Lovlig å kopiere DVD

Jon Lech Johansen er blankt frifunnet igjen. Retten slår fast at du kan bryte kopisperra og kopiere dine egne DVD-plater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
 • Les hele dommen. Dermed opprettholdes altså frikjennelsen fra Tingretten. I en enstemmig dom forkastet Borgarting Lagmannsrett i dag anken fra Økokrim og frikjente Jon Lech Johansen på nytt. DVD-Jon selv var på ferie i Frankrike da dommen ble lest opp.

  I den krystallklare dommen ble Johansen frikjent på alle punkter. I tillegg ble forbrukernes rettigheter slått fast:

  • Du kan fritt ta sikkerhetskopi av dine egne filmer eller lagre de på en harddisk.
  • Selv om det står på coveret at platen er kopisperra, kan du lovlig bryte denne sperren. Årsaken er at åndsverksloven slår fast at du har rett til å ta private kopier.
  - Dette er en seier for oss og forbrukerne som nå kan ta kopier av filmer som de selv har kjøpt, sier Johnansens forsvarer Halvor Manshaus til Dagbladet.no. Han er spesielt fornøyd med at retten slo fast at det er åndsverksloven og ikke straffeloven som skal gjelde i slike saker.

  Johansen sto tiltalt for bestemmelsen i staffeloven som rammer de som uberettiget bryter en beskyttelse for å skaffe seg tilgang til data. Retten mente at en DVD-film var å regne som data. Men de fant det ikke bevist at programmet er blitt brukt ulovlig.

  Fakta om DVD-Jon

  • Jon Lech Johansen ble tiltalt av Økokrim for å ha utviklet programmet DeCSS. Programmet gjør at du kan spille kopisperra DVD-filmer ved hjelp av en PC.
  • I januar i år frikjente Oslo Tingrett Johansen på alle punkter.
  • Økokrim bestemte seg to uker etter for å anke dommen til lagmannsretten, og det ble satt av to uker i Borgarting Lagmannsrett i desember.
  • Selv har Johansen hele tiden hevdet at det han er gjort er helt lovlig, og at folk selv må få velge hva slags utstyr man ønsker å spille av filmene sine på.
  • Den amerikanske filmindustrien har engasjert seg kraftig i saken. De frykter tapte inntekter.

  - Skal filmene avspilles, må de dekrypteres. Programmet DeCSS kan lagre film på harddisken. Retten til eksemplarfremstilling i åndsverksloven er et eksempel på lovlig bruk av programmet, heter det i dommen.

  - Må være lov å ta kopi


  - Det er en vesensforskjell på å kopiere en spillefilm i forhold til en bok. En bok kan leses om og om igjen, mens en dvd-plate er utsatt for skader. Kjøperen må være berettiget til å ta en kopi, sier Retten.

  Det hjelper heller ikke at platen er merket med at den er kopibeskyttet. Et slikt ensidig forbehold bryter med de rettighetene du allerede har etter åndsverksloven, og gjelder derfor ikke. Du må ha vedtatt slike forbehold i en kontrakt for at de skal være gyldige.

  Det var heller ikke ført noe bevis på at andre har brukt programmet DeCSS på ulovlig vis. Dermed kan han heller ikke straffes for medvirkning.

<B>DVD-JON: Jon Lech Johansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer