Lovlig å kopiere DVD

Jon Lech Johansen er blankt frifunnet igjen. Retten slår fast at du kan bryte kopisperra og kopiere dine egne DVD-plater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
 • Les hele dommen. Dermed opprettholdes altså frikjennelsen fra Tingretten. I en enstemmig dom forkastet Borgarting Lagmannsrett i dag anken fra Økokrim og frikjente Jon Lech Johansen på nytt. DVD-Jon selv var på ferie i Frankrike da dommen ble lest opp.

  I den krystallklare dommen ble Johansen frikjent på alle punkter. I tillegg ble forbrukernes rettigheter slått fast:

  • Du kan fritt ta sikkerhetskopi av dine egne filmer eller lagre de på en harddisk.
  • Selv om det står på coveret at platen er kopisperra, kan du lovlig bryte denne sperren. Årsaken er at åndsverksloven slår fast at du har rett til å ta private kopier.
  - Dette er en seier for oss og forbrukerne som nå kan ta kopier av filmer som de selv har kjøpt, sier Johnansens forsvarer Halvor Manshaus til Dagbladet.no. Han er spesielt fornøyd med at retten slo fast at det er åndsverksloven og ikke straffeloven som skal gjelde i slike saker.

  Johansen sto tiltalt for bestemmelsen i staffeloven som rammer de som uberettiget bryter en beskyttelse for å skaffe seg tilgang til data. Retten mente at en DVD-film var å regne som data. Men de fant det ikke bevist at programmet er blitt brukt ulovlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer