Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lovlig å døyve dødsangst med brennevin i 20 minusgrader

Nå kan dramatisk snøscootervelt i Finnmark havne i retten for femte gang.

BARE FØRER SELV BLE SKADD: Derfor hadde snøscooter-kjøreren på Finnmarksvidda ikke grunn til å tro at politiet ville etterforske. Og dermed ble han ikke dømt for å ha drukket en halv flaske brennevin etter ulykken. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB Scanpix
BARE FØRER SELV BLE SKADD: Derfor hadde snøscooter-kjøreren på Finnmarksvidda ikke grunn til å tro at politiet ville etterforske. Og dermed ble han ikke dømt for å ha drukket en halv flaske brennevin etter ulykken. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter fire ulike rettsavgjørelser, derav en i Høyesterett, er en reineier i 50-åra fra Finnmark frifunnet for uaktsom atferd etter vegtrafikkloven.

Han hadde en promille på 0,8 etter en dramatisk velt med snøscooter under jobb på vidda i november 2016. I 20 kuldegrader lå han fastklemt med anklene under den 350 kilo tunglastede scooteren.

Han hadde hendene fri og fikk fisket fram mobiltelefonen og ei lerke brennevin. Med siste rest av mobilstrømmen fikk han varslet AMK og redningshelikopter.

Så tømte han brennevinsflaska for å døyve dødsangst der han lå fastklemt. Det er aldri bestridt at drikkingen først startet etter kjøringen.

Femte rettssak?

FORSKJELL PÅ VIDDA OG BYEN: Advokat Gisle Loso i Alta har håndtert snøscooter-saken gjennom fire runder i retten. Foto: Privat.
FORSKJELL PÅ VIDDA OG BYEN: Advokat Gisle Loso i Alta har håndtert snøscooter-saken gjennom fire runder i retten. Foto: Privat. Vis mer

Uten at noen fakta har endret seg underveis, kan den spesielle saken nå teoretisk havne i retten for femte gang - derav for andre gang i Høyesterett.

- Jeg tror ikke det vil skje, men det er opp til påtalemyndigheten å godta den fjerde dommen eller anke til Høyesterett igjen før ankefristen går ut i januar, sier scooterførerens forsvarer, Alta-advokat Gisle Loso, til Dagbladet.

- Hele saken går kort fortalt ut på om samme hendelse skal vurderes likt eller forskjellig på Finnmarksvidda og i Alta sentrum, forklarer advokaten, som har vært reindriftkarens forsvarer hele veien.

Påtalemyndighetens tiltale har gått ut på at mannen måtte ha skjønt at scootervelten ville ha ført til politigransking. Dermed skulle han holdt seg edru i seks timer etter uhellet.

Vegtrafikklovens paragraf 22, 5. ledd er utgangspunktet.

Frikjent - dømt - opphevet - frikjent

Slik har rettsrundene gått gjennom et drøyt år: 1. Alta tingrett - mannen frikjent med to stemmer mot en. 2. Hålogaland lagmannsrett - scooterkjøreren enstemmig dømt for uaktsomhet: 25 000 kroner i bot, betinget fengsel og tap av førerkort i elleve måneder. 3. Høyesterett opphever lagmannsrettens dom på grunn av dårlig begrunnet lovtolkning. 4. Hålogaland lagmannsrett igjen - nå enstemmig frifinnelse.

Beholdt førerkortet

Som om ikke det er nok: Indre Finnmark tingrett bestemte at mannen skulle få beholde førerkortet til rettsprosessen om uaktsomhet eller ikke er rettskraftig.

Førerkort er helt nødvendig for å leve av reinsdyr.

- Ingen andre ble skadd i scootervelten på vidda. Da hadde heller ikke mannen grunn til å tro at det ville bli politietterforskning. Hadde det samme skjedd i Alta sentrum tett på folk, ville situasjonen vært en annen, tolker advokat Gisle Loso de to siste dommene fra Høyesterett og versjon 2 fra Hålogaland lagmannsrett .

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!