Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lovlig skilt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortinget har nylig vedtatt endringer i ekteskapsloven som er av stor betydning for muslimske kvinner. Et nytt tillegg i loven krever at ektefellene anerkjenner hverandres like formelle rett til skilsmisse. Tidligere har det vært et problem at muslimske kvinner som får innvilget skilsmisse i henhold til norsk lov, ikke betraktes som skilt ifølge shariajustis dersom mannen ikke samtykker til skilsmissen.

Lovendringen er et godt tiltak av flere grunner. Først og fremst bidrar den til økt likestilling mellom kjønnene, idet den setter til side religiøse lover som gir mannen nærmest enerett til å oppløse ekteskapet. Dernest bidrar den til at vi unngår å måtte innføre den omdiskuterte ordningen med shariaråd eller shariadomstol i Norge - organ som i sin religiøse natur fungerer kvinnefiendtlig. Nå unngår vi en ytterligere segregering etter kulturelle skillelinjer fordi det fastslås at norsk lov gjelder på norsk jord.