Lovisa (14) ble voldtatt. Står fram med historien på Facebook

- Jeg vil at jenter på min alder skal våge å anmelde slike hendelser, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg heter Lovisa og er 14 år. Bare 14 år og fire måneder. Det har skjedd meg noe fryktelig.

Slik innleder den svenske tenåringen Lovisa Nystrand videoen der hun står fram på Facebook og forteller om voldtekten hun har opplevd. Ifølge Expressen er en gutt som var et par år eldre, og venn med jenta, nå dømt for voldtekten.

Videoen har hun kalt «Hvordan alt skjedde». Der forteller hun om voldtekten som skjedde i august, da hun og den eldre gutten var hjemme hos ham. Overgrepet ble anmeldt til politiet samme kveld.

- Jeg bor i Linköping og det er ikke en stor by. Det føltes som om alle visste om det, sier hun til Expressen.

14-åringen forteller at hun står fram med den vonde historien med et håp om at andre jevnaldrende jenter som opplever noe liknende, også skal tørre å anmelde overgriperen. Etter at videoen ble lagt ut har hun fått mange støtteerklæringer.

- Hun kjenner virkelig på støtten hun får. Folk har skrevet sanger til henne, delt historien og gitt henne støtte, sier mora Anne Nystrand til Dagbladet.

Stolte foreldre - Jeg vil at jenter på min alder skal våge å anmelde slikt, sier hun.

Etter at dommen i saken falt onsdag, og gutten ble dømt til to år i fengsel for voldtekt av en mindreårig, lastet hun opp videoen på Facebook. Mer enn 25 000 liker videoen allerede, og den er delt nesten 1000 ganger.

Lovisa sier at tiden fram til dommen falt var vond, men at det føles godt at dommen har falt.

- I natt var den første natten hun har sovet godt siden det skjedde. Hun har hatt det vondt, men følte at det var godt at dommen falt, sier Anne Nystrand.

Foreldrene sier til Expressen at de er stolt av datteren.

- Hun er en så sterk jente. Hun kan nå så langt som bare det, sier mora Anne, mens pappa Magnus stemmer i:

- Barna er det viktigste jeg har. Og jeg er mer enn 100 prosent stolt av henne, sier han.

Glad for støtten I filmen bruker hun lapper med håndskrift til å fortelle historien sin. Til Expressen sier hun at det har vært en vond opplevelse, men at støtten fra familie og venner har vært god.

- Foreldrene, lærerne og venner har virkelig støttet meg. Og videoen la jeg egentlig ut for å vise vennene mine hva som hadde skjedd. Det har gått så mange rykter, sier hun til den svenske avisa.

Gjerningsmannen sitter nå innesperret. Advokaten hans sier til Expressen at han hadde håpet på en mildere dom. Det er ikke kjent om straffen skal ankes eller ikke.