, homofile, biseksuelle og transkjønnede.

Det var den belgiske fotografen Nicole Cambre som tok blinkskuddet på en guidet tur i en nasjonalpark i Botswana.

- Jeg har sett homofil oppførsel hos huskyer på Svalbard tidligere, men dette er første gang jeg ser det hos løver, skriver hun i en epost til Dagbladet.

De to løvene - som skal ha seksuelt samkvem - skal ifølge fotografen ha holdt på på den måten i rundt en uke, og ignorert en  løvinne som befant seg i samme område, muligens fordi hun var drektig.

- Sex er innmari digg Det sier hun til den britiske giganten Daily Mail, som først omtalte saken.  På bildene ser de to kattene ut til å trives i hverandres selskap.

- IKKE BARE SEX FOR REPRODUKSJON: Zoolog Peter Bøckman ved Universitetet i Oslo forteller at sex mellom hannløver slettes ikke er så uvanlig som folk tror. Foto: Nicole Cambre / NTB Scanpix
- IKKE BARE SEX FOR REPRODUKSJON: Zoolog Peter Bøckman ved Universitetet i Oslo forteller at sex mellom hannløver slettes ikke er så uvanlig som folk tror. Foto: Nicole Cambre / NTB Scanpix Vis mer

En løveekspert National Geographic har snakket med tror ikke nødvendigvis at det er to hannløver, men at det kan være snakk om en uvanlig type løvinner med man som skal finnes i deler av Botswana. Hva som er riktig er ikke godt å si, men homosex mellom dyr er ikke noe uvanlig fenomen.

Faktisk er det avdekt hos rundt halvannet tusen av 1,8 millioner arter som er oppdaget i verden til nå.

Det forteller zoolog Peter Bøckman ved Universitetet i Oslo, som er ekspert på området.

- Standardinnfallsvinkelen har vært at dyr har seg for å reprodusere seg, men sex er innmari digg. Det finnes derfor masse dyr som bruker sex til alt annet enn å formere seg; tenk bare på vår egen art!, sier han. 

Kjent situasjon Sex mellom hannløver er slett ikke uvanlig, skal man tro eksperten.

Løvinner har nemlig løpetid noen dager i måneden, og er ellers ikke særlig interessert i sex. Dermed må gutta skape kosen på egenhånd.

BRØDRE?: Zoolog forklarer at sex mellom to hanner i en «pride» ofte fungerer som et sosialt glidemiddel for at de to ikke skal ta rotta på hverandre i kampen om damene. Hvis det er to hanner i en løveflokk, er de ofte brødre.   Foto: T: Nicole Cambre/Rex Shutterstock /  Rex / NTB Scanpix.
BRØDRE?: Zoolog forklarer at sex mellom to hanner i en «pride» ofte fungerer som et sosialt glidemiddel for at de to ikke skal ta rotta på hverandre i kampen om damene. Hvis det er to hanner i en løveflokk, er de ofte brødre. Foto: T: Nicole Cambre/Rex Shutterstock / Rex / NTB Scanpix. Vis mer

I tillegg er homosexen en måte å begrense konfliktnivået mellom to hanner - ofte brødre - i flokken av løvinner de dominerer.

- Det er en enorm konkurranse om å bli far til løveungene som blir født i flokken. For at de ikke skal demontere hverandre, er sex et slags sosialt glidemiddel som gjør at det faktisk er hannene som står for mesteparten er sexen i en løveflokk. Hunnene har løpetid bare noen få dager i måneden, men da skal de i gjengjeld ha seg to-tre timer hele døgnet. Det krever altså sine bjeller å være hann i en løveflokk, sier han. 

SAVANNESEX: Det er umulig å si nøyaktig hva slags motiver som ligger bak sexen disse to løvene gjør, men de ser i alle fall ut til å kose seg i hverandres selskap.Foto: T: Nicole Cambre/Rex Shutterstock /  Rex / NTB Scanpix.
SAVANNESEX: Det er umulig å si nøyaktig hva slags motiver som ligger bak sexen disse to løvene gjør, men de ser i alle fall ut til å kose seg i hverandres selskap.Foto: T: Nicole Cambre/Rex Shutterstock / Rex / NTB Scanpix. Vis mer
Hele Norges coronakart