Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lovlig å skyte isbjørn

Isbjørnene på Grønland er truet av rike turisters storvilt-drømmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tiden som en totalt fredet art kan snart være over for den grønlandske isbjørnen. Nå vil landstyret på Grønland innføre troféjakt på de stolte dyrene.

Forslaget innebærer at rike turister får mulighet til å skyte en isbjørn. Skinnet kan de ta med hjem som et trofé foran kaminen. Politikerne på Grønland har lansert idéen for å skape nye muligheter for innbyggerne i Nordvestgrønland som sliter tungt økonomisk.

Guider

Tanken er at de skal kunne tjene penger på å fungere som guider for storviltjegere fra Europa. Representanter for den grønlandske turistnæringen er ikke i tvil om at det finnes et marked for jakten.

- Vi tror vi kan tiltrekke oss jegere som har gått på elefantjakt tidligere, sier Mads Skifte ved Greenland Tourism, til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Vet for lite

Men Anne-Marie Bjerg, miljøfaglig medarbeider i Verdens Naturfond, mener det er uforsvarlig å innføre troféjakt på de islandske isbjørnene.

- Vi vet alt for lite om bestanddelen av isbjørner på Grønland. Vi vet at isbjørnen er en utsatt gruppe fordi områdene i innlandsisen smelter. Samtidig er det mange isbjørner som mister evnen til å reprodusere seg fordi de har fått for mange giftige tungmetaller i seg gjennom det de spiser.

Ikke avvisende

Bjerg er ikke avvisende mot troféjakt hvis den er organisert.

- Prinsipielt er troféjakt er glimrende idé hvis den er kontrollert og inntjeningen kommer lokalbefolkningen til gode. Men det er dessverre alt for mange eksempler på at turistselskapene tjener stort på jakten. Dette ser vi blant annet i Afrika, og jeg frykter at det samme skjer på Grønland, sier hun.

Fangstdirektoratet på Grønlands opplyser til den danske avisa B.T. at man håper at reglene rundt isbjørnjakten er klare til sommeren.

Nylig uttalte miljøvernminister Knut Arild Hareide at isbjørnen på Svalbard fortsatt skal være totatlfredet. Det finnes 3000 polare bamser rundt Svalbard.

IKKE FREDET:</B> Politikerne på Grønland vil ha jakt på isbjørn.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media