A worker tackles a burning tire from a burnt-out truck before removing it from the square in front of a looted government building in capital Bishkek, Kyrgyzstan, Friday, April 9, 2010. After a night of gunfire throughout Kyrgyzstan's capital, thousands of grieving and defiant residents gathered Friday in Bishkek's main square to mourn victims of this week's revolt that left at least 75 people dead and forced the president to flee. (AP Photo/Ivan Sekretarev)
A worker tackles a burning tire from a burnt-out truck before removing it from the square in front of a looted government building in capital Bishkek, Kyrgyzstan, Friday, April 9, 2010. After a night of gunfire throughout Kyrgyzstan's capital, thousands of grieving and defiant residents gathered Friday in Bishkek's main square to mourn victims of this week's revolt that left at least 75 people dead and forced the president to flee. (AP Photo/Ivan Sekretarev)Vis mer

Lovløshet, plyndring og skyting i hovedstaden

Den politiske situasjonen er fortsatt uavklart i Kirgisistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Lovløshet, plyndring og en uavklart politisk situasjon preger fortsatt Kirgisistan. Situasjonen er bekymringsfull, mener folk som kjenner landet.

Det er særlig den lovløse situasjonen som bekymrer, mener Lene Wetteland, programkoordinator for Sentral-Asia i Den norske Helsingforskomiteen.

- Det viktigste nå er å skape ro, sier hun.

- Samtidig er kirgiserne veldig misfornøyde - og kravstore. Dersom de nye makthaverne ikke greier å oppfylle løftene sine, kan det samme skje med dem som med Bakijev. Folk forventer veldig mye, veldig raskt, sier Wetteland til NTB.

Vil forhandle

Kirgisistans styrtede president Kurmanbek Bakijev lot seg fredag intervjue i byen Jalalabad sør i landet, der han har søkt tilflukt etter onsdagens opprør mot ham i hovedstaden Bisjkek. Til AFP sier han at han overhodet ikke har noen planer om å gå av eller forlate landet.

Derimot ønsker han å forhandle med overgangsregjeringen som har tatt makten i hovedstaden.

Kirgisistans selvutnevnte statsminister Roza Otunbajeva utelukker imidlertid forhandlinger med Bakijev, som hun beskylder for å ville ta makten tilbake.

Håper på ro

Lene Wetteland håper Bakijev vil trekke seg slik at overgangsregjeringen får ro rundt seg.

- Men det er ikke godt å si hva som vil skje. Det er vanskelig for ham å være trygg i Kirgisistan, og i de siste intervjuene høres han ut som en slagen mann, sier hun og peker på at Bakijevs hovedkrav nå er å få tilgang til bankkontiene sine som overgangsregjeringen har frosset.

- Blod på hendene

Bakijev insisterer også på at det ikke var han som ga sikkerhetsstyrkene ordre om å skyte mot demonstrantene.

- Det er ikke jeg som har blod på hendene. Det er de som organiserte de væpnede mennene som angrep presidentpalasset, som har blodige hender, sier han og legger til at sikkerhetsstyrkenes skyting var i tråd med loven.

Dessuten var han selv en hårsbredd fra å bli drept av en snikskytter, hevder presidenten.

75 mennesker ble drept i onsdagens opprør, mens tallet på sårede er steget til over 1.500 i løpet av de siste dagene, ifølge helsedepartementet.

Smuldrer opp

I byene Osj og Jalalabad i sør, der Bakijev tradisjonelt har stått sterkt, er støtten hans i ferd med å smuldre opp, melder AFP.

Utbredt misnøye med Bakijev, som kom til makten i et lignende opprør i 2005, er årsaken. Både korrupsjonen og maktmisbruket skjøt fart under Bakijev, som også sørget for å stramme grepet og kneble opposisjonen de siste to årene.

I juli i fjor ble han gjenvalgt, men valget var ifølge observatører preget av omfattende juks.

Både Russland og EU har erklært at de støtter den nye regjeringen, som også har politiets og det militæres støtte. EU varslet fredag at de vil sende en spesialutsending til Kirgisistan

Begraver de døde

Fredag samlet tusenvis av mennesker seg på torget i Bisjkek for å minnes de som døde i opprøret onsdag. Samtidig ble de første begravelsene gjennomført i Bisjkek og andre byer.

Men den nye regjeringen sliter med å gjenopprette ro og orden i hovedstaden, der særlig unge, fattige menn har utnyttet situasjonen til omfattende plyndring.

Natt til fredag ble en rekke personer arrestert, de fleste av dem er under 25 år, heter det i en uttalelse fra innenriksdepartementet. Sporadisk skyting kunne fortsatt høres i Bisjkek, og minst 49 personer ble lagt inn på sykehus med skader.

Innenriksministeren har gitt ordre om at plyndrere skal skytes på stedet.

Avviser innblanding

Bakijev avviser at andre land var innblandet i opprøret.

- Jeg tror verken Russland eller USA spilte noen rolle i disse hendelsene, sier han, et syn Helsingforskomiteen langt på vei støtter.

- Kirgiserne er nokså fornærmet over påstandene om russisk innblanding. De mener at de selv har greid dette, sier Wetteland.


(©NTB)