Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lovlig eller ulovlig?

Mens mangemillionærer og alpinstjerner nesten fritt har fått gjerde inn hyttene sine i Kvitfjell, blir Olaug og Einar Widme truet med 500 kroner i dagbøter dersom de ikke river gjerdet rundt hytta si.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Helt hårreisende, sier ekteparet, som ville skjerme hytta for beitende husdyr.

- Det er blitt slik i Ringebu kommune at det er pengeboka og bekjentskap som avgjør om du får sette opp gjerde rundt hytta di, sier Widme fortvilt til Dagbladet.

Hytta hans ligger på seterområdet Stor-Tann på solsida av Gudbrandsdalslågen. På andre sida av dalen ligger rikmannsparadiset Kvitfjell med sine store luksushytter med prangende gjerder rundt.

- Da jeg så at rikfolket begynte å skjerme eiendommene sine med gjerder, ble jeg irritert, og bestemte meg for å gjerde inn hytteeiendommen min. Jeg ser ingen grunn til at det skal gjøres forskjell på folk, selv om de har mer penger enn meg, sier Widme.

Dagbøter

Ikke lenge etter at han hadde satt opp gjerdet, reagerte utmarkslaget og sendte en klage til plan- og bygningskomiteen i kommunen. De bestemte at Widme måtte rive gjerdet. Widme svarte med å klage, og henviste til hva som var praksis på rikmannseiendommene i Kvitfjell og andre steder i kommunen. Ved ny behandling i vår kom plan- og bygningskomiteen fram til at Widme må betale dagbøter på 500 kroner dersom han ikke river gjerdet innen utgangen av august.

- Før kommunen vedtar en slik sanksjon, må de se nærmere på forholdene ellers i kommunen, sier Widme.

Ulik regulering

Han synes det er leit at kommunene vedtar forskjellige reguleringsplaner avhengig av om hyttefeltene er beregnet for lokalbefolkning eller alpinturister.

Ringebu kommune har foreløpig ingen planer om å gå tilbake på kravene om dagpenger dersom Widme ikke river gjerdet.

- Einar Widme var klar over at eiendommen var regulert da han kjøpte hytta, og kan derfor ikke ta seg til rette slik som han har gjort. Vi har forskjellige reguleringsplaner i kommunen, og ulik praksis når det gjelder hyttegjerder, men det har ingen ting med størrelsen på pengeboka å gjøre, sier ordfører Anders Fretheim i Ringebu.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media