Lovlig i dag - men kan bli forbudt i morgen

STRØMSTAD/SVINESUND (Dagbladet): I tralla til Arnstein Helland og kona Anne-Lena fra Skien bugner ost, kjøttfarse, bacon og pølser. I går var handlekurven lovlig. En av dagene kan varene bli ulovlige å frakte inn i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tiden framover kan du måtte nøye deg med blant annet kylling, cola og alkohol om du drar på shoppingtur til Sverige. Nordmenns favorittvarer, kjøtt og ost, står øverst på den mulige forbudslista. Derunder faller også pålegg, kjøttfarse, ferdigpizza med kjøtt, og alle typer meieriprodukter.

I Svinesund og Strømstad var det i går lite som minnet om det alvorlige dramaet som utspiller seg på kontinentet. Mens myndigheter over hele Europa jobber på spreng døgnet rundt for å minske faren for utbrudd av munn- og klovsyke, var det ikke færre nordmenn enn normalt som vendte nesa mot Svinesund og Strømstad.

Fy-lista

- Mulig importforbud? Nei, det visste jeg ikke. Vi har vært på hyttetur siden torsdag og spist svensk kjøtt hele tiden. Er det farlig da? Arnstein Helland skuler mistenksomt ned i handlevognen.

Den er halvfull, stort sett av kjøttvarer, pålegg og ost. De fleste varene i vognen er blant de som Landbruksministeren fortløpende vurderer om han skal sette på fy-listen.

- Det er kanskje ikke verdt å ta med seg alt, dersom det blir forbudt innen vi kommer til grensa, sier kona Anne-Lena Bengtsson nølende.

En pakke med «fläskfilet» blir gransket og funnet trygg. Produsert i Sverige.

- Alle kjøttvarene er svenskprodusert, lover ferskvareansvarlig Göran Johansson.

Svenskprodusert kjøtt er likevel langt fra hovedregelen i supermarkedene langs grensa.

- Hvor mye taper butikken dersom norske myndigheter innfører importforbud?

- Vi antar at nordmenn utgjør 40 prosent av kundemassen. Likevel er det vanskelig å si hvordan et forbud vil påvirke omsetningen. Driften står ikke og faller på kronene de norske kundene legger igjen i kassa, sier Johansson.