Lovlig nettmusikk dårligere enn MP3

Platebransjen har omsider fått somlet seg til å svare på MP3-fenomenet. Men teknologien har brukt millioner på utvikle, er langt vanskeligere å bruke enn amatør-formatet. Så langt er det 1-0 til piratene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyske forlagsgigangen Bertelsmann og deres multinasjonale plateselskap BMG har kommet lengst med å tilby sine varer over nettet. På www.bmg.com fristes det med hundrevis av musikkfiler til gratis nedlasting. Men riktig så enkelt skulle det ikke vise seg å være. Først må du laste ned en egen spiller fra Liquid Audio (www.liquidaudio.com). Denne ligner litt på den mest populære MP3-spilleren WinAmp, men er på ingen måte så elegant eller lett å bruke. Du kan ikke lagre musikkfilene på harddisken - de kan kun spilles i sanntid fra nettet. Og du kan ikke skreddersy spillerens utseende med såkalte «skins», frekke fronter som gjør at du kan få den tøffeste WinAmp'en i kontorlandskapet. Liquid Audios spiller ser rett og slett fattigslig ut, selv om plateomslaget kommer fram i et vindu. Lyden er omtrent som MP3, men vanskelig å teste siden den bare kan spilles av via PC'en og ikke lastes over til en bærbar MP3-spiller eller brennes på CD for avspilling på CD-spiller.

Dyrt

Etter å ha bladd litt fram og tilbake på BMGs nettsted, viser det seg fort at det er ikke er snakk om gratis lunsj. Her ligger album ute som smakebiter på noen få sekunder pr. låt. Du får stadig tilbud om å kjøpe låtene til tre dollar (ca. 27 kroner) stykket. Om du slår til kan du brenne dem til CD, men for et helt album må du jo da betale langt mer enn i platebutikken.

Joda, noe ser i hvert fall gratis ut. For eksempel Hansons «This Time Around». Men da vi prøvde å laste ned låten, fikk vi beskjed om at den var tatt vekk. Videre nedover lista fant vi Dust Brothers, Joe Ely og gode, men svært gamle og til og med avdøde Grateful Dead. Her var mest for de med grått eller hvitt hår, og lite for de unge og hippe. Og gidder du å laste ned bestefars-rocken, får du beskjed om at du bor i feil verdensdel. Det er nemlig restriksjoner for nettbrukere som bor utenfor USA.

«Ikke gyldig kunde»

Konkurrenten Sony (thestore.sonymusic.com) har skrytt mye av at de skal kutte ut både platebutikker og elektronikksjapper og bli helt online i nær framtid. Artiststallen er litt mer tidsmessig enn hos BMG, og prisene noe lavere. For 22 kroner pluss tellerskritt kan du for eksempel laste ned singelen «Dusted» med Leftfield. Vi prøvde, men fikk meldingen «desverre - du er ikke en gyldig kunde». Slik har vi verken blitt behandlet hos Platekomapniet, Hysj Hysj eller Akers Mic så langt. Ikke på Napster eller MP3.com heller, for den saks skyld.

tore.neset@dagbladet.no